18 Μαρ 2014

Γυναίκες σεξ άνδρες

Η παρενόχληση σεξουαλικού χαρακτήρα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αποτελεί δε, ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο μια σχετική προσβολή εις βάρους των εργαζομένων και κυρίως των γυναικών.
Χωρίς να λαμβάνω υπόψη μου μόνο την πλευρά των γυναικών, όπως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος λόγω του φύλου μου, το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης-κακοποίησης εις βάρος των γυναικών κυρίως,  είναι υπαρκτό εδώ και δεκαετίες και συνεχίζει…
Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία για τη σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται οι Ελληνίδες με τρομακτικές συνέπειες τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.
Ένα ποσοστό που αγγίζει το 10% των Ελληνίδων που εργάζονται, έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 5% έχει πέσει θύμα βιασμού.
Τα στοιχεία παγκοσμίως για το ποσοστό εργαζομένων γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Πάντως αγγίζουν το 85% σε πατριαρχικές κοινωνίες και το 20% - 40% στις βοριοευρωπαϊκές. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πολλές γυναίκες φοβούνται- διστάζουν να καταγγείλουν το γεγονός για να μη στιγματιστούν, να μη χάσουν τη δουλειά τους, να μην κατηγορηθούν ότι το «ήθελαν κι αυτές»
Μόνο το 8% προσφεύγει στα δικαστήρια και καταγγέλλει ανοιχτά το γεγονός.
Ο ψυχολόγος Kingsley R. Browne διαχωρίζει δύο τύπους σεξουαλικής παρενόχλησης: την quid pro quo («Πρέπει να κοιμηθείς μαζί μου αν θέλεις να κρατήσεις τη θέση σου ή να πάρεις προαγωγή») και αυτή του «εχθρικού περιβάλλοντος» ( ο χώρος εργασίας φορτίζεται πολύ σεξουαλικά και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αισθανθούν ασφάλεια και άνεση κατά τη διάρκεια των εργασιών τους). Οι τύπο σεξουαλικής παρενόχλησης quid pro quo είναι η προσωποποίηση της μεγαλύτερης επιθυμίας των αντρών για μικρές χρονικά σχέσεις ευκαιριακού sex. Οι άντρες επίσης είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο για να πετύχουν αυτόν τον σκοπό.
Ο Browne υποστηρίζει ότι συμβαίνουν και τα δύο, δηλαδή ότι οι άντρες χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στο sex. « το να υποστηρίζει κάποιος ότι αυτό το φαινόμενο στηρίζεται κυρίως στην επίδειξη δύναμης και εξουσίας είναι σαν να λέμε ότι οι ληστές τραπεζών διαπράττουν ληστείες επειδή τους συναρπάζει η χρήση των όπλων και όχι εξαιτίας των χρημάτων.
Ο τύπος σεξουαλικής παρενόχλησης του «εχθρικού περιβάλλοντος» είναι αμφιλεγόμενος και στηρίζεται πάνω σε διαφορετικούς ορισμούς που δίνουν τα δύο φύλα σε «σεξουαλικά φορτική» και επιθετική» συμπεριφορά. Πολλές γυναίκες δικαίως παραπονιούνται ότι έχουν δεχτεί υβριστικές, εκφοβιστικές, υποβιβαστικές συμπεριφορές από τους άντρες συναδέλφους τους. Ο Browne επισημαίνει ότι πολύ πριν μπουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, οι άντρες χρησιμοποιούσαν τέτοιες υβριστικές, εκφοβιστικές και υποβιβαστικές συμπεριφορές μεταξύ τους.
Οι άντρες λοιπόν χρησιμοποιούν έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς για να ανταπεξέλθουν σε ανταγωνιστικές καταστάσεις. Δε φέρονται διαφορετικά στις γυναίκες, υποτιμώντας τη νοημοσύνη και την αξία τους, αντιθέτως φέρονται το ίδιο για να μην κάνουν διακρίσεις. Τις αντιμετωπίζουν δηλαδή το ίδιο σκληρά και αυστηρά χωρίς να θεωρούν ότι είναι το αδύναμο φύλο…
Η σεξουαλική παρενόχληση βασίζεται σε διακρίσεις που γίνονται σχετικά με το φύλο τους.

Τέλος για να μην είναι μονόπλευρη η θέση μου, έχοντας μιλήσει για τις γυναίκες που παρενοχλούνται σεξουαλικά χωρίς να έχουν δώσει δικαίωμα αλλά λόγω της ισχυρής θέσης που έχει ο άντρας, θα αναφερθώ σε ένα ποσοστό γυναικών που ντύνονται, συμπεριφέρονται προκλητικά χρησιμοποιώντας την ομορφιά και τη γυναικεία χάρη τους για να κερδίσουν μια θέση στον εργασιακό χώρο με εύκολο τρόπο.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά στη σημερινή εποχή που έχουν καταστραφεί τα πρότυπα και δε δίνονται οι σωστές κατευθύνσεις δε χρησιμοποιούν όλες οι γυναίκες τη νοημοσύνη τους και δε μοχθούν, δεν κοπιάζουν για να κερδίσουν μια θέση εργασίας. Προτιμούν να χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα- εύκολα μέσα όπως την εξωτερική τους εμφάνιση! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «αδύναμο» φύλο να γίνεται ξαφνικά ο άντρας αφού αντιστρέφονται οι ρόλοι και οι γυναίκες εξευτελίζουν τον εαυτό τους και χάνουν την αξιοπρέπειά τους…


Βούλγαρη Ηλιάννα
Φιλόλογος κλασικής φιλολογίας - Δημοσιογράφος


Δεν υπάρχουν σχόλια: