7 Φεβ 2014

Άναψε φωτιά η φτώχεια στη Βοσνία

Διαδηλωτές αγανακτισμένοι με την οικονομική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έβαλαν φωτιά απόψε στο προεδρικό μέγαρο της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στο Σαράγεβο, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας Fena. Οι φλόγες έφταναν μέχρι τον δεύτερο όροφο του κτιρίου το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης που είχε πυρποληθεί λίγο νωρίτερα από το εξοργισμένο πλήθος.
Πρόκειται για την τρίτη ημέρα διαδηλώσεων στη χώρα, οι οποίες άρχισαν από την Τούζλα, με συνθήματα κατά της ανεργίας και της «πολιτικής αδράνειας και ανικανότητας». Οδομαχίες σημειώθηκαν επίσης σε Σεράγεβο και Ζένιτσα.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην Τούζλα την Τετάρτη με τη συμμετοχή δυσαρεστημένων εργαζομένων σε εργοστάσια της περιοχής που είναι σε καθεστώς πτώχευσης μετά την ιδιωτικοποίησή τους. Επίσης στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν άνεργοι νέοι και μέλη οργανώσεων βετεράνων πολέμου. Σημειώνεται ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Βοσνίας είναι άνεργοι.
Περίπου χίλιοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Σαράγεβο, την οποία λεηλάτησαν και πυρπόλησαν, ενώ άλλοι έσπασαν παράθυρα και πέταξαν μια φωτοβολίδα στο προεδρικό μέγαρο, όπως μετέδωσε η τοπική κρατική τηλεόραση. Ένας δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε ότι δύο οχήματα και ένα φυλάκιο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο πυρπολήθηκαν. Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσει τους διαδηλωτές τόσο στο Σαράγεβο όσο και στην Τούζλα. Νωρίτερα διαδηλωτές είχαν λεηλατήσει και πυρπολήσει την έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Περίπου εκατό νεαροί με καλυμμένα πρόσωπα που φορούσαν τα διακριτικά της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου εισέβαλαν στο κτίριο το οποίο λεηλάτησαν, ενώ πέταξαν και τηλεοράσεις από τα παράθυρα. Οι περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές που ήταν παρόντες στη σκηνή χειροκρότησαν τους νεαρούς. Μετά τα βίαια επεισόδια ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Τούζλα ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: