28 Φεβ 2014

Τα παιδιά που έχασαν νωρίς την αθωότητα

Οι ηθικές αξίες, η αξιοπρέπεια, η σεμνότητα, ο σεβασμός, έχουν εξαφανιστεί εντελώς λόγω ελλιπούς διδαχής από τους φορείς, εκπαίδευση, οικογένεια, κράτος. Τα παιδιά δε μπορούν να διαχωρίσουν τις έννοιες του καλού και του κακού, του ηθικού και του ανήθικου-αισχρού, της ομορφιάς της ψυχής και της ξεδιαντροπιάς, έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και δε σέβονται τον εαυτό τους. Η τεχνολογική εξέλιξη τα έχει ρίξει στα «δίχτυα» της και τα παιδιά έχουν γίνει θύματα της τηλεόρασης, του διαδικτύου, των ΜΜΕ και των προτύπων που προβάλλονται μέσω αυτών. Δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα από τη μια και από την άλλη οι γονείς απορροφώνται από τα δικά τους προβλήματα, όπως η οικονομική κρίση και η ανεργία παραλείποντας τη πραγμάτωση σοβαρών συζητήσεων με τα παιδιά τους, όπως το θέμα της ερωτικής έλξης.

Μελετώντας το άρθρο που αφορά τις ερωτικές περιπτύξεις μαθητών ένιωσα την ανάγκη να αναφερθώ στο φαινόμενο κρίσης των ανθρωπιστικών αξιών.
Τα παιδιά χάνουν τις ξέγνοιαστες στιγμές της ζωής τους. «Αλλοιώνουν» τα χαρακτηριστικά τους μεγαλώνοντας απότομα…Οι μεγάλοι όμως είναι ώριμοι και μπορούν να έχουν μια εμπεριστατωμένη άποψη πάνω σε διάφορα θέματα προστατεύοντας τον εαυτό τους από τους κινδύνους. Τα παιδιά δεν έχουν ούτε κριτική σκέψη ούτε εμπειρία. Δεν έχουν παιδευτεί.
Έχουν εξευτελιστεί οι αρχές, τα ιδανικά και οι αξίες. Το εκπαιδευτικό σύστημα και η οικογένεια, οι φορείς δηλαδή των οποίων ρόλος είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών  εκμηδενίζουν τη διδαχή  βασικών εννοιών, όπως η αξιοπρέπεια, η σεμνότητα, ο σεβασμός. Έχουν χαθεί μέσα στα προβλήματα τους (οικονομική κρίση, ανεργία) και συνειδητοποιούν τη βαρύτητα της κατάστασης όταν δουν γεγονότα με τα μάτια τους, όπως για παράδειγμα ένα παιδί  να καπνίζει, να έχει μπλέξει με άσχημες παρέες .
Η τεχνολογική εξέλιξη της οποίας τα παιδιά έχουν γίνει θύματα, τα ΜΜΕ, τα video-games και το διαδίκτυο προκαλούν ερεθίσματα τα οποία δε μπορούν να φιλτράρουν τα παιδιά της ηλικίας 15-16 χρονών.
Διαχωρίζοντας τα φύλα, τα κορίτσια βρίσκονται σε μια τρυφερή ηλικία που διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους, αλλάζει το σώμα τους και μαθαίνουν τον εαυτό τους. Δυστυχώς όμως τα τεχνολογικά μέσα «βομβαρδίζουν» συνέχεια τη «ψυχή» τους με γυναίκες χαμηλού ήθους που στηρίζονται μόνο στο παρουσιαστικό τους και όχι στη σεμνότητα και στην παιδεία τους.
Από την άλλη χρησιμοποιώντας  εκφράσεις των αγοριών αυτής της ηλικίας, προσπαθούν να γίνουν «μάγκες» και να κάνουν πολλές «καφρίλες» θεωρώντας  ότι οι κοπέλες και οι φίλοι τους θα τα αποδεχτούν πιο εύκολα.
Τέλος όσον αφορά το σημαντικό κομμάτι της ερωτικής πράξης, από ερωτήσεις των μαθητών μου αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχουν γνώση της ασφάλειας και της σπουδαιότητας. Οι φορείς οφείλουν να συμβουλέψουν τα παιδιά κατάλληλα γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει! Από το άρθρο είναι φανερό ότι τα κορίτσια έχουν χάσει κάθε μορφή αξιοπρέπειας, λόγω άγνοιας. Δε σέβονται τον εαυτό τους. Αν υπήρχε όμως η σωστή καθοδήγηση δεν θα έφταναν τα παιδιά στο σημείο να μη ξέρουν τη διαφορά ηθικού και αισχρού.

Βούλγαρη Ηλιάννα
Φιλόλογος κλασικής φιλολογίας - Δημοσιογράφος


Δεν υπάρχουν σχόλια: