23 Φεβ 2014

Νομικές κόντρες Ρωσία – ΕΕ για γάλα και ενέργεια

Δύο κέντρα εμπειρογνωμόνων και αναλυτών, τα οποία θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο στις διαφωνίες για εμπορικά θέματα, θα συσταθούν στη Ρωσία. Στη πρώτη φάση, εκτιμάται ότι το σχήμα αυτό θα δοκιμαστεί, με αφορμή τη διαμάχη για τον αγωγό φυσικού αερίου, South Stream, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ως γνωστόν, μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας εμφανίστηκαν νέες διαφορές στον εμπορικό τομέα, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις επιδοτήσεις στους παραγωγούς γαλακτοκομικών. Στις 6 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, πρότεινε να διενεργηθεί έρευνα κατά του «ντάμπινγκ» που εφαρμόζουν ευρωπαϊκές χώρες (η τακτική της εξαγωγής/πώλησης προϊόντων σε τιμή χαμηλότερη από ό,τι στην εγχώρια αγορά ή σε διεθνές επίπεδο με σκοπό την επικράτηση έναντι των ανταγωνιστών) στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Όπως ανέφερε, η έρευνα είναι επιβεβλημένη, διότι οι επιδοτήσεις είναι εξαιρετικά υψηλές, με αποτέλεσμα να πλήττεται έτσι ο αντίστοιχος ρωσικός κλάδος.
Ο Ντβορκόβιτς υπογράμμισε ότι η Ρωσία, πρέπει να κινητοποιείται όταν απειλούνται τα συμφέροντά της, και να χρησιμοποιεί όλο το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτει. Ειδικότερα, πρόκειται για τη δημιουργία μιας νομικής βάσης που θα αφορά τις εμπορικές διαμάχες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Έως τώρα δεν υπήρχε στη χώρα ένα κέντρο κατανομής αρμοδιοτήτων για την προετοιμασία προσφυγών, όπως αντίστοιχα υπάρχει στον ΠΟΕ. Σύντομα, όμως, θα διαθέτει δύο φορείς, οι οποίοι θα προστατεύουν τα συμφέροντα των Ρώσων παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: