10 Νοε 2013

Τι λένε οι Ρώσοι για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Σε δεκάδες εργαστήρια στη Ρωσία γίνονται έρευνες για φάρμακα κατά του καρκίνου και το καθένα από αυτά έχει τα μυστικά του. Για σύνθεση νέων χημικών ουσιών μιλά ο διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου πειραματικής διάγνωσης και θεραπείας όγκων, Ανατόλι Μπαρίσνικοφ. Όπως αναφέρει, αυτές δοκιμάζονται για την αντικαρκινική δράση τους και ακολουθεί η δημιουργία του πρότυπου φαρμάκου. Εξηγεί ότι σήμερα η πιο πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση είναι αυτή των φυτικών παρασκευασμάτων. Σε αυτά υπάρχει άλλος μηχανισμός δράσης και είναι λιγότερο τοξικά. Η κατεύθυνση αυτή αναπτύσσεται στο εργαστήριο διαγονιδιακών παρασκευασμάτων. Εκεί, με τη χρήση φυτών παράγεται «ανθρώπινη» πρωτεΐνη, από την οποία φτιάχνουν φάρμακο κατά του καρκίνου. Αυτό είναι νέο και αναμενόμενο, όχι γιατί θα γιατρέψει τους πάντες, αλλά επειδή θα είναι λίγο καλύτερο από τα υπόλοιπα φάρμακα.
Το μέλος του επιστημονικού προσωπικού, Αικατερίνα Κοσομπόκοβα, δείχνει το «θερμοκήπιο» του εργαστηρίου, όπως το αποκαλεί. Σε αυτό το μικρό δωμάτιο υπάρχουν συσκευή ύγρανσης του αέρα, εξαερισμός και πλαστικές γλάστρες με υπέροχα μεταφυτευμένα φυτά. Ο άγριος καπνός που φυτρώνει στην Αυστραλία, είναι ένα ανάλογο του συνηθισμένου ταμπάκο από το οποίο φτιάχνονται τα τσιγάρα, αναφέρει η Κάτια. Διευκρινίζει δε, ότι δεν είναι τα διαγονιδικά (δηλ. γενετικά τροποποιημένα) φυτά που φοβούνται όλοι. Με τη βοήθειά τους παίρνουν τα αντισώματα για την ογκοπρωτεΐνη her-2, δηλαδή την ουσία που καταπολεμά ορισμένους τύπους καρκίνου. Αυτή υπάρχει ήδη στη φαρμακευτική αγορά, το παρασκεύασμα ονομάζεται «Herceptin», είναι πολύ ακριβό, και ανάλογό του δεν υπάρχει στη Ρωσία. Από αυτά τα φυτά λαμβάνεται ένα πολύ πιο φτηνό ανάλογο, το οποίο -πιθανόν- να είναι και καλύτερο όσον αφορά κάποιους άλλους συντελεστές.
Οι επιστήμονες δημιουργούν βακτήρια με γενετική δομή, η οποία επιτρέπει στα φύλλα του καπνού να αναπτύσσουν τα απαραίτητα λευκώματα που χρειάζονται για το φάρμακο. Τα φυλλαράκια στα οποία έχουν διεισδύσει τα βακτήρια, εμφανισιακά δεν διαφέρουν από τα κανονικά. Έχουν πάνω τους μόνο μικρούς κύκλους, που είναι τα ίχνη της σύριγγας χωρίς βελόνα, με την οποία εισήχθησαν τα βακτήρια. Αργότερα, τα φύλλα συγκεντρώνονται και καθαρίζονται, ώστε να ληφθούν από αυτά τα λευκώματα για το φάρμακο. Το φάρμακο αναμένεται να φτάσει στο επίπεδο κλινικών δοκιμών σε δύο χρόνια. Τα αντισώματα αυτά επιτρέπουν να καταπολεμηθεί ο καρκίνος του μαστού και εκείνος των ωοθηκών.

Ο διευθυντής του εργαστηρίου, Βιατσεσλάβ Κοσορούκοφ, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές μορφές καρκίνου και όλες οι ενέργειες που γίνονται αποσκοπούν στο να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που σώζονται -που δεν πεθαίνουν- από έναν συγκεκριμένο τύπο. Στην ερώτηση ότι, δηλαδή δεν πρόκειται για θεραπεία, αλλά απλώς για κάποια επενέργεια στο καρκίνωμα, αυτός αναφέρθηκε στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, ότι έλαβες ένα φάρμακο και θεραπεύτηκες. Ακόμη όμως και ένα συνηθισμένο χάπι κατά του πόνου βοηθά κατά 90% και όχι 100%. Ως εκ τούτου, η μάχη κατά του καρκίνου του μαστού διεξάγεται με αυτό το 30% που καταλαμβάνει αυτή η ογκοπρωτεΐνη her-2. Για το υπόλοιπο 70% όμως του τύπου αυτού του καρκίνου, δεν θα βοηθήσει, και χρειάζεται για το συγκεκριμένο ποσοστό ένα άλλο φάρμακο. Ερωτώμενος σχετικά με το αν θεραπεύονται ορισμένοι τύποι καρκίνου, ο Κοσορούκοφ αναφέρει ότι δεν πρόκειται για θεραπεία, αλλά πως αυτό ονομάζεται υποχώρηση των συμπτωμάτων, καθώς όποιος είχε όγκους, η πιθανότητα να τους αποκτήσει πάλι, είναι αρκετά υψηλή. Αν εμφανιστεί ένα σούπερ φάρμακο, τότε θα κοστίζει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό, αναφέρουμε στον διευθυντή του Ινστιτούτου, Ανατόλι Μπαρίσνικοφ. Και αυτός δίνει την απάντηση ότι εξαιρετικά μεγάλος, θα είναι ο αριθμός των πωλήσεών του. Καθότι, όπως για παράδειγμα συμβαίνει και με το αυτόματο Καλάσνικοφ, αν το χρησιμοποιούν όλοι και έχει εκατομμύρια πωλήσεις, τότε και η τιμή του θα είναι χαμηλή. Συγκεκριμένα στη Ρωσία, όπως επισημαίνει, κάθε χρόνο αρρωσταίνουν περίπου 600.000 άτομα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως το 2025 το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Γη θα πάσχει από καρκίνο. Προσεγγίζουμε όλο και περισσότερο αυτό το ποσοστό. Ο Μπαρίσνικοφ ζητά να καταστεί σαφές το γεγονός ότι σήμερα δεν είναι δυνατή η θεραπεία με χημικά παρασκευάσματα, επειδή γνωστά έως τώρα είναι περίπου εκατό τέτοια. Όλα εκείνα που μελλοντικά θα μπορούσαν ίσως να υπάρξουν έχουν ήδη μελετηθεί και ιδιαίτερες ελπίδες που να συνδέονται με αυτά, δεν υπάρχουν. Το μόνο που μπορεί να βοηθήσει είναι η ανακάλυψη νέων τρόπων παρασκευής των φαρμάκων, καθώς αυτή η αλλαγή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: