10 Νοε 2013

Τι πρέπει να προσέχεις μιλώντας με Ρωσίδες


Τη δεκαετία του 1960, η αργκώ εμπλουτιζόταν κυρίως χάρη στα δάνεια από τα αγγλικά. Και δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη την εποχή βρέθηκε σε ευρεία χρήση η λέξη “γκερλά”. Το “girl” ακουγόταν συχνά λόγω και των πολλαπλών επαναλήψεών του στο ομώνυμο τραγούδι των Beatles, του μοναδικού τραγουδιού που κυκλοφόρησε τότε στην ΕΣΣΔ σε βινύλιο (μετά τον τίτλο “Κοπέλα” ακολουθούσε το σχόλιο: “Λαϊκοί στίχοι και μουσική, ερμηνεύει μουσικό συγκρότημα”, χωρίς να αναφέρεται το όνομά του).
Ταυτόχρονα με τη λέξη “γκερλά”, η αργκώ αφομοίωσε και την ντόπια λέξη “τιόλκα”, που σημαίνει νεαρή αγελάδα. Και παρότι φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο κολακευτικό για μια κοπέλα (“αγελάδα” αποκαλείται συνήθως μια παχύσαρκη γυναίκα), εδώ το θετικό στοιχείο παρουσιάζει πρώτα απ' όλα ο φωνητικός συνειρμός με τη λέξη “τέλο” (“σώμα”). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγγραφέας Σεργκέι Μινάεφ έδωσε τον τίτλο “ The Τιόλκι” στο μυθιστόρημά του, που είναι ένα από τα δημοφιλή μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων, και συνδύασε τη λέξη από τη ρωσικό αργκώ με το αγγλικό άρθρο.
Εντούτοις, αν προσφωνήσετε καταπρόσωπο μια κοπέλα “τιόλκα”, θα την προσβάλλετε. Ως υποκοριστικά χρησιμοποιούνται συνήθως άλλες μεταφορές από το ζωικό βασίλειο, όπως το “ζάϊκα” (λαγουδάκι) ή “κίσκα” (γατούλα). Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ρωσικά η λέξη “γατούλα” δεν έχει το ίδιο πονηρό νόημα όπως το αγγλικό “pussy”. Γι' αυτό όταν οι αντίπαλοι του σκανδαλώδους συγκροτήματος Pussy Riot ισχυρίζονται ότι η ονομασία του ακούγεται στα ρωσικά απρεπώς, οι υποστηρικτές του αντιλέγουν ότι πρόκειται απλώς για γάτες.
Οι παρομοιώσεις με σκύλους καλύτερα να αποφεύγονται. Η λέξη “σούκα” (σκύλα) είναι σκληρή (στα όρια του ανεκτού) βρισιά.

Μια άλλη, μη αποδεκτή στο δημόσιο λόγο βρισιά προέρχεται από την παλιά λέξη “μπλουντ” (ακολασία), και αναφέρεται σε μια εύκολη γυναίκα, που έχει όρεξη να πηγαίνει με άντρες. Το ανάλογο αυτής της λέξης στην κοινή γλώσσα, αν και το ίδιο προσβλητικό, είναι το “σλιούχα”. Ωστόσο την εποχή της περεστρόικα, στα τέλη του 1980, η περιφρονητική αντιμετώπιση των ιερόδουλων υποχώρησε μπροστά στην συμπόνοια, ακόμη και τον φθόνο. Η αλήθεια είναι ότι η νεαρές κοπέλες που “εξυπηρετούσαν” ξένους τουρίστες σε ακριβά ξενοδοχεία, κέρδιζαν σε μια νύχτα ποσά ίσα με τους μηνιαίους μισθούς των γονιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: