29 Δεκ 2012

Έλληνες και Άστεγοι και Πτυχιούχοι


Στα δελτία ειδήσεων των καναλιών μπορεί κανείς να μάθει σε ποιο νυχτερινό κέντρο διασκέδασε χθες η κάθε επώνυμη τηλεστάρ, όμως τίποτε δεν θα ακούσετε για τους χιλιάδες Έλληνες νεο-αστέγους. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε παραγωγικές ηλικίες 25 έως και 45 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα», το 50% του συνόλου των αστέγων που ζουν σήμερα στην Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση, το 25% έχει ολοκληρώσει την μέση εκπαίδευση και το 19,6% έχει πτυχίο Πανεπιστημίου!

Ελληνικά Ηλιούγεννα


Τι εόρταζαν οι Αρχαίοι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων; 
Οι αρχαίοι Έλληνες κατά την χειμερινή τροπή του ήλιου γιόρταζαν την γέννηση του Διονύσου. Ο Διόνυσος αποκαλούταν «σωτήρ» και θείο «βρέφος», το οποίο γεννήθηκε από την παρθένο Σέμελη. Ήταν ο καλός «Ποιμήν», του οποίου οι ιερείς κρατούν την ποιμενική ράβδο, όπως συνέβαινε και με τον Όσιρη. Τον χειμώνα θρηνούσαν το σκοτωμό του Διονύσου από τους Τιτάνες, αλλά στις 30 Δεκεμβρίου εόρταζαν την αναγέννησή του. Οι γυναίκες-ιέρειες ανέβαιναν στην κορυφή του ιερού βουνού και κρατώντας ένα νεογέννητο βρέφος φώναζαν «ο Διόνυσος ξαναγεννήθηκε. Ο Διόνυσος ζει» , ενώ σε επιγραφή αφιερωμένη στον Διόνυσο αναγράφεται:«Εγώ είμαι που σε προστατεύω και σε οδηγώ, εγώ είμαι το 'Αλφα και το Ωμέγα».  Αυτή η αρχαία Ελληνική γιορτή, είχε επίσης ταυτιστεί και με την γιορτή του Ηλίου, τον οποίο οι αρχαίοι λαοί είχαν θεοποιήσει. Και συγκεκριμένα με τον Φωτοφόρο Απόλλωνα, ο οποίος απεικονιζόταν πάνω στο ιπτάμενο άρμα του που μοίραζε το φως του Ηλίου. Οι αρχαίοι λαοί αναπαριστούσαν την κίνηση του ήλιου με την ζωή ενός ανθρώπου που γεννιόταν κατά την χειμερινή τροπή του ήλιου που μεγάλωνε βαθμιαία καθώς αυξάνονταν και οι ώρες που ο ήλιος φωταγωγούσε την Γη, και πέθαινε ή ανασταίνονταν τον Μάρτιο την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αναγέννηση του φυτικού βασιλείου μέσα από την μήτρα της Γης. Το χειμερινό Ηλιοστάσιο 22-25 Δεκεμβρίου σημαίνει την αρχή του χειμώνα, και ο Ήλιος αρχίζει βαθμιαία να αυξάνει την ημέρα έως ότου εξισωθεί με την νύχτα, κατά την Ισημερία τον Μάρτιο. Τότε ο Ήλιος νικά το σκοτάδι, και έρχεται η άνοιξη, η εποχή της αναγέννησης για την φύση.

Υπάρχουν πάρα πολλές παραδόσεις και έθιμα στην σημερινή κοινωνία, που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα. Στη θέση των «Χριστουγέννων», οι πρόγονοί μας εώρταζαν το λεγόμενο «Τριέσπερον», μία εορτή η οποία γενικεύεται από τους ελληνιστικούς χρόνους κι εντεύθεν, προς τιμήν των πυρφόρων και ηλιακών θεοτήτων Ηρακλέους (ο οποίος κατά τον Κορνούτο ορίζεται ως «ο εν τοίς όλοις Λόγος καθ'όν η Φύσις ισχυρά και κραταιά εστί και απεριγένητος ούσα, μεταδοτικός ισχύος και τοίς κατά μέρος και αλκής υπάρχων») και Ηλίου. Το «Τριέσπερον» ξεκινούσε με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο (τη νύκτα της 21ης προς την 22α του Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη δηλαδή νύκτα του έτους) και κορυφωνόταν με την αναγέννηση του φωτοδότη Ηλίου (τη νύκτα της 24ης προς 25η, όταν η ημέρα έχει ήδη μείνει «στάσιμη» επί 3 ημέρες μετά το Ηλιοστάσιο και αρχίζει πλέον να μεγαλώνει).
Πολλές από τις παραδόσεις που συνδέονται με τα Χριστούγεννα (ανταλλαγή δώρων, στολισμοί, κάλαντα, Χριστουγεννιάτικο δέντρο κλπ.) έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Όπως προαναφέραμε, τον μήνα Δεκέμβριο, οι Έλληνες γιόρταζαν τον Διόνυσο αλλά και τον Φωτοφόρο Απόλλωνα, παριστάνοντας τον πάνω στο ιπτάμενο άρμα του, να μοιράζει το φως.
Τα κάλαντα: Ήταν η εορτή των Ελλήνων τον μήνα Πυανοψιών. Τα Πυανέψια προς τιμήν της σκυράδος Αθηνάς και του Απόλλωνα και αργότερα του Διονύσου, γιόρταζαν την γονιμότητα του χρόνου που έφευγε και την συνέχιση της γονιμότητας του επόμενου χρόνου. Όλο το διήμερο των εορτών της πρωτοχρονιάς που λεγόταν κάλαντα άναβαν φανάρια έξω από το σπίτι τους και τραγουδούσαν συνέχεια.  
Πίσω από τα κάλαντα κρύβεται ένα αρχαίο Ελληνικό έθιμο με το όνομα Ειρεσιώνη, που αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο, ο οποίος ευρισκόμενος στην Σάμο, σκάρωσε διάφορα τραγούδια τα οποία μαζί με μια ομάδα παιδιών τα τραγουδούσαν στα σπίτια των πλουσίων ευχόμενοι πλούτο, χαρά και ειρήνη. Συμβόλιζε την ευφορία και γονιμότητα της γης και εορτάζονταν δυο φορές το χρόνο, μια την άνοιξη με σκοπό την παράκληση των ανθρώπων προς τους θεούς κυρίως του Απόλλωνος-ήλιου και των Ωρών για προστασία της σποράς και μια το φθινόπωρο, για να τους ευχαριστήσουν για την συγκομιδή των καρπών. Ταυτόχρονα με τις ευχαριστίες προς τους θεούς, έδιναν ευχές και στους συνανθρώπους.
Τα παιδιά γύριζαν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας ελιάς ή δάφνης στολισμένα με μαλλί (σύμβολο υγείας και ομορφιάς) και καρπούς κάθε λογής, τραγουδώντας για καλύτερη τύχη και γονιμότητα της γης. Πολλά από τα παιδιά έφεραν τον κλάδο σπίτι τους και τον κρεμούσαν στην πόρτα όπου έμενε όλο το έτος (κάτι που συνηθίζουμε να κάνουμε σήμερα την Πρωτομαγιά).
Το δέντρο ως Χριστιανικό σύμβολο, συμβολίζει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού. Σταδιακά το δένδρο άρχισε να γεμίζει με διάφορα χρήσιμα είδη- κυρίως φαγώσιμα κι αργότερα ρούχα κι άλλα είδη καθημερινής χρήσης, (κάτι που γινόταν στους αρχαίους Ελληνικούς ναούς) συμβολίζοντας την προσφορά των Θείων Δώρων.

22 Δεκ 2012

Συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ


Μετά από χρόνια διαφωνιών πάνω στα θέματα του διεθνούς εμπορίου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποφάσισαν να αλλάξουν πλεύση και να εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής μιας εμπορικής συμφωνίας, που θα πρόκειται για το μεγαλύτερο σύμφωνο ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στον κόσμο. Οι διαπραγματεύσεις προχωράνε και κυρίως προσπαθούν να επιλύσουν κάποια «τεχνικά» θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή.
Και οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι αυτό το σύμφωνο, αν πραγματοποιηθεί, θα βοηθήσει να τονωθούν οι αδύναμες πια οικονομίες τους. Βέβαια οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια και υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν, πριν να γίνει πραγματικότητα μια τέτοια συμφωνία. Ωστόσο, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επιβεβαιώνουν ότι θα ήθελαν να υπογραφεί σύντομα μια τέτοια συμφωνία. Οι δύο πλευρές αναμένουν, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, την σχετική έκθεση από μια ομάδα εργασίας που διορίστηκε για να μελετήσει το θέμα. Μια θετική σύσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις ακόμη και στις αρχές του επόμενου έτους. Οι διαπραγματευτές αντιμετωπίζουν μια σειρά από εμπόδια. Υπάρχει διαμάχη για το σύστημα εμπορίας άνθρακα της ΕΕ. Όμως η πιο σημαντική διαφορά αφορά μια σειρά από αγροτικά ζητήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Μεταξύ αυτών είναι και οι αυστηροί κανονισμοί που έχει η ΕΕ γύρω από τη χρήση των φυτοφαρμάκων και των μεταλλαγμένων και πιέζουν να περάσουν αυτές οι απόψεις και στην ΕΕ.

Νέες απαγορεύσεις για τα καπνικά προϊόντα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρότασή της για την αναθεώρηση της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού. Η προτεινόμενη νομοθετική πράξη περιλαμβάνει νέους, αυστηρότερους κανόνες για τον τρόπο κατασκευής, παρουσίασης και πώλησης των προϊόντων καπνού. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύει τη χρήση των τσιγάρων, του καπνού για στριφτά τσιγάρα και των μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού, που έχουν χαρακτηριστικά αρώματα ή γεύσεις και καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μεγάλων εικονογραφικών προειδοποιήσεων για την υγεία στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα.
Ακόμη ρυθμίζει τις διασυνοριακές πωλήσεις προϊόντων καπνού μέσω του διαδικτύου και προβλέπει τεχνικά χαρακτηριστικά για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Επιπλέον, προτείνονται μέτρα για τα προϊόντα για τα οποία δεν προβλέπονταν μέχρι τώρα ειδικές ρυθμίσεις, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα φυτικά προϊόντα για κάπνισμα. Ο καπνός μάσησης και ο καπνός που λαμβάνεται από τη μύτη θα υπόκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις όσον αφορά την επισήμανση και τα συστατικά. Η ισχύουσα απαγόρευση του καπνού που λαμβάνεται από το στόμα (snus) θα διατηρηθεί. 

Αυξημένες οι εξαγωγές ακτινιδίων


Με καλούς οιωνούς ξεκίνησαν οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων στις αγορές του εξωτερικού αφού η μειωμένη ευρωπαϊκή παραγωγή (η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πλησιάζει το 20%) και ειδικά της Ιταλίας αφήνουν ελεύθερο το πεδίο για το ελληνικό προϊόν. Η συγκομιδή στην χώρα μας φέτος ολοκληρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου με την τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας ακτινίδια να κυμαίνεται από 33 έως 35 λεπτά/κιλό. Την ίδια στιγμή οι τιμές πώλησης στο εξωτερικό φθάνουν και τα 1,60 ευρώ/κιλό σημειώνοντας αύξηση περίπου 15% σε σχέση με το 2011. Οι κυριότερες αγορές που κατευθύνεται παραδοσιακά το ακτινίδιο είναι της ανατολικής Ευρώπης, της Γερμανίας, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας.

Ρωσία: Απαγόρευση υιοθεσιών από Αμερικανούς


Η ρωσική Δούμα ενέκρινε τον νόμο που απαγορεύει σε αμερικανούς πολίτες να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία, σε αντίποινα για το «νόμο Μαγκνίτσκι» στις ΗΠΑ ο οποίος, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, «δηλητηριάζει» τις διμερείς σχέσεις.
Οι Ρώσοι βουλευτές υπερψήφισαν επίσης νόμο που απαγορεύει τις χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ «μη κυβερνητικές οργανώσεις με πολιτικές δραστηριότητες».
Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για τη ρωσική απάντηση στην αμερικανική νομοθεσία.
Ο «νόμος Μαγκνίτσκι» απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ και προβλέπει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στο θάνατο σε φυλακή της Μόσχας το 2009, του ρώσου νομικού Σεργκέι Μαγκνίτσκι ή σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

17 Δεκ 2012

Οι Πάτριοτ θα προκαλέσουν παγκόσμιο πόλεμο


Η ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας μπορεί να οδηγήσει σε «παγκόσμιο πόλεμο» στον οποίο θα εμπλακεί η Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Ο καθένας από αυτούς τους Πάτριοτ είναι μία μαύρη κηλίδα στον παγκόσμιο χάρτη και προορίζεται για την πρόκληση παγκόσμιου πολέμου. Σχεδιάζουν έναν παγκόσμιο πόλεμο και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για το μέλλον της ανθρωπότητας και το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης», δήλωσε, σύμφωνα με το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χάσαν Φιρουζαμπαντί.
Η Τουρκία ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Πάτριοτ με στόχο την αναχαίτιση αεροσκαφών ή πυραύλων, ύστερα από τις συνομιλίες με θέμα την εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας μετά τα επανειλημμένα επεισόδια με πυρά προερχόμενα από τη Συρία σε τουρκικό έδαφος.

Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ


Μοιάζει με παραμύθι, αλλά δεν είναι.
Μοιάζει με κινηματογραφική ταινία, αλλά στην ουσία
πρόκειται για μια αληθινή … ελληνική ιστορία
Όταν οι πλούσιοι είχαν πατρίδα

Γεννήθηκε στα Μούγλα της Μικράς Ασίας το 1849 πέθανε το 1936 στο Μόντε Κάρλο. Η οικογένεια του φτωχή αστική οικογένεια των Μούγλων της Μ. Ασίας, το πραγματικό του όνομα ήταν:Ζαχαριάδης Ζαχαρίας Βασίλειος, έκανε σύντομες σπουδές στην Αγγλική σχολή της Κωνσταντινούπολης και μετά από παραμονή του στην στη Ρωσία άλλαξε το όνομα του σε Ζαχάρωφ, ασχολήθηκε κατ’ αρχάς με το εμπόριο υφασμάτων σαν υπάλληλος του θείου στην Κωνσταντινούπολη και συνέταιρός του αργότερα, με τον οποίο γρήγορα ήρθε σε σύγκρουση ο οποίος τον κατηγόρησε για κατάχρηση, αλλά απαλλάχτηκε από την κατηγορία.
Ο Ζαχάρωφ έφυγε με ψεύτικο όνομα για την Αθήνα  και μετά στην Αγγλία, όπου τις παραμονές του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1877-1878) άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο όπλων. Χρημάτισε αντιπρόσωπος των εταιρειών Nordenfeldt και μετέπειτα της Maxim (!888-90) και στην συνέχεια κύριος μέτοχος των εταιρειών Vickers Armstrong (1897-1922).

ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΑΧΑΡΩΦ
Από αυτή την θέση πλέον ο Ζαχάρωφ διέπρεψε παγκοσμίως δεν υπήρξε πόλεμος που να μην τον αντιληφθεί εγκαίρως, και να μη γίνει προμηθευτής οπλικών συστημάτων σε ένα τουλάχιστον των εμπολέμων, μερικές φορές δε και των δύο. Έτσι ήταν ο κύριος προμηθευτής όπλων στους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πόλεμο των Μπόερς και τον Ισπανοαμερικάνικο πόλεμο και γενικά σε όποια σύγκρουση γίνηκε στον πλανήτη υπήρξε ο κατ’ εξοχήν προμηθευτής όπλων.
Εφάρμοσε δε μια αποτελεσματικότατη μέθοδο πώλησης η οποία μέχρι σήμερα εφαρμόζεται σαν μέθοδος πώλησης στον εν λόγω κλάδο, ονομάστηκε δε «σύστημα Ζαχάρωφ». Αυτή εν ολίγοις περιλάμβανε : Μεθόδους προπαγάνδας, πληροφοριών, διαφθοράς, και μοχλούς πίεσης σε Κυβερνητικούς και διπλωματικούς κύκλους και λοιπά μέσα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Αυτός ο ιδεολόγος του μεταπρατισμού, τα φτωχόπαιδο των Μούγλων της Μ Ασίας, ήταν σεβαστός στην παγκόσμια σκακιέρα και επηρέασε το Παγκόσμιο γίγνεσθαι καθοριστικά. Του δόθηκαν πάμπολλα προσωνύμια όπως: «Έμπορος θανάτου», «Ο Μυστηριώδης άνθρωπος της Ευρώπης», «Βασιλιάς της πολεμικής Βιομηχανίας», «Ο χρυσός Έλληνας» κλπ.
Το επιχειρηματικό δαιμόνιο της Ελληνικής φυλής το προσκύνησαν οι ισχυροί του κόσμου, 298 παράσημα ήταν η συγκομιδή του από την διεθνή ενασχόληση του. Στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο είχε την θέση του ανεπίσημου συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού Λόυντ, το 1918 τιμήθηκε από τον Βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο Ε με το Μεγαλόσταυρο του Λουτρού και το 1919 με τοντίτλο του SIR, Η Ελλάδα του έδωσε το Μεγαλόσταυρο του σωτήρος. Βέβαια ένας τέτοιος άντρας δεν είχε μόνο διακρίσεις αλλά και επικρίσεις. Αυτόν τον εν δυνάμει αντίπαλο του βιομηχανικού κολοσσού των Κρουπ, τον οποίο κατατρόπωσε στον συσχετισμό των δυνάμεων που έγινε κατά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο, τον κατηγόρησαν ότι πουλούσε ταυτόχρονα σε όλους τους εμπολέμους, έτσι ενώ έδινε στην Ελλάδα ένα υπερσύχρονο υποβρύχιο τύπου NORDENFELT, πουλούσε και στον Σουλτάνο δύο όμοια υποβρύχια ( Η Τουρκία την εποχή αυτή πλήρωνε όσο - όσο προκειμένου να εξουδετερώσει το πλεονέκτημα της Ελλάδος). Αλλά αυτά είναι μέσα στο εμπορικό παιχνίδι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σερ Βασίλ ήταν έμπορος όπλων και όποιος πλήρωνε, αυτός είχε υποχρέωση να του πουλά.

ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Ο Σερ Βασίλ Ζαχάρωφ αν και είχε πάρει ήδη την Γαλλική υπηκοότητα από το 1913, δεν ξεχνούσε ότι ήταν Έλληνας και ήταν και Βενιζελικός, ήρθε σε επαφή μαζί του μέσω «κάποιου Αβέρωφ» όπως διαβάζουμε σε Γαλλικά αρχεία της εποχής, τόσο μεγάλος ήταν που ο πολύς  Αβέρωφ ήταν «κάποιος», και έκτοτε λόγω της σπουδαίας θέσης του βοήθησε την εθνική προσπάθεια 1909-1922. Από την θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού Λόυντ μεσολάβησε ανάμεσα στον Ελευθέριο Βενιζέλο και την Αγγλική Κυβέρνηση. Εφοδίασε τον στρατό της Ελλάδος με οπλισμό και σπατάλησε το μισό της τεραστίας περιουσίας του για να βοηθήσει την απελευθέρωση της Μικρασιατικής πατρίδας. Ανεκτίμητη η συμβολή του στην επίτευξη των εθνικών δικαίων. Τόσο πολύ πικράθηκε με την Μικρασιατική καταστροφή που το 1922 εγκατέλειψε το εμπόριο όπλων και ασχολήθηκε με άλλες επιχειρήσεις.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Μετά το 1922 πικραμένος για την απώλεια των πατρώων εδαφών της ανατολής έπαψε οριστικά να ασχολείται με την πολεμική βιομηχανία. Επιδόθηκε με την διύλιση πετρελαίου και την εκμετάλλευση του Καζίνου του Μόντε Κάρλο το οποίο και αγόρασε..

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ
Ο Σερ Ζαχάρωφ μετά από πολυετή γάμο χώρισε με την πρώτη γυναίκα του και είχε μακρύ δεσμό με την Δουκέσα ντε Βαλιαφρανκα σύζυγο του Φρανθίσκο ντε Μπομπόν μέλους του Ισπανικού Βασιλικού οίκου, (ο οποίος ήταν φρενοβλαβής), ξαδέλφη του Ισπανού Βασιλιά. Όταν πέθανε ο Δούκας το 1923 παντρεύτηκε την χήρα του, το 1926 μετά τον θάνατο της 2ης συζύγου του αποσύρθηκε στο Μόντε Κάρλο όπου διεύθυνε το Καζίνο.

14 Δεκ 2012

Στο ΦΕΚ η υποθήκευση εθνικής περιουσίας στην τρόικα


Δικαίωμα κατάσχεσης κάθε εθνικού περιουσιακού στοιχείου της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, αποκτά η Τρόικα βάσει της δανειακής σύμβασης, όπως δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως, με αριθμό 240, ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στο κείμενο αναφέρεται ρητά, ότι δεν εξαιρείται κανένα απολύτως περιουσιακό στοιχείο από την κατάσχεση σε περίπτωση που η χώρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο 4 με τίτλο: Εφαρμοστέο Δίκαιο και Δικαιοδοσία, στην παράγραφο 4.4 αναφέρεται:
«Το Δικαιούχο Κράτος Μέλος (Ελλάδα), η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση Τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφαση ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που τα ανωτέρω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο».
Η ίδια παράγραφος στην αγγλική γλώσσα, έχει ως εξής:
«The Beneficiary Member State, the Bank of Greece and the Hellenic Financial Stability Fund each hereby irrevocably and unconditionally waives all immunity to which it is or may become entitled, in respect of itself or its assets, from legal proceedings in relation to this Amendment Agreement, including, without limitation, immunity from suit, judgment or other order, from attachment, arrest or injunction prior to judgment, and from execution and enforcement against its assets to the extent not prohibited by mandatory law».

Πιο φτωχοί το 2012 οι Έλληνες αγρότες


Μείωση κατά 2% εμφάνισε το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα κατά το 2012 σε σύγκριση με το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Με βάση αυτά τα στοιχεία, μεταξύ των ετών 2005 και 2012, το πραγματικό αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 29,7%, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3,2%. Στους «27», το 2012 σε σύγκριση με το 2005, σημειώθηκαν αυξήσεις σε 16 κράτη - μέλη και μειώσεις σε 11 κράτη - μέλη. Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (+30%), την Ολλανδία (+14,9%), τη Λιθουανία (+13,6%) και τη Γερμανία (+12,1%), ενώ, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (-16,4%), την Ουγγαρία (-15,7%) και τη Σλοβενία (-15,1%). 

Φόβοι εξάπλωσης ιού στη Μεγάλη Βρετανία


Την ανησυχία της για την εξάπλωση του ιού Schmallenberg στα πρόβατα της Μεγάλης Βρετανίας εκφράζει η Ένωση Προβατοτρόφων της χώρας (National Sheep Association - NSA). Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής ιστοσελίδας, αγροτικής και κτηνοτροφικής ενημέρωσης Farmers Weekly Interactive, ο επικεφαλής της NSA κ. Phil Stocker, δήλωσε: «Αναφορές από τη Γαλλία και άλλες περιοχές της Ευρώπης δείχνουν ότι ο ιός Schmallenberg μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα κατά το δεύτερο έτος εξάπλωσης τους από ότι αναμενόταν». «Αυτό προφανώς συμβαίνει διότι τα ζώα δεν αναπτύσσουν τελικά τα υψηλά επίπεδα ανοσίας που αναμενόταν ότι θα είχαν, μετά την έκθεσή τους στην ασθένεια. Η έλλειψη στατιστικών στοιχείων σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα έχουμε ένα μόνιμο πρόβλημα, αλλά οι παραγωγοί στο σύνολό τους θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση» συμπλήρωσε ο κ. Stocker.

Λουκέτο για τα ελληνικά πούρα Ποταμιά


«Λουκέτο» έχει βάλει η πρώτη μονάδα παραγωγής πούρων στην Ελλάδα που βρίσκεται στην Ελασσόνα, εξαιτίας των δυσκολιών στην απόκτηση άδειας εξαγωγών. Πρόκειται για τα πούρα Domenico, που παράγονται από τον αγροτικό συνεταιρισμό «Η Ποταμιά», με έδρα το Δομένικο, όπου και γίνεται η επεξεργασία και κατασκευή των πούρων και των cigarillos (σιγαρίλος) και η οποία έχει σταματήσει την παραγωγή από τον Μάρτιο του 2011. Όπως εξηγεί ο κ. Γιάννης Τσούτσος, διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού παραγωγών πούρων «Η Ποταμιά», η επαναλειτουργία της επιχείρησης «σκοντάφτει» στην εγγύηση 300.000 ευρώ υπέρ δημοσίου που απαιτείται να κατατεθεί, αφού το ποσό είναι αδύνατον να βρεθεί. Έτσι αναγκάστηκε να σταματήσουμε την λειτουργία του. Όπως αναφέρει «μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή θα προχωρούσαμε σε εξαγωγές ή θα κλείναμε. Ξεκινήσαμε να πάρουμε την οριστική άδεια για την παραγωγή πούρων, αφού η προηγούμενη άδεια που είχαμε κατ’ εξαίρεση είχε λήξει. Χρειαζόταν κάποια τροπολογία στη Βουλή για να μπορέσουμε να κάνουμε εξαγωγές. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 πέρασε η σχετική τροπολογία στη Βουλή, με την οποία αρχίσαμε να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες με τα τελωνεία για τη δημιουργία φορολογικής αποθήκης. Όμως στις 6 Φεβρουαρίου του 2012 άλλαξε ο νόμος. Με την αλλαγή του νόμου άλλαξαν τα όρια και ζητούσαν 300.000 ευρώ για εγγυητική επιστολή. Εμείς ζητάμε το ποσό να μειωθεί στις 20.000 ευρώ για να καταφέρουμε να επαναλειτουργήσουμε. Ελπίζω να βρούμε ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία. Εμείς δεν είμαστε κάποια καπνοβιομηχανία αλλά ένας απλός συνεταιρισμός που παράγουμε χειροποίητα πούρα. Η επιχείρησή μας δεν ήταν ούτε ζημιογόνα αλλά ούτε και κερδοφόρα γιατί βάζαμε πολύ προσωπική εργασία. Μετά, όμως, την οικονομική κρίση και την υψηλή φορολογία, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε». Ο συνεταιρισμός ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 και από τότε παρήγαγε ετησίως 25.000 χειροποίητα πούρα και 200.000 pouritos και cigarillos.