30 Απρ 2010

Μόνος του το έκανε

Σε αυτοτραματισμό οφείλεται τελικά ο περίεργος τραυματισμός 34χρονου Αλβανού υπηκόου, ο οποίος στις 23/4 είχε μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με τραύματα εσωτερικά στο ύψος του θώρακα. Ο 34χρονος εισήχθη εκτάκτως στο χειρουργείο καθώς διαπιστώθηκε εντός του σώματός του ξένο σώμα, το οποίο έπρεπε να αφαιρεθεί, και ύστερα από την χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων.
Παρά τις ποικίλες ερμηνείες του Τύπου για τις συνθήκες τραυματισμού του, από την έρευνα που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης του ιδίου, προέκυψε ότι πρόκειται περί αυτοτραυματισμού.
Σε αντίθεση με τη φημολογία που ξέσπασε για το περιστατικό, από την Ασφάλεια Χανίων είχε αποκλειστεί εξ αρχής το ενδεχόμενο η περίπτωση του τραυματισμού του να οφείλεται σε φαινόμενο ρατσιστικής συμπεριφοράς.
ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΨΕΥΤΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΡΙΟΛΑΚΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΧΘΡΟΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΕΦΕΥΡΙΣΚΟΥΜΕ..... ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ......

Το γυμνάζουν το κορμί

«Μετάλλιο» στα γυμναστήρια δημοσίων οργανισμών κερδίζει αυτό της Βουλής, που στεγάζεται στον 1ο όροφο και στο υπόγειο ιδιόκτητου κτιρίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην οδό Μητροπόλεως 1. Δικαίωμα χρήσης των χώρων και των υπηρεσιών -δωρεάν- έχουν οι εργαζόμενοι της Βουλής, οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές, οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί συντάκτες και οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών.
Η «Μονάδα Εργασιακού Αθλητισμού» όπως ονομάζεται, λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2003, ενώ οι μέχρι σήμερα εγγραφές φτάνουν τις 1.350. Από αυτούς, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της μονάδας, Παναγιώτη Πολυχρονόπουλο, οι 800 έχουν γυμναστεί έστω και μία φορά, ενώ οι ενεργοί κάθε χρόνο είναι περίπου 350 άτομα. Το 80% είναι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου και μόνο 10% βουλευτές, με το υπόλοιπο 10% να εμπίπτει στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων.
Σημειώνεται πως οι υπάλληλοι της Βουλής είναι συνολικά 1.450 άτομα. Λειτουργεί από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ, όπως επίσης και Σάββατο μεταξύ 9.00 και 17.00, αν και οι ώρες αιχμής είναι 14.00 με 18.00 το απόγευμα. Στο γυμναστήριο απασχολούνται εννέα γυμναστές, που είναι όλοι υπάλληλοι της Βουλής, όπως και όλο το προσωπικό της «μονάδας» - καθαριστές κ.λπ.
Εκτός από την άνετη αίθουσα οργάνων -με τους οκτώ διαδρόμους, τα έξι καθιστά και όρθια ποδήλατα κ.ά.- και το χαμάμ, η μονάδα διαθέτει και τρεις αίθουσες ομαδικών προγραμμάτων, όπου οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν γιόγκα, πιλάτες (χωρίς όργανα) και διάφορα άλλα προγράμματα. Κάθε Δευτέρα παραδίδονται μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χωρών και κάθε Πέμπτη λατινοαμερικάνικων και ευρωπαϊκών.
Στο γυμναστήριο της Βουλής λειτουργεί και μονάδα εργομετρικής αξιολόγησης, ενώ παρέχονται και ειδικά προγράμματα θεραπευτικής γυμναστικής για τη μέση και τον αυχένα.
Πρέπει να έχουν ομορφο κορμί για να κάνουν το καμάκι τους στις παραλίες το καλοκαιράκι. Μα για αυτούς είναι η ζωή όχι για μας τους μαμάκες....

Σημαντική υποχώρηση τιμών

Ανάμεσα στις πρώτες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στα σιτηρά το τελευταίο δωδεκάμηνο, με εξαίρεση το καλαμπόκι, συγκαταλέγεται η χώρα μας.
Με βάση τα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2009 – Μαρτίου 2010 η τιμή του μαλακού σταριού στην Ελλάδα σημείωσε πτώση της τάξης του 19% (η μεγαλύτερη μείωση σε Σουηδία και Λετονία με -23%).
Στο σκληρό στάρι η μείωση της τιμής του το εν λόγω δωδεκάμηνο ήταν της τάξης του 33% (η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ στο κριθάρι έφθασε στο -18% (μεγαλύτερη μείωση στην Εσθονία με -19%).
Αντιθέτως, η τιμή του καλαμποκιού το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2009 – Μαρτίου 2010, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Κομισιόν, εμφανίζει στη χώρα μας αύξηση 22% (η μεγαλύτερη στην Κοινότητα).

Συμβόλαιο θανάτου

Το «συμβόλαιο» με ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με τη μορφή του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο είναι σχεδόν έτοιμο και τα μέτρα στο μεγαλύτερο μέρος τους συμφωνημένα, όπως φάνηκε και από το «σκληρό» πακέτο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων με τους οποίους συναντήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τα μέτρα
Πολύ σκληρά, με πρωτοφανείς κοινωνικές επιπτώσεις, είναι τα μέτρα που θα επιβληθούν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους. Η βοήθεια θα είναι της τάξης των 120 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο που έχει πάρει ποτέ χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα μέτρα - πολλά από τα οποία είναι άμεσης εφαρμογής - στα οποία φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα είναι:
- Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα
- Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα
- Ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, στο μισθό στον ιδιωτικό τομέα
- Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ
- Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης
- Αύξηση του ορίου των απολύσεων
Η πιθανή ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο θα γίνει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως έχει τη μορφή επιδόματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα περιλαμβάνεται στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, των αποζημιώσεων κ.λ.π.
ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ;;;; ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ....(!)
ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ;;; ΟΧΙ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ....(!)

29 Απρ 2010

Ο Ten Ten... ρατσιστής, άντε και στα δικά μας

Την απαγόρευση του κόμικ Ten Ten ζητά ένας άνδρας από το Κονγκό που μένει στο Βέλγιο. Με επίσημη επιστολή του ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να απαγορευτεί εντελώς η κυκλοφορία βιβλίου του μικρού ήρωα, καθώς όπως λέει περνάει... ρατσιστικά πρότυπα στα μικρά παιδιά!!!
Όπως ισχυρίζεται o μηνυτής, ο βοηθός του Ten Ten, που είναι Κονγκολέζικης καταγωγής εμφανίζεται «σαν βλάκας χωρίς αρετές»! Το πηρέ προσωπικά δηλαδή λόγω… καταγωγής. Αν ήταν από αλλού πολύ που θα τον ένοιαζε...
Για την κυκλοφορία του βιβλίου εκκρεμεί δικαστική απόφαση, ενώ ο άνδρας από το Κονγκό απαιτεί αν δεν απαγορευτεί εντελώς, τουλάχιστον να αναγράφεται στο εξώφυλλο προειδοποιητικό μήνυμα για το περιεχόμενο!!!
ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΡΕΜΕΝΑ

Αντίθετοι οι Βούλγαροι στη μαντίλα

Μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη καταλαμβάνει η Βουλγαρία, όσον αφορά την αντίθεση των πολιτών της στη χρήση της ισλαμικής μαντίλας στα σχολεία.
Συγκεκριμένα, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των Βουλγάρων πολιτών αντιτίθεται στο να φορούν οι μαθήτριες μπούρκα, σύμφωνα με μελέτη του τομέα ερευνών της BBVA, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας.Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη συγκεκριμένη έρευνα, το αντίστοιχο ποσοστό των Γάλλων είναι 65%. Συνολικά, στα 12 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν «αντίθετοι» ή «πλήρως αντίθετοι» ήταν 52,6%.

Το χαμηλότερο ποσοστό αντίθεσης καταγράφηκε στην Πολωνία, με 25,6% και ακολούθησε η Δανία με 28,1%. Στον αντίποδα, το 54,4% δήλωσε υπέρ της παρουσίας σταυρών στις αίθουσες διδασκαλίας.Στην Ισπανία και την Ιταλία, δύο χώρες με ισχυρή ρωμαιοκαθολική παράδοση, το ποσοστό αποδοχής στην παρουσία σταυρού ήταν 69,9% και 49,3% αντίστοιχα. Στη Βρετανία, το αντίστοιχο ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 77% και στη Δανία ήταν ακόμη υψηλότερο (78,8%).

Η έρευνα της BBVA έγινε σε δείγμα 1.500 ατόμων στο Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Μύγα φονιάς των αιγοπροβάτων

Χιλιάδες αμνοερίφια πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Κρήτη, εξαιτίας μιας φονικής μύγας, η οποία έχει κάνει έντονη την εμφάνιση της στο νησί τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα πρώτα κρούσματα είχαν εμφανιστεί στην Δυτική Κρήτη την εποχή που καθιερώθηκε το τρύπημα των αυτιών των αιγοπροβάτων για την τοποθέτηση των ενωτίων. Τα ζώα – που βόσκουν ελεύθερα – ασυνήθιστα στο λεγόμενο «σκουλαρίκι» έτριβαν τα αυτιά τους και άνοιγαν τις πληγές με αποτέλεσμα να βρίσκει πρόσφορο έδαφος η συγκεκριμένη μύγα.
Η μόλυνση που προκαλεί η μύγα σε κάθε ζώο είναι τόσο δραστική, ώστε το αμνοερίφιο πεθαίνει μέσα σε λίγα 24ωρα. Η μόνη σωτηρία για τα αμνοερίφια είναι ο κτηνοτρόφος να εντοπίσει έγκαιρα την πληγή και τη μόλυνση και να επέμβει με αντισηπτικά φάρμακα. Κάτι πρακτικά πολύ δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς τον τεράστιο αριθμό ζώων που είναι ελευθέρας βοσκής στους ορεινούς όγκους της Κρήτης. Ειδικά φέτος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην διάρκεια του Χειμώνα, οι κτηνοτρόφοι φοβούνται πως το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Νομού Λασιθίου, όπου από τα 200.000 με 300.000 αμνοερίφια του νομού πεθαίνει το 10% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 20.000 με 30.000 αρνιά, με το ποσοστό για φέτος να υπολογίζεται πολύ μεγαλύτερο.

Αλβανική αγορά ανήλικης

Ένας 39χρονος Αλβανός αγόρασε το κορίτσι για 2.000 ευρώ από την πατρίδα του και το έφερε παράνομα στη χώρα μας, όπου και το εξέδιδε!
Από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι και τις 27 Απριλίου, ο 39χρονος ανάγκαζε την ανήλικη κοπέλα να έρχεται σε ερωτική επαφή με πελάτες, τόσο στο σπίτι του όσο και σε σπίτια πελατών. Τα λεφτά από τα ερωτικά ραντεβού τα έπαιρνε εκείνος... Η ανήλικη συνελήφθη όταν ένας αστυνομικός προσποιήθηκε τον πελάτη και μετά από τηλεφωνικό ραντεβού συναντήθηκε μαζί της για να βρεθούν ερωτικά με 50 ευρώ.Τόσο η κοπέλα όσο και ο 39χρονος θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας...

Τέμενος στην Αθήνα

Με δελτίο τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής ανακοίνωσε την οικοδόμηση Τεμένους στο Βοτανικό. Την υλοποίηση του έργου θα επιβλέπει επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:
« Η κυβέρνηση ανακοινώνει την άμεση οικοδόμηση του Τεμένους Αθηνών με εφαρμογή του Ν. 3512/2006. Το τέμενος, με χωρητικότητα περίπου 500 ατόμων, θα οικοδομηθεί σε τμήμα του οικοπέδου όπου βρίσκεται το Ναυτικό Οχυρό στον Βοτανικό, με τρόπο που θα ενταχθεί οργανικά σε ένα ευρύτερο ανοιχτό χώρο πρασίνου.
Η κατασκευή του τεμένους θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις της μουσουλμανικής λατρείας με καλυμμένο χώρο, σύμμετρο προς τους συντελεστές.
Ως προς την διοικητική δομή, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας διορίζεται επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, δύο μέλη του οποίου προτείνονται από αναγνωρισμένα, έγκριτα μουσουλμανικά σωματεία, ενώ πέντε άτομα είναι Έλληνες κρατικοί λειτουργοί.
Το έργο θα εκτελεστεί με ελληνικά κρατικά κονδύλια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ προσφορές από ξένους φορείς, κρατικούς ή μη, δεν θα γίνουν δεκτές.
Ως προς την υλοποίηση του έργου, ο Πρωθυπουργός διορίζει Επιτροπή υπό τον Αντιπρόεδρο κ. Πάγκαλο με την συμμετοχή των Υπουργών Παιδείας, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ΚΕΔ».

28 Απρ 2010

Εξοπλισμός Χεζμπολάχ

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να εξοπλίζεται για την προστασία της, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις. «Η επιλογή μας πάντα ήταν να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα για την αντίσταση» δήλωσε ο βουλευτής της Χεζμπολάχ, Χάσαν Φαντλάχα, στην εφημερίδα As-Safir του Λιβάνου, που γράφει στην πρώτη της σελίδα «Η απάτη της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ για τους πυραύλους μέχρι τα πρόθυρα του πολέμου».Ο Φαντλάχα είπε ότι τα όπλα της Χεζμπολάχ δεν σχετίζονται με τον εξοπλισμό και τα εγκλήματα των ΗΠΑ και του συμμάχου τους, του Ισραήλ.«Το επίπεδο του εξοπλισμού του κινήματος δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν τα όπλα στα εγκλήματα τους εναντίον των λαών ανά τον κόσμο, τη Χιροσίμα, τους 100.000 μάρτυρες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, περνώντας από δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο και το Αφγανιστάν» είπε ο Φαντλάχα. Την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, κατηγόρησε το Ιράν και τη Συρία ότι προμηθεύουν τη Χεζμπολάχ με ρουκέτες και πυραύλους.

Γενεαλογία των Ελλήνων της Μαριούπολης

«Γενεαλογία των Ελλήνων της Μαριούπολης», είναι ο τίτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Νοτιανατολική», του Ντονιέτσκ, Ουκρανία. Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα ερευνητικής μελέτης της προέλευσης των επιθέτων των Ελλήνων της Αζοφικής, που εστιάστηκε στην αναζήτηση εγγράφων για τους πρώτους Έλληνες, που εκπατρίστηκαν από την Κριμαία στην Αζοφική, οι οποίοι ουσιαστικά είναι και οι «γενάρχες» των ελληνικών οικογενειών της Μαριούπολης, της Ουκρανίας.
Έτσι, για πρώτη φορά δημοσιεύονται πλήρως αποκαταστημένα γενεαλογικά δέντρα γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών, ζωγράφων κ.ά., από τα μέσα του 19ου αιώνα, όπως του Αρχίπ Ιβάνοβιτς Κουίντζε και του ρωμιού ποιητή, Γεώργη Κοστοπράφ.
Η έρευνα εστιάστηκε στους καταλόγους φορολογουμένων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι βρίσκονται στα Κρατικά Αρχεία των πόλεων Ζαπαρόζιε και Ντονιέτσκ, όπως και στο εθνολογικό μουσείο της Μαριούπολης. Οι κατάλογοι αυτοί χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄70, του 18ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία ο ορθόδοξος πληθυσμός εγκαταλείπει μαζικά την Κριμαία.
Αφού μελετήθηκαν όλα τα γνωστά, μέχρι σήμερα, αρχεία σχετικά με τα ελληνικά χωριά της Αζοφικής και την πόλη της Μαριούπολης και επεξεργάστηκαν πάνω από πέντε χιλιάδες καταχωρήσεις, διαπιστώθηκαν τα ονόματα αυτών τους οποίους μπορούμε δικαίως να θεωρήσουμε ως «γενάρχες» των Ελλήνων της Μαριούπολης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ουκρανίας.
Στο βιβλίο καταχωρείται μακροσκελής κατάλογος, περίπου 4,5 χιλιάδων αρχηγών οικογενειών των πρώτων Ελλήνων εποίκων της Κριμαίας, που ιδρύσαν στην Αζοφική, στα τέλη του 18ου αιώνα, την πόλη Μαριούπολη και τα γύρω ελληνικά χωριά. Από τους εν λόγω καταλόγους έχουν ταξινομηθεί πάνω από 2.000 οικογένειες, με αναφορά στα σημεία εποίκησής τους.

Νέα στοιχεία από Ρωσία

Η Μόσχα έδωσε στο φως της δημοσιότητας μυστικά -μέχρι πρότινος - αρχεία που αφορούν τη σφαγή του Κατίν, στην οποία 22.000 Πολωνοί στρατιωτικοί εκτελέστηκαν από τη μυστική αστυνομία του σοβιετικού καθεστώτος.
Το πακέτο εγγράφων με την ονομασία «Πακέτο νο. 1» ήταν μέχρι σήμερα διαθέσιμο μόνο σε ειδικούς ερευνητές.
Σύμφωνα με το BBC, ένα από τα έγγραφα, με ημερομηνία 5 Μαρτίου 1940, είναι μια επιστολή από τον επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας NKVD, Λαβρέντι Μπέρια, προς τον σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, στην οποία είχε εισηγηθεί την εκτέλεση Πολωνών κρατούμενων πολέμου.
Ο Λ. Μπέρια αναφέρεται σε αυτούς ως «σταθερούς, αδιόρθωτους εχθρούς της σοβιετικής εξουσίας». Η επιστολή φέρει την υπογραφή του Στάλιν με μπλε στιλό με το σχόλιο «Υπέρ».
Αναλυτές εκτιμούν ότι μιας και τα αρχεία ήταν ήδη διαθέσιμα σε ειδικούς ερευνητές, η απόφαση να δουν το φως της δημοσιότητας αποτελεί περισσότερο μια συμβολική κίνηση παρά μια προσπάθεια κατανόησης του τι συνέβη στο Κατίν.
Η Πολωνία ζητούσε επί χρόνια να δοθούν τα έγγραφα στη δημοσιότητα.
Η μυστική αστυνομία του σταλινικού καθεστώτος είχε εκτελέσει, τον Απρίλιο του 1940, 22.000 Πολωνούς αξιωματικούς και μέλη της πολωνικής ελίτ και έθαψε τις σορούς πολλών από αυτούς σε μαζικούς τάφους στο δάσος του Κατίν, στη δυτική Ρωσία.
Οι μαζικοί τάφοι του Κατίν είχαν ανακαλυφθεί από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1943 και είχαν χρησιμοποιηθεί στην αντισοβιετική προπαγάνδα. Η Ρωσία είχε επιρρίψει τότε την ευθύνη στη Γερμανία και παραδέχτηκε τη συμμετοχή της στο γεγονός μόλις το 1990.

1,5 εκατ. ευρώ στους αγελαδοτρόφους για το γάλα

Με απόφαση της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ και σε εφαρμογή του Κανονισμού 1233/2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατανέμεται το ποσό του 1.581.891 ευρώ στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος. Τα χρήματα θα κατανεμηθούν στις εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν περισσότερο από τις χαμηλές τιμές των γαλακτοκομικών του περασμένου καλοκαιριού, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Αυτό είχαν αποφασίσει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής διαχείρισης, στην οποία αποφασίστηκε ο τρόπος που θα κατανεμηθούν στα κράτη μέλη τα χρήματα του λεγόμενου «ταμείου γάλακτος». Τα περισσότερα χρήματα από τα 300 εκατ. ευρώ έλαβαν οι Γερμανοί αγελαδοτρόφοι (61,2 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν οι Γάλλοι (51,1 εκατ. ευρώ).
Η κατανομή γίνεται βάσει των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά το έτος 2009:
Στους παραγωγούς με ετήσιες ισοδύναμες παραδόσεις

- από 3.000 μέχρι 25.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 150 ευρώ

- από 25.000 μέχρι 50.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 300 ευρώ

- από 50.000 μέχρι 100.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 400 ευρώ

- από 100.000 μέχρι 150.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 500 ευρώ

- από 150.000 κιλά και άνω κατανέμεται εφάπαξ ποσό 600 ευρώ

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο ΕΛΟΓΑΚ καταρτίζει την κατάσταση δικαιούχων, με το ύψος ενίσχυσης του κάθε παραγωγού και στη συνέχεια την αποστέλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος με τη σειρά του οριστικοποιεί το ποσό ενίσχυσης των δικαιούχων λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του ΟΣΔΕ. Στην περίπτωση που κάποιος δικαιούχος δεν είναι καταχωρημένος στο ΟΣΔΕ, καλείται να αποστείλει άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ αίτηση καταχώρησης. Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων με το ΟΣΔΕ καταρτίζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων και στη συνέχεια αναρτώνται στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΟΓΑΚ επί 1 εβδομάδα. Περίοδο κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί έχουν δικαίωμα ένστασης. Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την 30η Ιουνίου 2010.

Πρόστιμα από το υπουργείο

Επιβλήθηκαν κυρώσεις συνολικού ύψους 139.000 ευρώ σε 13 επιχειρήσεις ζωοτροφών όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, οι κυρώσεις αφορούν τις παρακάτω επιχειρήσεις ζωοτροφών:
1. Δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ στην επιχείρηση «ΕΛΒΙΖ ΑΕ» με έδρα στο Νομό Ημαθίας
2. Δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ στην επιχείρηση «ΑΦΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΒΕΕ» με έδρα στο Νομό Βοιωτίας.
3. Δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ στην επιχείρηση «ΦΥΡΚΟ ΑΒΕΕ» με έδρα στο Νομό Κορινθίας.
4. Δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στην επιχείρηση «ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΑΕ» με έδρα στο Νομό Θεσσαλονίκης.
5. Δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στην επιχείρηση «ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» με έδρα στο Νομό Λάρισας.
6. Δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στην επιχείρηση «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΤΣΟΣ & ΥΙΟΙ Α.Β.Ε.Ε.» με έδρα στο Νομό Λέσβου.
7. Δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στην επιχείρηση «CRETA ELITE Α.Β.Ε.Ε.» με έδρα στο Νομό Ηρακλείου.
8. Δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στην επιχείρηση «ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ Α.Ε.Β.Ξ.Τ.Ε.» με έδρα στο Νομό Ηρακλείου.
9. Δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στην επιχείρηση «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ» με έδρα στο Νομό Μεσσηνίας.
10. Δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στην επιχείρηση «ΚΟΥΡΕΜΠΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ» με έδρα στο Νομό Αργολίδας
11. Δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στην επιχείρηση «ΠΛΑΤΣΟΥΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» με έδρα στο Νομό Άρτας.
12. Οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών.
13. Έξη χιλιάδες (6.000) ευρώ στην επιχείρηση «ΒΙΟΖΩΚΑΤ ΑΕ» με έδρα στο Νομό Πιερίας.

27 Απρ 2010

Τεστ φιλιού

Μειώθηκε η δασική κάλυψη στον πλανήτη

Η παγκόσμια δασική κάλυψη μειώθηκε κατά 3,1% στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2005, με τους βόρειους δρυμούς να αποτελούν το ένα τρίτο αυτής της απώλειας, ακολουθούμενοι από τις υγρές τροπικές ζώνες, προκύπτει σήμερα από τα πορίσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύεται σήμερα και βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις. Η μεγάλη απώλεια της δασικής κάλυψης αποδίδεται στην έκθεση αυτή σε φυσικά αίτια, όπως οι πυρκαγιές που οφείλονται στην πτώση κεραυνού, και στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Συνολικά, η απώλεια αυτή ανέρχεται συνολικά στα 1.011.000 χλμ2 στο διάστημα αυτό, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση κατά 0,6% του συνολικού αριθμού των δασών κάθε χρόνο. Κατά την έναρξη της σύνταξης της μελέτης, η συνολική δασική έκταση στον κόσμο κάλυπτε 32.688.000 χλμ2. Οι βόρειοι δρυμοί, που βρίσκονται στη ζώνη της Αρκτικής και καλύπτουν το 26,7% της δασικής έκτασης του πλανήτη-η δεύτερη μεγαλύτερη κάλυψη-έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτήν την πενταετία, κατά 4%, τα δύο τρίτα της οποίας οφείλονται σε φυσικά αίτια, τονίζουν οι ερευνητές των παν/μιων της Νοτίου Ντακότα και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Τα υγρά τροπικά δάση, που καλύπτουν 11,5 εκατ. χλμ2 και αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη δασώδη έκταση στη Γη, απώλεσαν το 2,4% του όγκου τους, αντιπροσωπεύουν δηλ. το 27% της συνολικής απώλειας.Τα δε τροπικά δάση στις ξερές ζώνες -που με κάλυψη 7, 13 εκατ. χλμ2 αντιπροσωπεύουν το 21,8% της δασώδους έκτασης του κόσμου-μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 2,9%, που αντιπροσωπεύει το 20,2% της συνολικής δασικής απώλειας. Τέλος, τα δάση στις εύκρατες ζώνες -5,2 εκατ. χλμ2, ή 16,1% της συνολικής κάλυψης-το 2000 έχασαν το 3,5% της έκτασής τους, ή το 18,2% των συνολικών απωλειών στον πλανήτη.

Αριζόνα: Τα χαρτιά σου ή απέλαση

Διχάζει την Αμερική ο σκληρός νέος νόμος για τη μετανάστευση που ψηφίστηκε στην Αριζόνα και δίνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στους αστυνομικούς να σταματούν στον δρόμο όποιον θέλουν για να διαπιστώσουν εάν έχει άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν δεν έχει «χαρτιά» θα τον συλλαμβάνουν επί τόπου και θα τον τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί, επαναπροωθώντας τον στη χώρα προέλευσής του, εν προκειμένω συνήθως το Μεξικό.
Ο νέος νόμος, ο οποίος επικυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη ρεπουμπλικανή κυβερνήτη της Αριζόνας Τζαν Μπρούερ, θα εφαρμοστεί στην Πολιτεία που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ.
Ο αστυνομικός θα μπορεί να σταματάει για να ελέγξει όποιον θεωρεί ότι μπορεί να είναι ύποπτος για το αδίκημα της παράνομης εισόδου. Αν ο ύποπτος δεν έχει τα νόμιμα χαρτιά, ο αστυνομικός θα τον παραδίδει χωρίς άλλες διατυπώσεις στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετανάστευσης για τα περαιτέρω. Επιπλέον, ο νέος νόμος κάνει πιο δύσκολη την πρόσληψη παράνομων μεταναστών για εργασία και επιβάλλει αυστηρότερες ποινές σε όσους τους βοηθούν να φτάσουν στην Πολιτεία. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Αριζόνα υπολογίζεται σήμερα σε 450.000. Οι περισσότεροι προέρχονται από το γειτονικό Μεξικό. Η κυβερνήτης Μπρούερ δήλωσε ότι κατά την άποψή της η πλειονότητα των κατοίκων της Αριζόνα τάσσεται υπέρ του νέου νόμου. Σχετική δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τα λεγόμενά της, αλλά στην τοπική Βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος πέρασε μόνο με τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών.
ΕΛΛΑΝΤΑ ΟΠΩΣ ΑΜΕΡΙΚΗ, που έλεγε μια παλιά διαφήμιση της ελληνικής τηλεόρασης.

Τρακτέρ στο Παρίσι

Περίπου 1.300 τρακτέρ κατευθύνονται σε φάλαγγες των 50 ή των 100 προς το Παρίσι σε μία εκδήλωση διαμαρτυρίας των Γάλλων αγροτών για τη μείωση του εισοδήματός τους και τις προοπτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της οποίας είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι.Έχοντας αναρτήσει πανό όπως "Σαρκό στη δουλειά, μην ξεπουλήσεις τη γεωργία σου", οι γάλλοι αγρότες κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους στα προκαθορισμένα σημεία συνάντησης στην περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας για να κατευθυνθούν στον τόπο της διαδήλωσης στον ανατολικό τομέα της πόλης, όπου αναμένονται 10.000 διαδηλωτές.Τον περασμένο χρόνο, ο αγροτικός κόσμος της Γαλλίας είδε το εισόδημά του να μειώνεται κατά 51% εξαιτίας της πτώσης των τιμών των δημητριακών, έπειτα από την εκτίναξη, ωστόσο, της τιμής κατά 200 ευρώ του τόνου του σίτου το 2007 και το 2008. Απέναντι στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, οι παραγωγοί ζητούν τη λήψη "άμεσων μέτρων", όπως η επιδότηση των εξαγωγών, για τη διοχέτευση τμήματος της παραγωγής πριν από τη νέα σοδειά. Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση ορισμένες ελαφρύνσεις από περιβαλλοντικές, κοινωνικές και φορολογικές επιβαρύνσεις. Σύμφωνα με τον Κριστόφ Ιλερέ, πρόεδρο του γεωργικού επιμελητηρίου της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς, εάν δεν ληφθούν μέτρα, "το εν τρίτον του τομέα των μεγάλων καλλιεργειών θα έχει εξαφανισθεί μέχρι το 2011". Οι διαδηλωτές θα πιέσουν επίσης την κυβέρνηση να υπερασπισθεί στις Βρυξέλλες την Κοινή Αγροτική Πολιτική, από την οποία οι γάλλοι αγρότες απορροφούν το 20% των επιδοτήσεων.

Μαύρο χάλι

ΤΡΕΝΑ: Ο ΟΣΕ μας βάζει μέσα κάθε χρόνο, κατά 1.000.000.000 ευρώ...
ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ: Οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας κάνουν απεργία (!!) και ο...ανταγωνισμός στην πολιτική αεροπορία εκμηδενίστηκε, και καταργήθηκαν (!!) οι προσφορές μετά τη συμφωνία OLYMPIC - AEGEAN...

ΠΛΟΙΑ: Το ΚΚΕ κάνει κουμάντο πλέον στα λιμάνια και δεν αφήνει (!!) Κροάτες τουρίστες να γυρίσουν στην πατρίδα τους!... Οι πλοιοκτήτες επίσης, κάνουν απεργία για να ... ΜΗΝ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΚΑΜΠΟΤΑΖ (κλειστή αγορά που φιξάρει και τις τιμές των εισητηρίων) !!

ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ: Μέση ταχύτητα, τα... 18 χλμ / ώρα

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: Γίναμε και επίσημα η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη (και από πολλές άλλες χώρες του κόσμου) σε ΒΕΝΖΙΝΗ, μαζί με τα εξωφρενικά "ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ" και τον "ΦΟΡΟ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ" (στον οποίον ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ οι αντιπροσωπείες εφαρμόζουν ΦΠΑ λες και αφορά σε κύκλο εργασιών)...

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ: Παραλάβαμε ένα άχρηστο, κόστους 400.000.000 ευρώ, το οποίο... γέρνει (!!!)... ("Το παίρνουμε και γέρνουμε" δηλαδή

ΠΟΔΗΛΑΤΑ: Όσο είδατε σοβαρούς ποδηλατόδρομους σε πόλεις άνω των 40.000 κατοίκων, τόσο είδα και εγώ..

ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΑ: ...Ελπίζω να μην αποκτήσουμε ποτέ!...

26 Απρ 2010

Μουσουλμάνα υπουργός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης

Αναταραχή μέσα στο ίδιο της το κόμμα, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), προκάλεσε μία μέλλουσα περιφερειακή υπουργός της Γερμανίας τουρκικής καταγωγής, καθώς ζήτησε να αποσυρθούν οι Εσταυρωμένοι από τα δημόσια σχολεία.
«Τα χριστιανικά σύμβολα δεν έχουν θέση στα δημόσια σχολεία», δήλωσε η Αϊγκιούλ Οζκάν, μέλλουσα υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται από το εβδομαδιαίο περιοδικό Focus. «Το σχολείο πρέπει να είναι ένας ουδέτερος χώρος» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ούτε η μαντίλα έχει θέση σε μια αίθουσα διδασκαλίας. Η 38χρονη Οζκάν πρόκειται να γίνει αύριο η πρώτη τουρκικής καταγωγής υπουργός στη Γερμανία.«Τα θρησκευτικά σύμβολα, ιδιαίτερα ο σταυρός, θεωρούνται από την περιφερειακή κυβέρνηση ένδειξη μιας εκπαίδευσης που έχει τη σφραγίδα της ανεκτικότητας, με υπόβαθρο τις χριστιανικές αξίες», αντέδρασε ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Κρίστιαν Βολφ. Άλλες αντιδράσεις ήταν ακόμα εντονότερες. Ο υπεύθυνος στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανικών Ενώσεων για θέματα κοινωνικής ένταξης, Στέφαν Μίλερ, ο οποίος προέρχεται από τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), τον πιο συντηρητικό κλάδο της CDU στη Βαυαρία, δήλωσε ότι οι θέσεις της Οζκάν «αποκλίνουν σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί τρόμο». Ο «κύκλος των στρατευμένων χριστιανών» του κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός και υποστήριξε ότι «η εμπειρία να γίνει μια μουσουλμάνα υπουργός της CDU στην Κάτω Σαξονία μοιάζει να έχει αποτύχει πριν ακόμη αρχίσει».

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η μέλλουσα υπουργός έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής της και έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία. Εν τω μεταξύ, εκλογές με πολύ αβέβαιη έκβαση για τους συντηρητικούς θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου σε αυτό το ομόσπονδο γερμανικό κρατίδιο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού του οποίου είναι τουρκικής καταγωγής.

Ο χορός κάποτε

Στην Κύπρο ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου

Ο βυθός της λεκάνης της Λεβαντίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας ανήκει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, ενώ διόλου αμελητέα είναι και τα κοιτάσματα πετρελαίου, που έχουν εντοπιστεί.
Τα ευρήματα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ανακοίνωσε το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό κέντρο δίνει στη δημοσιότητα μελέτη που αφορά αξιολόγηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση σεισμολογικών στοιχείων και άλλων επιστημονικών μεθόδων έρευνας για κοιτάσματα. Πρόκειται για στοιχεία ερευνών που έγιναν την περίοδο 2000-2002 και επαναξιολογήθηκαν από το 2008 μέχρι και πρόσφατα.Η εκτίμηση του USGS, είναι ότι στη λεκάνη της Λεβαντίνης, υπάρχουν «122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ανακτήσιμου φυσικού αερίου» όπως «περίπου 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια, τεχνικά ανακτήσιμου πετρελαίου».Η λεκάνη της Λεβαντίνης μοιράζεται κυρίως μεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου.Επίσης, η ευρύτερη περιοχή των κοιτασμάτων κατά την αμερικανική έρευνα, επεκτείνεται προς το δέλτα της Αιγύπτου από τη μια και της Τουρκίας από την άλλη.

Δύο χρόνια μετά

Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την "κατάληψη" της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτή τη "συμμορία από οχιές" που κυβερνά την πάλαι ποτέ περήφανη Ελλάδα.Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να θυμίζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας: οι Έλληνες κάτοικοι έχουν φύγει οι περισσότεροι και...συνεχίζουν την επιστροφή στα χωριά τους. Ειδικά η Αθήνα έχει αδειάσει σχεδόν από Έλληνες και έχει παραδοθεί στο έλεος των δυο εκατομμυρίων μεταναστών. Η εγκληματικότητα είναι στα ύψη και ο στρατός περιπολεί στους δρόμους. Ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει μόνο πέντε ώρες το εικοσιτετράωρο. Η δυσωδία από τους τόνους των σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την πόλη είναι απίστευτη. Τα κυβερνητικά στελέχη μετακινούνται μόνο με ελικόπτερα. Η χώρα εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται υπό το καθεστώς του στρατιωτικού νόμου. Αφορμή για την απόφαση αυτή, δόθηκε μετά από τις δολοφονίες δεκάδων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας από τα λεγόμενα Τάγματα Φύλαξης των εθελοντών Ελλήνων. Τα ΤΑ.ΦΥ. ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια σε όλες τις γωνιές της χώρας, έπειτα από τις συνεχόμενες λεηλασίες περιουσιών και τις δολοφονίες ανήμπορων γερόντων από τα πεινασμένα στίφη των λιμοκτονούντων.Ευρώ δεν κυκλοφορεί πουθενά και οι συναλλαγές γίνονται με ανταλλαγές αγαθών: λίγο στάρι για λάδι, λίγο κρέας για τυρί κτλ…Στη Βόρεια χώρα τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα γιατί ο περιφερειάρχης Νότιας Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης , κήρυξε από μόνος του εδώ και καιρό την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη και υπό Ελληνική Κυριαρχία.Στα χωριά έχουν στηθεί φυλάκια στις εισόδους και στις εξόδους και όποιος θέλει να μπει ή να βγει, ελέγχεται από τους κατοίκους.Η εκκλησία της Ελλάδας, προσπαθεί να συντηρήσει τα δεκάδες Στρατόπεδα Λιμοκτονούντων – όπως είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό πριν δυο χρόνια- τα οποία έχουν δημιουργηθεί στα μεγάλα στάδια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε όλες τις πόλεις της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι πλέον οι πολίτες που ζουν στα γήπεδα μέσα σε αντίσκηνα και τρώνε κάθε μέρα το συσσίτιο που τους μοιράζει η εκκλησία.Οι λεηλασίες καταστημάτων – όσα έχουν μείνει ανοιχτά- είναι καθημερινό φαινόμενο. Η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η κυβέρνηση του ΔΝΤ, αδυνατεί πλέον να ελέγξει τις εξελίξεις. Οι Τούρκοι έχουν καταλάβει δυο νησιά και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αδυνατούν να επέμβουν γιατί το μόνιμο προσωπικό βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες σε απεργία διαρκείας…Φτωχοί και πλούσιοι δεν υπάρχουν στη χώρα. Απλά όλοι προσπαθούν να επιβιώσουν.Το ΠΑΣΟΚ έφερε την ‘ισότητα’ και τον ‘σοσιαλισμό’ σε όλους!Η ελπίδα όλων των Ελλήνων, βρίσκεται πλέον στις ψυχές μερικών αδούλωτων που εδώ και αρκετούς μήνες έχουν οργανωθεί στα βουνά. …Ο αγώνας για την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΡΧΙΣΕ…
Αναστάσιος Καζαντζίδης

Σκέψεις για τα ξέφτια της κουρελούς

Όχι και τόσο σπάνια η σύμπτωση ν’ ανταμώσουν πολλά κακά την ίδια ώρα και γύρω απ’ τον ίδιο άνθρωπο. Αναφέρομαι στον απεχθή, έτσι όπως συνέβη, θάνατο του αξιομνημόνευτου και αξιόλογου φίλου μας και το γνωστό στους περισσότερους εμετικό κρούσμα λάσπης και αλητείας, την ίδια ώρα που ο θάνατος είχε πλέον το πάνω χέρι….
Εδώ και επτά ολόκληρα εικοσιτετράωρα, «απολύτως κανένας» δεν επεχείρησε να στηλιτεύσει την κακοήθεια και να καταδικάσει τους κακοήθεις, εκτός εάν έχει λόγους να φοβάται τους αγράμματους λασπολόγους της όποιας πολύχρωμης φυλλάδας «κουρελού», ντόπια “Weekly Laspi News”, (ίσως πάλι, να θεώρησαν το συμβάν δευτερεύον, μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια που καίει, όπως άλλωστε όλοι μας……).
Τελικά όμως κυλάνε οι μέρες και ξανασκέπτεσαι, θυμώνεις και προβληματίζεσαι και διερωτάσαι, είναι καλύτερα να κάνεις «μόκο» και να αφήνεις ελεύθερο έδαφος σε λασπολόγους και στην αλητεία να ρυπαίνουν υπολήψεις (και τώρα πλέον ψυχές…), ή να υπερασπίζεσαι τον φίλο σου χωρίς ενδοιασμούς;
Αυτό το άτιμο ερώτημα παραμένει καυτό στην ψυχή και το μυαλό, γιατί όταν ο άνθρωπος φεύγει για πάντα, και τυχαίνει την ίδια ώρα κάποιοι γνωστοί βλάκες να ειρωνεύονται και να συκοφαντούν για τις πολιτικές, επαγγελματικές και λοιπές κοινωνικές του επιλογές, τότε δεν σου επιτρέπεται να επιτρέψεις στον εαυτό σου να το καταπιεί…
Το δημοσίευμα έφτασε στα χέρια μου με ΦΑΞ. Γνωρίζω πάντως το χοιροστάσιο προέλευσης. Έτυχε να μη διακρίνεται στο φαξ η ονομασία της «κουρελούς», ούτε του εκδότη της κουρελούς, μόνο η ημερομηνία φαίνονταν…. Ήταν ένα απλό, ορφανό από ταυτότητα μονοσέλιδο Α4, αρκετό να σε αηδιάσει με την ανανδρία, τα υπονοούμενα, την ειρωνεία, την επιπολαιότητα, τη φτηνή μαγκιά και την κακία, όλα αυτά μαζί συμπυκνωμένα στο λερωμένο μυαλό και το κομπλεξικό ύφος του βαλτού ή όχι βαλτού αφεντικού «σχολιαστή»…
Μπροστά στο βιογραφικό ανάστημα του ωραίου ανθρώπου και λαμπρού επιστήμονα φίλου μας, έγινε μονομιάς ξεκάθαρα φανερός «ο απόλυτος πάτος» του ήθους των ημερών, μέσα από πέντε ηλίθιες αράδες «γραπτής ρύπανσης»….
"Όταν σου λείπει το ανάστημα, αισθάνεσαι ασήμαντος, απλά επειδή γνωρίζεις ότι ήδη είσαι ασήμαντος, χωρίς ελπίδα να γίνεις σημαντικός και ας παλεύεις με νύχια και με δόντια μπας και σε προσέξουν. Όλα αυτά συνήθως χωρίς αποτέλεσμα, το μόνο λοιπόν που σου μένει είναι να μείνεις άπλυτος στο σώμα και στο μυαλό...."
Η μπόχα που εκπέμπει η απλυσιά θα τραβήξει σίγουρα την προσοχή, όπως τράβηξε και τη δική μας……
Μίλτο αγαπημένε μας,
Θα θυμόμαστε τη σκληρή παραγωγική μας δουλειά μακριά από πάθη, μιζέριες και σκοπιμότητες, με την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε με ότι όμορφο εμείς αποφασίζαμε, τα χωρίς φρένο καλαμπούρια μας, τις ατέλειωτες συζητήσεις μας «περί των πάντων και επί παντός», τους αγράμματους και τους άχρηστους που τους ήξερες καλά και τους ονομάτιζες ανοιχτά, χωρίς να κωλώνεις, αλλά στο τέλος μας ξάφνιασες Φίλε και θα πάρει καιρό να συνέλθουμε….
Τούτη την ώρα αν ήσουν εδώ, σίγουρα θα έκανες κάτι περισσότερο για τούτη την αλητεία…. (πάντως δικαιώνεσαι πανηγυρικά, γιατί η αφόρητη βρώμα προέρχεται από κοινούς & εγκληματικά αγράμματους του «παιδευτικού» δικαίου…)…
Εμείς απλώς τη μπόχα την πήραμε χαμπάρι, την καταγράφουμε, τη χρεώνουμε και για την ώρα την επιστρέφουμε στον «σταύλο προέλευσης»….
Ντροπή κύριοι και κυρίες "ανυπόγραφες" υφάντρες της «κουρελούς», «είστε κακόγουστες, άσκημες, δειλές, απόβλητες & αντιπαθητικές υφάντρες», η αντίληψη και η ανοχή του "κότσου" στο καφενείο της άνω Ξαπόσταινας με την ανοχή του Κωνσταντίνου της κάτω Αμυγδαλίτσας δεν είναι ποτέ ίδιες……… Εχουμε νιώσει βαθιά στο πετσί μας πολλά περισσότερα απο αυτά που εσείς νομίζετε, καταλαβαίνουμε και μιλάμε την ώρα που πρέπει, αρκεί να μην ανταμώνει ο θάνατος με την ανάγκη να το πράττουμε...
Μαγκιά δεν είναι να γράφεις (& να αντιγράφεις) εξυπνάδες, βλακείες, μεταφρασμένες ειδήσεις και κλεμμένες σοφίες, ή να βάζεις άλλους να το κάνουν για σένα επειδή είσαι αγράμματος.... Μαγκιά είναι να μην είσαι ετερόφωτος, να πρωτοτυπείς, να σέβεσαι, να έχεις φίλους, να σκέφτεσαι πρίν γράψεις και όταν τελικά γράψεις να βάζεις την υπογραφή σου στην κουρελού σου....
Ντροπή

23 Απρ 2010

Καλό Σαββατοκύριακο







Από την πείνα θα το ρίξουμε στη φρουτοφαγία

Πάτησε την σκανδάλη

Αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης E.E./ ΔΝΤ κατέθεσε επισήμως την Παρασκευή (23/4/2010) η χώρα μας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Το κείμενο των βασικών κατευθύνσεων των προτάσεων του ΔΝΤ είναι το ακόλουθο:
«Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας βιώσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής είναι οι εξής:
Αδύναμοι θεσμοί στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών
Αδυναμία του φορολογικού συστήματος να εξασφαλίσει ένα αποδεκτό επίπεδο συμμόρφωσης
Συνεπώς υπάρχει, άμεση ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μέτρα - άμεσα και μεσοπρόθεσμα - που θα βοηθήσουν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Δημοσιονομική Διαχείριση - Προϋπολογισμός
Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως οι μεγάλες υπερβάσεις δαπανών αφορούν κυρίως τη γενική κυβέρνηση (υγεία και ασφαλιστικό σύστημα). Οι άμεσες ενέργειες για την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών πρέπει να περιλαμβάνουν:
- Δημοσιονομικό έλεγχο και κοινοποίηση των στοιχείων σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση περιλαμβάνοντας και τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης (άμεσα).
- Έλεγχο των δαπανών με παρακολούθηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται από τους φορείς του δημοσίου (άμεσα).
- Βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρακολούθησης, με την παρουσίαση στο Κοινοβούλιο μιας δημοσιονομικής στρατηγικής με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το Κράτος, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ (τον Ιούνιο) και με εναρμόνιση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού στο Κράτος, στους ΟΚΑ και στους ΟΤΑ.
- Μετάφραση του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών στόχων σε ανώτατα όρια πιστώσεων ανά Υπουργείο για το 2011 (Ιούνιος).
- Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου με αναθεώρηση του Νόμου του 1995 ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω αλλαγές (Ιούνιος). Η μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης πρέπει να περιλαμβάνει:
- Υιοθέτηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλαγών ώστε να είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ο τελικός στόχος και η κατεύθυνση:
- Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υπεύθυνο και υπόλογο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής της γενικής κυβέρνησης.
- Το ΓΛΚ πρέπει να λειτουργεί και προληπτικά (δημοσιονομικός έλεγχος) και προγραμματικά (δημοσιονομική πολιτική, κατάρτιση προϋπολογισμού και παρακολούθηση).
- Τα Υπουργεία πρέπει να έχουν περισσότερο έλεγχο επί του προϋπολογισμού τους, ασκώντας την καθημερινή δημοσιονομική διαχείριση (αύξηση της αποδοτικότητας).
- Το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει ενισχυμένη εποπτεία και έλεγχο επί του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης.
- Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον προϋπολογισμό πρέπει να θωρακίζει θεσμικά τις νέες αρμοδιότητες και διαδικασίες.

Φορολογική Διοίκηση
Οι κύριες προκλήσεις για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι:
- Η υψηλή φοροδιαφυγή και διαφθορά.
- Οι διαρθρωτικές αδυναμίες στη διαχείριση της φορολογικής συμμόρφωσης που επιτείνει τα χρόνια προβλήματα και καθιστά άμεση την ανάγκη ανάκτησης του ελέγχου του συστήματος από τη διοίκηση.
- Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της συλλογής πρέπει να υποστηριχθούν από την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και την αποκατάσταση της συμμόρφωσης.
- Χρειάζεται να γίνει δημόσια γνωστή η στρατηγική για την καταπολέμηση της μόνιμης φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της συμμόρφωσης.
- Χρειάζεται να υπάρξουν νέες δομές διαχείρισης του έργου της μετάβασης σε ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα όπως:
- Η δημιουργία ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο Υπουργείο Οικονομικών, διοικούμενη και υποστηριζόμενη σε υψηλό επίπεδο.
- Η δημιουργία μιας επιτελικής ομάδας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Γενικών Γραμματέων.
Οι άμεσες προτεραιότητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να διαλυθεί η άκρατη φοροδιαφυγή πρέπει να περιλαμβάνουν:
- Πρόγραμμα ελέγχων, που να περιλαμβάνει αυστηρές ποινές και διώξεις για τις βαριές μορφές παραβάσεων: π.χ., το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών (π.χ. γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.
- Πρόγραμμα για την διασφάλιση των εισπράξεων εσόδων από τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
- Πρόγραμμα ενίσχυσης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες.
- Πρόγραμμα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης μέσα από τη δήλωση και την πληρωμή φόρων: π.χ. το 30% των οφειλετών ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει δήλωση.
- Αυστηρό πρόγραμμα για την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών στη φορολογία: λεπτομερή σχέδια εφαρμογής, αποτελεσματική παρακολούθηση της προόδου, και επανεξέταση των αποτελεσμάτων για τη διασφάλιση των πολιτικών στόχων.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης συμμόρφωσης πρέπει να περιλαμβάνουν:
- Ενίσχυση της ικανότητας στρατηγικής διοίκησης και σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων.
- Ανάπτυξη και διατήρηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης κινδύνου φορολογικής συμμόρφωσης: (i) δημιουργία Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων, (ii) δημιουργία Συμβουλίου Συμμόρφωσης υπό το Υπουργείο Οικονομικών, (iii) ανάπτυξη μιας στρατηγικής βάσει του κινδύνου συμμόρφωσης και (iv) ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων για την υλοποίηση της στρατηγικής συμμόρφωσης.
- Ουσιαστική βελτίωση της διαχείρισης των ελέγχων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτροπή φορολογικών παραβάσεων μέσα από ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου.
- Ανάπτυξη και διατήρηση αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους με τη δημιουργία ειδικής Διεύθυνσης και με την ανάπτυξη στρατηγικής για τις φορολογικές υπηρεσίες.
- Ουσιαστική ενίσχυση της ικανότητας της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων στη διαχείριση των κεντρικών φορολογικών λειτουργιών και ενίσχυση του ρόλου της κεντρικής υπηρεσίας σε επίπεδο σχεδιασμού, ελέγχου και εποπτείας».
Όπως ακούγεται η χώρα μας θα βρίσκεται υπό κατοχή για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
ΖΩΗ ΣΕ ΜΑΣ

Σταφύλια με φάρμακα

Σύμφωνα με καταγγελίες των Ελλήνων εξαγωγέων, τις εισαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών από την Ινδία απαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της ανεύρεσης υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου lihocin (chlorocholine) και υπέρβασης των Mrls. Ήδη η ΕΕ έχει απορρίψει 3.000 εμπορευματοκιβώτια από το σύνολον των 4.200 εμπορευματοκιβώτιων που είναι προγραμματισμένα να σταλθούν από την Ινδία γενικά στην Ευρώπη μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Μαΐου.
Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, δήλωσε:
«Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εισαγωγές επιτραπεζίων σταφυλιών από την Ινδία λόγω της ανεύρεσης υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου lihocin (chlorocholine ) και υπέρβασης των Mrls του
Ήδη η ΕΕ έχει απορρίψει 3.000 εμπορευματοκιβώτια από το σύνολον των 4.200 εμπορευματοκιβώτιων που είναι προγραμματισμένα να σταλθούν από την Ινδία γενικά στην Ευρώπη μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Μαΐου. Εξ αυτών τα 3.000 εμπορευματοκιβώτια είναι αυτήν την περίοδο σε ή προς διάφορους λιμένες. Τα σταφύλια από 1.000 εμπορευματοκιβώτια πωλήθηκαν πριν από την διαπίστωση των υπολειμμάτων του lihocin (chlorocholine χλωρίδιο). Εάν τούτο επιβεβαιωθεί από πρόσθετους ελέγχους διασταύρωσης δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση πέραν της καταστροφής αυτών .
Βεβαίως οι Ινδοί εξαγωγείς ισχυρίζονται ότι η απόρριψη είναι ένα μη δασμολογικό εμπόδιο εκ μέρους της Ε.Ε..
Η Ε.Ε. έχει διευκρινίσει ότι οι προμηθευτές τρίτων χωρών πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι αποστολές των φρούτων και των λαχανικών στην ΕΕ πληρούν τους κανόνες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και τα μέγιστα όρια Mrls που υφίσταται από την Κοινοτική Νομοθεσία .
Παρά το ότι κανένα πιστοποιητικό δεν απαιτείται, λόγω αναγνώρισης ισοτιμίας ΕΕ-Ινδίας, τα προϊόντα υπόκεινται στην τυχαία δειγματοληψία και ανάλυση για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα σημεία εισόδου, διανομής και πώλησης. Εάν οι παραβιάσεις ανιχνεύονται στο σημείο εισόδου, η αποστολή είναι υποχρεωμένη να απορριφθεί και να καταστραφεί με έξοδα των εξαγωγέων.
Από μια πρώτη έρευνα η συγκεκριμένη δραστική ουσία δεν είναι εγκεκριμένη από την Χώρα μας για χρήση στα επιτραπέζια σταφύλια.
Ο Σύνδεσμός μας Ελληνικών Επιχειρήσεων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – Hellas χαιρετίζει την επιτυχία των ελεγκτικών Αρχών της Ε.Ε. και θέλει να πιστεύει ότι μετά και αυτό το γεγονός, που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας περί χαλαρότητας στους ελέγχους των εισαγομένων οπωροκηπευτικών , θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου στην Κοινότητα. Επίσης τονίζει και πάλι την ανάγκη αυστηροποίησης της κοινοτικής νοµοθεσίας ως προς το σύστηµα των τιµών εισόδου οπωροκηπευτικών αλλά και ως προς τους επιβαλλόμενους εισαγωγικούς δασµούς και το καθεστώς προτιµησιακών συµφωνιών µε τις τρίτες χώρες.
Εισαγωγές Οπωροκηπευτικών κατά το 2009
Σύμφωνα με στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από τη EUROSTAT, οι εισαγωγές φρούτων από τρίτες χώρες μειώθηκαν 7.13% στην ΕΕ κατ όγκο στους τόνους 11.1 εκατ τόνους, έναντι των τόνων 11.9 εκατ και 5.77% κατ αξία έναντι του 2008.
Επιβεβαιώνεται ότι το 2009 η κατάσταση της αγοράς στην Ε.Ε παρέμεινε στάσιμη ως προς την κατανάλωση σε χαμηλές τιμές
Οι μπανάνες παρέμειναν πρώτες στην λίστα εισαγωγών στην Ε.Ε. ως προς τον όγκο με πάνω από 4.5 εκ τόνους μειωμένες κατά 7.46% έναντι του 2008, ενώ οι ανανάδες δεύτεροι με 880.000 τόνους.
Οι συνολικές εισαγωγές τροπικών φρούτων αποτελούν περισσότερα από 50% των συνολικών εισαγωγών.
Ενώ οι εισαγωγές φρούτων μειώθηκαν, οι φυτικές εισαγωγές παρέμειναν σταθερές, αυξημένες ελαφρά κατά 0.45% κατ όγκο και 1.45% κατ αξία έναντι του 2008.
Οι κύριες προμηθεύτριες φρούτων της ΕΕ ήταν στις μπανάνες, κατά σειρά α) η Κόστα Ρίκα με 13.4% του συνόλου β) ο Ισημερινός 12.4% γ) η Κολομβία 11.2% καθώς επίσης δ) η Ν. Αφρική 9.6% και ε) η Χιλή 6%.
Οι κύριες προμηθεύτριες της Ε.Ε στα λαχανικά ήταν οι μεσογειακές χώρες α) το Μαρόκο, με 33.2% του συνόλου β) η Τουρκία 15% γ) το Ισραήλ 11% και δ) η Αίγυπτος 5.1% ).
Οι εισαγωγές φρούτων στην Ε.Ε. μεγαλύτερες των 11 εκατ τόνων και αξίας μεγαλύτερης των € 8.8 δις, και των εισαγωγών λαχανικών 1.8 εκατ τόνων και αξίας € 1.7 δις, δείχνουν τη σημασία των φρούτων και λαχανικών στο εμπόριο της Ε.Ε που μαζί με το ενδοκοινοτικό εμπόριο της παραγωγής της ΕΕ, εξασφαλίζουν στους ευρωπαϊκούς καταναλωτές την δυνατότητα επιλογής τους από σε όλο τον κόσμο. καθ' όλη τη διάρκεια του έτους .
Συμπέρασμα
Εξακολουθούμε να θεωρούμε μαζί και με άλλες οργανώσεις της ΕΕ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει επιτύχει να εφαρµόζονται στα εισαγόμενα προϊόντα αυστηροί έλεγχοι, παρόµοιοι µε αυτούς που εφαρμόζονται για τα προϊόντα των παραγωγών της κοινότητας. Η χαλαρότητα του «συστήματος τιμών εισόδου», όπως εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. προκαλεί, διότι οι κοινοτικοί παραγωγοί υποβάλλονται σε µια µεροληπτική διαδικασία αυστηρών ελέγχων στην εγχώρια αγορά τους και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν αφ ενός τον αθέμιτο ανταγωνισμό στις πωλήσεις τους στο εσωτερικό της ΕΕ από προϊόντα τρίτων χωρών και αφ ετέρου στις πωλήσεις τους στις τρίτες χώρες υφίστανται παρόμοιου τύπου η και σκόπιμα αυστηρότερες διαδικασίες οι οποίες χρησιµοποιούνται σαν εµπόδια στις εισαγωγές, για προστασία των εγχωρίων παραγωγών τους (µέτρα ισοδυνάµου αποτελέσµατος) σε βάρος των κοινοτικών προϊόντων»

Ελλάδα μια τριτοκοσμική χώρα

Πόσο απέχει η Αθήνα από τη Λαχώρη του Πακιστάν; Σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς είναι πολύ μακριά: 4.644,6 χιλιόμετρα. Τα πακιστανικά πανεπιστήμια όμως με τα ελληνικά μοιάζουν να βρίσκονται στην ίδια γειτονιά. Οπως διαβάζουμε στην International Herald Tribune μαστίζονται από τα ίδια προβλήματα με διαφορετικό χρώμα. Εκεί νόμος είναι το δίκιο των ισλαμιστών, εδώ των αριστεριστών. Πριν από ένα μήνα ο καθηγητής Περιβάλλοντος Ιφτικαρ Μπαλόχ δέχθηκε, στο Πανεπιστήμιο Παντζάπ επίθεση με σιδηρολοστούς από μια ομάδα εξαγριωμένων ισλαμιστών. Μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα τόσο σκληρής βίας σε πακιστανικό πανεπιστήμιο από τη φοιτητική οργάνωση Islami Jamiat Talaba. Στην Ελλάδα οι δικοί μας Ταλιμπάν του αριστερισμού ήδη μετρούν τρεις εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις (εντός των ΑΕΙ, διότι εκτός, είναι πλέον κοινός τόπος). Τον Νοέμβριο του 2008 χτύπησαν με σιδηρολοστούς τον καθηγητή και πρόεδρο του Παιδαγωγικού Tμήματος κ. Iωάννη Παπαδάτο, τον Φεβρουάριο του 2009 προπηλάκισαν τον καθηγητή κ. Ι. Πανούση και τον Δεκέμβριο του 2009 τον πρύτανη κ. Χρήστο Κίττα. Από μια άποψη τα πανεπιστήμια του Πακιστάν είναι ασφαλέστερα για τους «αντιφρονούντες»: όχι διότι οι επιθέσεις είναι λιγότερες, σε σχέση με τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά τουλάχιστον εκεί το διδακτικό προσωπικό αντέδρασε άμεσα. Η πακιστανική ΠΟΣΔΕΠ προκήρυξε απεργία που κράτησε τρεις εβδομάδες. Όχι για κάποιο επίδομα, όπως συνηθίζεται εδώ, από τους δικούς μας πανεπιστημιακούς, αλλά ζητώντας να σταματήσει η ιδιότυπη ασυλία που προσφέρεται στην ισλαμική φοιτητική οργάνωση.

22 Απρ 2010

Aπαγόρευση των τρανς λιπαρών

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα προϊόντα με υδρογονωμένα φυτικά έλαια πρέπει να «εξοριστούν» από το τραπέζι μας.
Οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εκτιμούν ότι ακόμη και η μείωση κατά 1% της κατανάλωσης αυτών των λιπαρών- ως ποσοστό των συνολικών καθημερινών θερμίδωνθα απέτρεπε 11.000 εμφράγματα και θα έσωζε 7.000 ζωές ετησίως στην Αγγλία. Αναγωγή με βάση τα στοιχεία του εξωτερικού δείχνει ότι στην Ελλάδα ένας αντίστοιχος περιορισμός θα απέτρεπε περίπου 2.420 εμφράγματα και 1.540 θανάτους. Η κατανάλωση τρανς λιπαρών στις αναπτυγμένες χώρες κυμαίνεται στο 2%-4% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Στη Νέα Υόρκη μεμονωμένες προσπάθειες περιορισμού τους είχαν αποτύχει στο παρελθόν. Αλλά όταν απαγορεύτηκαν το 2007 το ποσοστό των εστιατορίων της πόλης που τα χρησιμοποιούσαν μειώθηκε από 50% σε λιγότερο από 2%. Και αυτό διότι ορισμένα τρανς λιπαρά εμφανίζονται φυσικά και δεν μπορούν να αποβληθούν συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από αναλύσεις που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του κ. Καφάτου σε άγριο κατσίκι και σε κατσίκι της αγοράς προέκυψε ότι το πρώτο είχε μόνο 4% λιπαρά και το δεύτερο 25%! «Η διαφορά όμως δεν ήταν μόνο στην ποσότητα του λίπους των δύο κρεάτων αλλά και στην ποιότητά του. Το κατσίκι της αγοράς είχε τρανς λιπαρά» αναφέρει ο καθηγητής. Οπως σημειώνουν στην επιστημονική επιθεώρηση «Βritish Μedical Journal» ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ Μέιρ Στάμπφερ και οεπίκουρος καθηγητής Ιατρικής Ντάριους Μοζαφάριαν, η αφαίρεση των τρανς λιπαρών από τη βιομηχανία τροφίμων είναι μια από τις απλούστερες στρατηγικές για γρήγορες βελτιώσεις στη δημόσια υγεία. Οπως λένε, μια απαγόρευση θα έσωζε ζωές, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην τιμή, στις πωλήσεις και στη διαθεσιμότητα των τροφίμων. Ηδη βρετανικές αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως τα Μarks and Spencer και τα Waitrose, «εξοστράκισαν» σταδιακά τα συγκεκριμένα λίπη, όπως έχουν κάνει και κάποιες εταιρείες παρασκευής τροφίμων. Ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή και στα κορεσμένα λιπαρά τα οποία περιέχονται στα ζωικά προϊόντα (γάλα, βούτυρο, τυριά, αβγά, κρέατα κτλ.) και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία. «Η υπερκατανάλωση “κακών” λιπαρών- τρανς και κορεσμένων- ευνοεί τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και μεγαλώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κτλ.» επισημαίνει ο κ. Καφάτος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ταχεία ανάπτυξη των μεγάλων ζώων και των πουλερικών και η κακή ποιότητα των ζωοτροφών έχουν υποβαθμίσει τα τελικά προϊόντα, με συνέπεια τα «κακά» λίπη να είναι ιδιαιτέρως αυξημένα στα ζωικά προϊόντα. Αυτή τη στιγμή ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποιούν αναλύσεις σε 40 μαργαρίνες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. «Οπως φαίνεται, ορισμένες εταιρείες έχουν ελαττώσει τα τρανς λιπαρά, άλλες πάλι όχι» λέει ο καθηγητής. Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι διαθέσιμα σε λίγο καιρό. «Ομως το κακό δεν είναι μόνο τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά αλλά και ο τρόπος ζωής μας» τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ι. Ζαμπετάκης . Είναι ο συνδυασμός του καθιστικού τρόπου ζωής, της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής που επιβαρύνει την υγεία μας. «Στην Ελλάδα έχουμε πολλά και, ακόμη φθηνά, φρούτα και λαχανικά, έχουμε τη μεσογειακή διατροφή και καλό καιρό για περίπατο και άσκηση. Αυτά είναι “δώρα” και πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε. Και το κράτος πρέπει να κάνει κάτι για αυτό. Πρέπει να γίνει πιο επιθετικό απέναντι στη βιομηχανία των τροφίμων. Ακόμη οφείλει να εντάξει στο σχολείο μαθήματα σωστής διατροφής και άσκησης» υπογραμμίζει ο κ. Ζαμπετάκης. Και καταλήγει: «Κακή διατροφή σημαίνει περισσότερους ασθενείς και μεγάλο κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ανήλικη πόρνη καίει την Εθνική Ποδοσφαίρου της Γαλλίας

Μία 18χρονη πόρνη, η οποία κατηγορείται ότι κοιμήθηκε με τουλάχιστον τρεις διάσημους Γάλλους ποδοσφαιριστές, ενώ ήταν ανήλικη, αποφάσισε έπειτα από λίγες ημέρες που έχει σκάσει το σκάνδαλο να λύσει τη σιωπή της δηλώνοντας: Τους αγάπησα όλους! Με τη φράση αυτή καίει τους ποδοσφαιριστές αφού ομολογεί ότι κοιμήθηκε με όλους, έστω κι αν τους... αγάπησε! (Είχε λεπτά... αισθήματα).
Η Zahia Dehar, που τώρα είναι 18 ετών, δηλώνει ότι έχει σοκαριστεί από το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει και από το γεγονός ότι οι τρεις παίκτες μπορεί να βρεθούν ακόμα και στη φυλακή. Και ποιοι είναι αυτοί οι τρεις παίκτες; Πρόκειται για τους Φρανσουά Ριμπερί, Καρίμ Μπενζεμά και Σίντνεϊ Γκοβού, όλοι τους παίκτες της Εθνικής Γαλλίας, για τους οποίους η 18χρονη λέει ότι της φέρθηκαν με πολύ σεβασμό και γι’ αυτό κανείς δεν θα έπρεπε να τους ασκήσει διώξεις.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Ριμπερί πήγε τη νεαρά στη Γερμανία και για μία νύχτα σε γνωστό ξενοδοχείο της έδωσε περισσότερα από 2.000 ευρώ. Μάλιστα ο διάσημος ποδοσφαιριστής συνέχισε να βλέπει τη μικρή και στη Γαλλία.
Οταν η Dehar συνελήφθη από την αστυνομία κατά τη διάρκεια εφόδου σε οίκο ανοχής έσκασε το απίστευτο σκάνδαλο. Ο ποδοσφαιριστής από την πλευρά του δηλώνει ότι είχε σχέση με την κοπέλα και πως δε γνώριζε την ηλικία της, ενώ στην ίδια γραμμή κινούνται και οι άλλοι δύο ποδοσφαιριστές. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το κορίτσι πέρασε τα 18α της γενέθλια με τον Ριμπερί, γεγονός που αποδεικνύει ότι εκείνος γνώριζε την ηλικία της.

«Όχι» στα μήλα

«Όχι» στο αίτημα για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος αλλά «ναι» στη στήριξη εξαγωγών του προϊόντος σε αγορές του εξωτερικού είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμάκης, σε εκπροσώπους φορέων της επαρχίας Αγιάς Λάρισας σε σχετική σύσκεψη για το μήλο.
Ο Καρχιμάκης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δοθεί στους μηλοπαραγωγούς της επαρχίας Αγιάς οικονομική στήριξη για την κάλυψη του μειωμένου εισοδήματος λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος (2,5 με 3 ευρώ πωλείται η κλούβα των 17 κιλών) αλλά και των αδιάθετων ποσοτήτων.
Αντίθετα, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να παρέμβει στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να στηριχθούν οι εξαγωγές μήλων προς τη Ρωσία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία (χαχαχα που κατάντησαν οι εξαγωγές μας καλά διαβάσατε σε αυτές τις αγορές πια πουλάμε).
Παράλληλα, ανέλαβε να εξετάσει το ενδεχόμενο να διατεθούν μήλα στις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες που βρίσκονται σήμερα στα ψυγεία. Επιπρόσθετα, συμφώνησε να στηρίξει την κατοχύρωση του μήλου Αγιάς ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Δήμος Αγιάς σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς της περιοχής).

Αυστριακοί και Βούλγαροι αγρότες το 15χίλιαρο

Εγκρίθηκαν από την Κομισιόν οι κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τους Αυστριακούς και Βούλγαρους αγρότες μέχρι 15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Ε. οι Αυστριακοί αγρότες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης θα λάβουν βοήθεια συνολικού ύψους 1,2 εκατ. εκατ. ευρώ που μπορεί να χορηγηθεί μέχρι τα τέλη του 2010. Η βοήθεια αυτή θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων ή δανείων με επιδοτούμενη εγγύηση.
Όσον αφορά στους Βούλγαρους αγρότες, εγκρίθηκε κρατική βοήθεια περίπου 10,26 εκατ. ευρώ που στοχεύει στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, της επεξεργασίας και της διάθεσης στην αγορά των αγροτικών προϊόντων για τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κρίσης. Να θυμίσουμε ότι έως και σήμερα η Ε.Ε. έχει δώσει ενισχύσεις ήσσονος σημασίας σε αγρότες από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Λιθουανία, το Βέλγιο και την Βρετανία.

Πληρώνεις το νερό για να πάρεις την επιδότηση

Σύνδεση των άμεσων ενισχύσεων με την πληρωμή του νερού άρδευσης. Το ΥπΑΑΤ αποφάσισε απροειδοποίητα να εφαρμόσει τη σχετική οδηγία, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, με την οποία για να εισπράξεις τις ενισχύσεις ο αγρότης πρέπει να εξοφλήσεις το νερό που αρδεύει το χωράφι. Επίσης με τις ρυθμίσεις αυτές προβλέπεται το νερό να χρησιμοποιείται βάσει νόμου από ιδιωτικές γεωτρήσεις ή μέσω ΤΟΕΒ. Σύμφωνα με το επείγον έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έφτασε στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τους ΤΟΕΒ, οι ρυθμίσεις αυτές επιβάλλονται στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, που έχει φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα.
Στο σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που υπογράφει ο προϊστάμενος, Παύλος Πέζαρος, αναφέρονται τα εξής: «Με την πρόσφατη αναθεώρηση της Κ.Α.Π. και σε ό,τι αφορά το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων (Καν. (EE) 73/2009 του Συμβουλίου), εισάγεται στις υποχρεώσεις της «πολλαπλής συμμόρφωσης» ένα νέο πρότυπο σχετικό με τα ύδατα, το οποίο αναφέρεται ως «Τήρηση των διαδικασιών έγκρισης για τη χρήση των υδάτων για άρδευση, εφόσον προβλέπεται». Το πρότυπο αυτό ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία ως εξής: «Από 1.1.2010, οι γεωργοί που αρδεύουν τις καλλιέργειες τους θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες έγκρισης χρήσης νερού προς άρδευση. - Οι γεωργοί οι οποίοι είναι μέλη Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Τοπικές Επιτροπές Άρδευσης, Προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές, Α.Ο.Σ.Α.Κ., Οργανισμός Κωπαΐδας), κατέχουν βεβαίωση ότι ανήκουν και υδροδοτούνται από τον αντίστοιχο ΟΕΒ, θεωρημένη από την αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην περιοχή της οποίας λειτουργεί το αντίστοιχο έργο ή τμήμα του έργου. - Αν δεν ανήκουν σε συλλογικό φορέα άρδευσης θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες του παράγωγου δικαίου του νόμου 3199/2003, για την αδειοδότηση της υδροληψίας». Γεωτρήσεις Σχετικά με τις γεωτρήσεις ισχύουν τα εξής: 1. Εφόσον ο γεωργός διαθέτει ήδη άδεια χρήσης ή έχει κάνει αίτηση για αδειοδότηση στον αρμόδιο φορέα, το σχετικό έγγραφο αποτελεί αποδεικτικό συμμόρφωσης. 2. Εφόσον ο γεωργός δε διαθέτει άδεια, θα πρέπει να κάνει αίτηση στις νομαρχιακές ή περιφερειακές υπηρεσίες, όπου θα δηλώνει τη θέση της υδροληψίας, τον τύπο της και τα χαρακτηριστικά της. Σε αυτή την αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώνει εάν η υδροληψία λειτουργεί πριν ή μετά το Μάιο του 1989, προκειμένου να λάβουν βεβαίωση ή να εκκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης αδείας. Και τούτο διότι στην ελληνική νομοθεσία υπάρχει διάκριση υποχρεώσεων για αυτούς που έχουν δικαίωμα χρήσης νερού προ της 11 Μαΐου 1989, οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα αυτό μέχρι την έκδοση απόφασης η οποία θα ρυθμίζει το καθεστώς χρήσης νερού». Για την οποιαδήποτε χρήση νερού (ύδρευση, αγροτική χρήση συμπεριλαμβανομένης και της άρδευσης, βιομηχανική χρήση, ενεργειακή χρήση, καθώς και η χρήση για αναψυχή σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 του σχετ. 3), καθώς και για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων, απαιτείται σχετική άδεια . Οι άδειες χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων εκδίδονται από το Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, όπου πρόκειται να ασκηθεί η χρήση ή να εκτελεστεί το έργο. Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 43504/5-12-2005 «Κατηγορίες αδειών χρήσης υδάτων και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης τους, διαδικασία έκδοσης, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος αυτών», ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας εκδίδει τις άδειες που απαιτούνται για έργα, χρήσης νερού, εκτέλεσης έργου για την αξιοποίηση υδατικών πόρων. Άδεια απαιτείται επίσης και για κάθε έργο ή δραστηριότητα που αποσκοπεί στην προστασία από ρύπανση λόγω απόρριψης υγρών αποβλήτων στο περιβάλλον. Η κατηγοριοποίηση των αδειών χρήσης νερού και εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων σύμφωνα με την ΚΥΑ 43504/2005 είναι η παρακάτω: Νομοθεσία και Νομολογία Η Νομοθεσία της λειτουργία της Διεύθυνσης Υδάτων. • Νόμος 3199/2003 (ΦΕΚ 280/9.12.2003) • Π.Δ. 51/2007 (ΦΕΚ 54/Α/2007) • ΚΥΑ 43504/2005 • ΚΥΑ 47630/2005 (ΦΕΚ 1688/Β/2005) Διαδικασία υποβολής αιτήσεων Οι άδειες εκδίδονται ύστερα από υποβολή της απαραίτητης αίτησης-δήλωσης στην αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας. Η αίτηση πρέπει να απαραιτήτως να συνοδεύεται από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συντάσσονται και υπογράφονται από αρμόδιο μελετητή. Στην περίπτωση απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη χρήση νερού ή την εκτέλεση έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων, η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας εξετάζεται παράλληλα με την αίτηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η άδεια εκδίδεται μετά την έκδοση της άδειας περιβαλλοντικών όρων. Δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση για πηγάδια βάθους μέχρι 30 μέτρα και ελαχίστης διαμέτρου 1 μέτρο. Για της έκδοση άδειας χρήσης νερού υποβάλλεται νέα αίτηση η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μετά από την έκδοση της άδειας εκτέλεσης του έργου.

21 Απρ 2010

Μνημόσυνο Κωνσταντίνου Κουκίδη

Όπως κάθε χρόνο, η Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων, τα Ποντιακά Σωματεία Αττικής, οι εκδόσεις «Πελασγός» και άλλα εθνικά σωματεία, θα τελέσουν φέτος το λειτουργικό και εθνικό μνημόσυνο του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κουκίδη την 24η Απριλίου (αντί της 27ης), ημέρα Σάββατο και ώρα 8:30-10:30 π.μ. στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά Πλάκας.
Ο ιερός ναός (οδός Πρυτανείου) βρίσκεται κάτω και ΒΔ από την Ακρόπολη, εγγύτατα προς τον τόπο αυτοθυσίας του. Τυλιγμένος με την ελληνική σημαία, την οποία φρουρούσε, όταν την υπέστειλαν οι κατακτητές Γερμανοί το πρωί της 27ης Απριλίου 1941, έπεσε από τον Ιερό Βράχο μαζί της, για να μην περιέλθει στα χέρια των κατακτητών.
Μετά το λειτουργικό μνημόσυνο στον ιερό ναό θα επακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων με χαιρετισμούς στον χώρο της αυτοθυσίας του ήρωα, όπου η αναθηματική του στήλη, εγγύτατα του ιερού ναού. Παρακαλούνται οι τιμώντες την ιερή μνήμη του, και μάλιστα οι πολύτεκνοι και φίλοι των πολυτέκνων της Αττικής, να προσέλθουν για την εκπλήρωση αυτού του ιερού χρέους προς τον εθνομάρτυρα, αλλά και το ιερό σύμβολο της Ελληνικής Σημαίας.

Γκερέκου: Προς άρση του καμποτάζ

Τη δέσμευσή της για άμεση προώθηση λύσης για την άρση του καμποτάζ εξέφρασε στη συνεδρίαση του ΣΕΤΕ η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η απογευματινή ομιλία του πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, η υφυπουργός δήλωσε ότι οι αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν το συντομότερο δυνατόν και όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Παράλληλα, η κ. Γκερέκου προανήγγειλε τις άμεσες πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας στον τομέα του τουρισμού, που θα τεθούν σε ισχύ το προσεχές διάστημα. Στο νομοθετικό επίπεδο αναμένεται η κατάθεση εντός των επόμενων ημερών του νομοσχεδίου για τον αγροτουρισμό και του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό.
Παράλληλα, νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν άμεσα και στα θέματα των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των κάμπινγκ αλλά και των χιονοδρομικών κέντρων.
Σε ό,τι αφορά στα επενδυτικά προγράμματα, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες που αφορούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και ήδη είναι έτοιμος ο οδηγός πράξης για την εφαρμογή του προγράμματος Πράσινος Τουρισμός.
Παράλληλα, η υφυπουργός, απευθυνόμενη στους επιχειρηματίες του τουρισμού, στάθηκε στο ειδικό χωροταξικό για τον Τουρισμό και έκανε αναφορά στην παραθεριστική κατοικία.
Συγκεκριμένα, προανήγγειλε τη δημιουργία επιτροπής στο πλαίσιο του υπουργείου με τη συμμετοχή του ΣΕΤΕ και άλλων τουριστικών φορέων, με στόχο την κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Κοινή πεποίθηση των φορέων του τουρισμού είναι ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με σημαντικές απώλειες στα τουριστικά έσοδα, που θα κινηθούν από 6 έως 10%.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΠΕΣΤ Αντώνη Στελιάτο, καταγράφονται μαζικές απώλειες στις θέσεις εργασίας, με το θαλάσσιο τουρισμό να διεκδικεί την πρώτη θέση, και με τις απώλειες να φθάνουν το 40% σε σχέση με πέρυσι.

Γαλλία: Ολοταχώς για πλήρη απαγόρευση της μπούρκας

Το Μάιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση, από τη γαλλική κυβέρνηση, νομοσχέδιο το οποίο επιβάλλει τη γενική απαγόρευση, σε κάθε δημόσιο χώρο, της ισλαμικής ενδυμασίας, που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο και το σώμα των γυναικών.
Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ότι η μπούρκα ή νικάμπ «προσβάλλει την αξιοπρέπεια των γυναικών».«Το ζήτημα είναι να μην αφήσουμε το φαινόμενο αυτό να εκτραπεί. Νομοθετούμε για το μέλλον, η ενδυμασία που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο και το σώμα αποτελεί ένδειξη μιας αναδίπλωσης της κοινότητας και απόρριψης των αξιών μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι στη Γαλλία έχουν υιοθετήσει την ενδυμασία αυτή περίπου 2.000 γυναίκες.
Η επιλογή να επιβληθεί η απαγόρευση διά νόμου (και όχι με κανονιστικά μέτρα) καθιστά υποχρεωτικό το να περάσει το νομοσχέδιο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είχε προειδοποιήσει στα τέλη Μαρτίου πως μια γενική απαγόρευση θα μπορούσε να αμφισβητηθεί νομικά.

Ισλανδικά ηφαίστεια

Ακριβώς πριν από 200 χρόνια ένα άλλο ισλανδικό ηφαίστειο εξερράγη με καταστροφικές συνέπειες για τον καιρό, τη γεωργία και τις μεταφορές σε όλο το βόρειο ημισφαίριο - και συντέλεσε στο ξεκίνημα της Γαλλικής Επανάστασης.
Σήμερα η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία λοιπόν έχει προκαλέσει πραγματικό χάος στις μεταφορές με απροσδιόριστες ακόμα επιπτώσεις. Καμιά φορά αυτές οι αλυσιδωτές αντιδράσεις δεν ξέρεις που θα βγάλουν.

Kαθυστέρηση της εισροής πόρων

Υπερδιπλασιάστηκε τον Φεβρουάριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ανήλθε στα 3,253 δισ. ευρώ, έναντι 1,237 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009, καθώς οι εισπράξεις από την ΕΕ περιορίστηκαν σε 88 εκ. ευρώ από 1,961 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2009.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση αυτή οφείλεται στην καθυστέρηση της εισροής πόρων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για την καταβολή άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Πάντως, τα σχετικά ποσά, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, ήδη καταβλήθηκαν στους αγρότες τον Μάρτιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (και θα καταγραφεί στη στατιστική του Μαΐου). Αν αυτές οι εισπράξεις δεν ληφθούν υπόψη, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο του 2010 έναντι του Φεβρουαρίου του 2009 περιορίζεται σε 142 εκ. ευρώ. Το ισοζύγιο πληρωμών για ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασε μικρό πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον Φεβρουάριο του 2009, καθώς οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από αλλοδαπούς τουρίστες αυξήθηκαν κατά 10,5% (στα 152,1εκ. ευρώ από 137,7εκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι), ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από Ελληνες μειώθηκαν κατά 12%, καθώς ξόδεψαν 140 εκ. ευρώ για ταξίδια στο εξωτερικό από 160 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Εξομολόγηση μιας γυναίκας

Όταν ήμουν μικρή μεγάλωσα βλέποντας τη μάνα μου να στέκεται σούζα στον πατέρα μου και να του πηγαίνει τις παντόφλες. Το πρώτο πράγμα που ρωτούσε πάντα εκείνος όταν έμπαινε σπίτι ήταν «τι φαί έχει;» , μόλις έτρωγε μας έτρεχε για ύπνο αλλά φώναζε τη μάνα μου να πάει να τον σκεπάσει, αφού ισχυριζόταν πως ήταν ανίκανος ακόμη και να σκεπαστεί με την κουβέρτα μονάχος! Μόλις άνοιγε το βλέφαρο φώναζε και πάλι «Μαίρη καφέ…» και εκείνη έτρεχε και πάλι να υπηρετήσει τον «αφέντη». Όλα αυτά συνεχίζονται στη σχέση τους μέχρι και σήμερα…

Μικρή νόμιζα πως τα είχα....δει όλα, μέχρι που το κοριτσάκι μεγάλωσε και έγινε γυναίκα και συνάντησε τη νέα γενιά αντρών. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των αντρών από 15-30 είναι Η ΤΕΜΠΕΛΙΑ! Δεν σηκώνονται από το κρεβάτι τους ούτε για πλάκα! Μεγάλωσαν έχοντας τις μαμάδες τους να τους υπηρετούν, οπότε θέλουν η κοπέλα τους να τους υπηρετεί επίσης! Βέβαια στην κοπέλα τους δεν δείχνουν τον ίδιο σεβασμό που δείχνουν στη μαμά τους… Μόλις βγαίνουν από το μπάνιο και κάνουν μερικά βήματα μόνο μέσα στο σπίτι νομίζεις πως έχει γίνει επιδρομή από ελέφαντες, ιπποπόταμους και λοιπά συμπαθή τετράποδα. Όσο για το μπάνιο… Αυτό θυμίζει βομβαρδισμένο πεδίο!

Αν τολμήσεις να φας μαζί τους και έχεις τη φαεινή ιδέα να παραγγείλεις απέξω, να ξέρεις πως το χαρτί που κάποτε τύλιγε την κρέπα, το σάντουίτς ή τη πίτα με το γύρο, μαζί με το κουτάκι από την κόκα-κόλα θα καταλήξουν στο πάτωμα- έτσι για να σου υπενθυμίσει το μωρό σου πόσο πολύ «σ΄ αγαπάει»! Μετά το φαγοπότι δεν θα διστάσουν να ρευτούν και να κλάσουν μπροστά στην αγαπημένη τους, έτσι για να της υπενθυμίσουν και πάλι πόσο πολύ «την αγαπούν». Και μετά από όλα αυτά έρχεται το «τρυφερό» κάλεσμα για έρωτα… Ο άντρα ο σωστός αφού ντερλικώσει, ρευτεί και κλάσει θα πει με χάρη «έλα να σε γαμ…σω», ε και μετά αν εσύ δεν θέλεις θα σου ζητήσουν και το λόγο, γιατί τέτοιο iq κότας διαθέτουν!

Και ύστερα ακολουθεί η καθιερωμένη επίσκεψη στην τουαλέτα, που την κάνουν και πάλι να θυμίζει το βομβαρδισμένο Ιράκ. Όταν πάνε για κατούρημα δεν τολμάς να καθίσεις εσύ μετά για τσίσα γιατί έχουν την τάση να κατουράνε όρθιοι και να μην έχουν και καλό σημάδι! Όταν πάνε για χέ…μο μην τολμήσεις να μπεις αμέσως μετά από αυτούς, αφού φυσικά και δεν έχουν φροντίσει να τραβήξουν το καζανάκι και ούτε να ανοίξουν κανένα παράθυρό να φύγει η μπόχα!

Στη συνέχεια μετά την τουαλέτα θα παρατηρήσουν πως στο σπίτι υπάρχει ένα απαίσιο κουτί που λέγεται τιβί! Θα αρπάξουν το τηλεκοντρόλ, θα απλωθούν στον καναπέ και θα ανεβάσουν τα βρωμερά τους πόδια στο τραπεζάκι και θα αρχίσουν να παρακολουθούν αγνοώντας σε επιδεικτικά! Αγνοώντας επίσης πως βρίσκονται στο σπίτι ΣΟΥ! Σε λίγο θα σου παραγγείλουν να τους φτιάξεις καφέ στην καλύτερη των περιπτώσεων και να μαγειρέψεις στη χειρότερη και όταν βαρεθούν θα έρθει πάλι εκείνο το γλυκό και τρυφερό κάλεσμα για έρωτα... Θα ακούσεις δηλαδή και πάλι εκείνη την «υπέροχη» φράση: «Έλα να σε γαμ…σω»…Αν τελικά ενδώσεις στο μουλάρι και γίνει ό,τι γίνει-χωρίς φυσικά αυτή η συνεύρεση να σου προσφέρει κάποια ικανοποίηση- μετά θα κοιμηθεί σαν βόδι ροχαλίζοντας μέχρι τις 4 το απόγευμα και όταν ξυπνήσει το «καμάρι» μας θα θέλει ξανά να φάει και να κάνει όλα τα παραπάνω ξανά για άλλη μια μέρα!Ξέχασα να σας πω τι επάγγελμα κάνουν όλα αυτά τα καμάρια μας… Ό,τι και να σας λένε πως κάνουν μην τους πιστεύετε, ΑΕΡΓΟΙ είναι!
Υ.Γ- Όσο για μένα, γνώρισα πολλά τέτοια «καμάρια»- ρεμάλια, αλλά ευτυχώς τώρα όλα καλά! Ανακάλυψα το 0,0000001% -ΚΕΡΔΙΣΑ ΤΟ ΛΟΤΤΟ- αφού λούστηκα πρώτα όλη τη σκατίλα! Για αυτό κορίτσια προσοχή! Μην παραμυθιάζεστε! Κάφροι είναι όλοι τους! Ακούστε με που σας λέω…

Φεστιβάλ αγκινάρας

Το φετινό «Φεστιβάλ Αγκινάρας Ιριών» θα πραγματοποιηθεί από το πρωί του Σάββατου, 30 Απριλίου, στις 08:00 έως το βράδυ της Πρωτομαγιάς, στις 23:00 στο ξενοδοχείο «ΙRIA MARE», στα Ίρια του Δήμου Ασίνης Αργολίδας. Εκεί σεφ από χώρες της ανατολικής Μεσογείου θα μαγειρέψουν συνταγές που ως βασικό συστατικό έχουν τις αγκινάρες. Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ασίνης, περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και γλέντι με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας και φυσικά με πλήθος νόστιμων εδεσμάτων.
Η αγκινάρα, το τόσο γνωστό και αγαπημένο είδος λαχανικού, δεν είναι μόνο ιδιαιτέρως γευστική. Αποτελεί και πολύτιμη πηγή πολλών ευεργετικών συστατικών για την υγεία μας. Η αγκινάρα ήταν γνωστή ήδη από τα αρχαία χρόνια, όπου χρησιμοποιούνταν ως αφροδισιακό για βελτίωση και ισχυροποίηση της σεξουαλικής επίδοσης. Μάλιστα, είχε συσχετιστεί η κατανάλωση της, από τις εγκύους γυναίκες, με την γέννηση αγοριών. Στην Αρχαία Ρώμη οι αγκινάρες θεωρούνταν προνόμιο των πλουσίων και μαγειρεύονταν σε συνδυασμό με μέλι, κρασί και κύμινο.

20 Απρ 2010

Τους πήραν στο κυνήγι

Τον νόμο στα χέρια τους πήραν οι αγρότες της επαρχίας Βισαλτίας των Σερρών. Επιχειρώντας να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ποιοι είναι οι «ποντικοί» που το τελευταίο δίμηνο κλέβουν τα μπρούτζινα βανάκια από τα αρδευτικά συστήματα, μεταπωλώντας τα σε χυτήρια μετάλλων, έστησαν καρτέρι στους κλέφτες.Κατά τη χθεσινή περιπολία τους στους αγρούς, οι αγρότες εντόπισαν ένα αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες. Μόλις ο οδηγός κατάλαβε ότι έγινε αντιληπτός, εγκατέλειψε τον συνεργό του στα χωράφια και τράπηκε σε φυγή με το αυτοκίνητό του. Οι παραγωγοί καταδίωξαν τον κλέφτη μέσα στους αγροτικούς παράδρομους. Εκείνος έχασε κάποια στιγμή τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα αυτό να προσκρούσει σε δέντρα. Όταν οι αγρότες τον πλησίασαν, όντας πεζός εκείνος πλέον, άρχισε να πετάει εναντίον τους πέτρες και εξαφανίστηκε στο σκοτάδι, μέσα στα μικρά αρδευτικά κανάλια της περιοχής.Μέσα στο αυτοκίνητο του Βούλγαρου τσιγγάνου βρέθηκαν περισσότερα από 300 βανάκια αρδευτικού συστήματος.

Βάζει Λουκέτο

Σε ένα μήνα περίπου θα πάει στη Βουλή η κατάργηση του άρθρου 1 του νόμου 3399/2005, που αναφέρεται στη σύσταση των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤοΚΑΑ). Η τροπολογία θα υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή. Όσον αφορά την ΑΓΡΟΓΗ, θα καταργηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θυμίζουμε ότι η κ. Μπατζελή είχε χαρακτηρίσει «νομικά κενές» τις 296 προσλήψεις, που είχαν γίνει από τη ΝΔ και των οποίων η μισθοδοσία θα ανερχόταν στα 8,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όσο για τους μόνιμους υπαλλήλους των 55 συνολικά ΤοΚΑΑ σε όλη τη χώρα, θα απορροφηθούν από άλλες υπηρεσίες. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η μισθοδοσία των 403 υπαλλήλων επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος λειτουργίας των 55 καταστημάτων ξεπερνά τα 1,4 εκατ. ευρώ. Ο μέσος βασικός μισθός των υπαλλήλων είναι 2.766 ευρώ, όπως αναφέρει η υπουργός και στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονται 14 μισθοί, ανθυγιεινό επίδομα (για το οποίο εξετάζεται με ποια δικαιολογία δόθηκε), οικογενειακό επίδομα κτλ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και της πολιτικής της κυβέρνησης για την κατάργηση ή τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, η κ. Μπατζελή προγραμματίζει, με νομοσχέδιο, που θα φέρει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή και την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, ενώ από τους 70 – 80 υπαλλήλους (αορίστου χρόνου) που εργάζονταν στον Οργανισμό, θα απορροφηθούν κυρίως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.