20 Ιουλ 2010

Επιθέσεις εναντίον μεταναστών και στη Νότια Αφρική

Ανησυχίες για νέο κύμα ξενοφοβίας μετά το τέλος του παγκοσμίου κυπέλλου προκάλεσαν στη Νότια Αφρική, οι επιθέσεις ντόπιων εναντίον μεταναστών από άλλες αφρικανικές χώρες, οι οποίες έγιναν σε κωμόπολη κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι τέσσερις από τους πέντε που τραυματίστηκαν ήταν από τη Μοζαμβίκη ενώ ο πέμπτος ήταν νοτιοαφρικανός που δήλωσε ότι οι νοτιοαφρικανοί που του επιτέθηκαν, αρνήθηκαν να πιστέψουν ότι δεν είναι ξένος.
Οι εντάσεις οικοδομούνται σταθερά εδώ και χρόνια ανάμεσα στους ντόπιους και τα εκατομμύρια των ξένων μεταναστών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι κλέβουν θέσεις εργασίας και σπίτια από τους νοτιοαφρικανούς, αλλά η ανοιχτή εχθρότητα έδειξε να παγώνει κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου, όταν η χώρα έδειξε στον υπόλοιπο κόσμο, το καλύτερο της πρόσωπο.
Μία σειρά επιθέσεων εναντίον ξένων εργατών το 2008, είχε προκαλέσει το θάνατο 62 ατόμων και κατέστρεψε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ένα νέο κύμα επιθέσεων θα μπορούσε να καταστρέψει τη θετική εικόνα που η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής κατάφερε να δώσει κατά το ποδοσφαιρικό τουρνουά. Οι ξένοι μετανάστες αποτελούν περισσότερο από το 10% του πληθυσμού των 49 εκατομμυρίων νοτιοαφρικανών. Πολλοί είναι από τη Ζιμπάμπουε που κατέφυγαν στην Νότια Αφρική για να ξεφύγουν από την οικονομική κατάρρευση της πατρίδας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: