25 Φεβ 2010

Ρωσία: Πιστοποιητικό και για τα ελληνικά ακτινίδια

Η ρωσική φυτουγειονομική υπηρεσία Rosselkhoznadzor, με επιστολή της προς την Ε.Ε γνωστοποίησε ότι στην περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009, διαπιστώθηκε υπέρβαση των MRLs φυτοφαρμάκων και παρουσία νιτρικών αλάτων και νιτρωδών σύμφωνα με την ρωσική νομοθεσία σε 834 φορτία (12.499,5 τόνοι) κοινοτικών φυτικών προϊόντων. Μεταξύ των χωρών που ανήκουν τα συγκεκριμένα φορτία είναι και η Ελλάδα. Επίσης στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι βάσει του άρθρου 6 του Memorandum από 1ης Μαρτίου 2010, για την Ελλάδα, στα ήδη υφιστάμενα προϊόντα για τα οποία απαιτείται ένα πιστοποιητικό ασφάλειας προστίθενται και τα ακτινίδια.
Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε:
«Κατά πληροφορίες μας, η ρωσική φυτουγειονομική υπηρεσία Rosselkhoznadzor, με επιστολή της προς την Ε.Ε γνωστοποίησε ότι στην περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009, διαπιστώθηκε υπέρβαση των MRLs φυτοφαρμάκων και παρουσία νιτρικών αλάτων και νιτρωδών σύμφωνα με την ρωσική νομοθεσία σε 834 φορτία (12.499,5 τόνοι) κοινοτικών φυτικών προϊόντων. Τα περισσότερα απ αυτά προέρχονται από την Βουλγαρία (22%), Πολωνία (17%), Κάτω Χωρες (16%), Ισπανία (10%), Λιθουανία (11%) αλλά και από την Ελλάδα. Στην παραπάνω επιστολή επισυνάπτεται και σχετική αναφορά για τα παραληφθέντα φορτία από 1η Σεπτεμβρίου έως 31.12. 2009. Επίσης στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι βάσει του άρθρου 6 του Memorandum από 1ης Μαρτίου 2010 απαιτείται ένα πιστοποιητικό ασφάλειας για τα ακόλουθα προϊόντα και την προέλευση τους (τα προϊόντα και οι χώρες με έντονους χαρακτήρες είναι τα προϊόντα που νεουπάχθηκαν σε καθεστώς επιτήρησης). Διευκρινίζεται ότι για την Ελλάδα στα ήδη υφιστάμενα προστέθηκαν τα ακτινίδια.
Επί πλέον μετά την 1η Μαρτίου 2010, σύμφωνα με την παρ 6 του Memorandum, δεν θα γίνονται αποδεκτά στην Ρωσία τα πιστοποιητικά ασφαλείας από 3 εργαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήτοι: 2 από Πολωνία και 1 από Ολλανδία.
Επανάληψη ανησυχιών
Δυστυχώς παρά το ότι οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών και κυρίως αυτών που έχουν υπαχθεί στα άρθρο 6 του Memorandum επλήγησαν ανεπανόρθωτα (π.χ. στα εσπεριδοειδή οι εξαγωγές μας είναι μηδενικές, 2 φορτία πορτοκαλιών και 1 μανταρινιών), εντούτοις και στην νέα εξαγωγική περίοδο επαληθεύθηκαν οι ανησυχίες μας για τον μη αυστηρό έλεγχο των εξαγομένων προϊόντων προκειμένου να αποφύγουμε την υπαγωγή και άλλων ελληνικών φορτίων στην διαδικασία του άρθρου 6 με συνέπεια να υπαχθούν στην επιτήρηση και τα ακτινίδια, δηλαδή ένα προϊόν που εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί περίπου 8 - 9 χιλ τόνοι και που η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί το 25 - 30% του συνόλου των εξαγωγών του. Η επιβάρυνση του κόστους του με τις εργαστηριακές εξετάσεις για υπολείμματα φυτοφαρμάκων μη υπερβαινόντων τα όρια βάσει των Ρωσικών προτύπων επιβαρύνει δυσβάσταχτα την ανταγωνιστικότητά του. Προτρέπουμε τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας, κυρίως το ΥΠ.Α.Α.Τ., όπως διαπραγματευθούν βελτίωση κάποιων όρων του Memorandum έστω και διμερώς, αλλά και την επιδίωξη άρσης υπαγωγής ,των αρχικώς υπαχθέντων προϊόντων της χώρας μας,(μετά την διαπίστωση συμμόρφωσης τους στα Ρωσικά MRLS), για την ομαλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου οπωροκηπευτικών της χώρας μας προς την Ρωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: