22 Φεβ 2010

Πρωτοφανείς πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Μαδέιρα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής αντικρίζουν οι κάτοικοι της Μαδέιρα μετά τις πλημμύρες του Σαββάτου, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 42 άτομα. Η σφοδρότερη κακοκαιρία που έχει πλήξει τα πορτογαλικά νησιά του Ατλαντικού τα τελευταία 17 χρόνια προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα τόνοι βράχων και λάσπης να φράξουν τους δρόμους, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
Περίπου 300 άτομα πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές και περισσότερα από 100 τραυματίστηκαν, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για πτώματα, περιμένουμε και ομάδες από τα ηπειρωτικά», πρόσθεσε, και εκτίμησε ότι ο τραγικός απολογισμός θα αυξηθεί.
Μάλιστα ο Πέδρο Μπαρμπόζα, υποδιευθυντής της περιφερειακής υπηρεσίας αστικής προστασίας, δήλωσε ότι υπάρχει ένα χωριό, το Κουράλ ντας Φρέιρας, το οποίο παρέμενε μέχρι χθες αποκλεισμένο. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν κάποια θύματα εκεί, όχι υψηλός αριθμός, αλλά θα μάθουμε λεπτομέρειες μόλις τα σωστικά συνεργεία το προσεγγίσουν αργότερα», εξήγησε χθες το μεσημέρι ο Μπαρμπόζα.
Οι δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι χθες ξεπερνούσαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, τα υψηλά κύματα και οι αποκλεισμένοι δρόμοι δυσχέραιναν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.
Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν χείμαρρους λάσπης να πλημμυρίζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας Φουντσάλ, μετατρέποντάς τους σε ποτάμια, αναποδογυρίζοντας αυτοκίνητα και ξεριζώνοντας δέντρα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες, θύμιζε «πόλη- φάντασμα», με κατεστραμμένους δρόμους και γέφυρες, ενώ αρκετές περιοχές δεν είχαν πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: