28 Ιαν 2009

Ρωγμές στα μπλόκα, αγωνία για το μέλλον, παραμένουν τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα

Το μεγαλύτερο κέρδος αυτών των αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν ότι οι κάτοικοι των πόλεων στη χώρα μας ανακάλυψαν ότι η πλειοψηφία των αγροτών ανήκει στη γενιά των 700 ευρώ। Πάντως λύσεις στο κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων δεν υπήρξαν. Οι επικοινωνιολόγοι που κυβερνάνε αυτή τη χώρα και υπαγορεύουν στους πολιτικούς το τι θα κάνουν ξέρουν πολύ καλά το φαινόμενο του «ντόμινο». Όταν σπάσει ένα μέτωπο διαμαρτυρίας τότε αργά ή γρήγορα θα σπάσουν και τα υπόλοιπα. Τώρα θα έρθει η σειρά των «γκαλοπατζήδων» να πιάσουν δουλειά και να ξαναρχίσουν να μας βομβαρδίζουν με τα νούμερα προτίμησης κάθε κόμματος μέχρι τις επόμενες εκλογές. Είναι πάντως σίγουρο ότι τα χρήματα που ξοδεύονται από τους πολιτικούς για γκάλοπ στη χώρα μας δεν θα φέρουν φαινόμενα «κοινωνικού αυτοματισμού» στους Έλληνες πολίτες, όπως δεν έφεραν τα δις που δόθηκαν στους δικαστικούς και στους τραπεζίτες.

Όπως είχαμε γράψει πολλά θα είναι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και θα είναι δύσκολο να βάλουν κάποιοι υπογραφές σε ένα τόσο «ριψοκίνδυνο» εγχείρημα. Παρά τη σοβαρή προσπάθεια που έγινε στο ΔΣ του ΕΛΓΑ, δεν κατέστη δυνατόν να τεκμηριωθεί κάποιας μορφής αποζημίωση για τα σιτηρά και το καλαμπόκι από τον Οργανισμό με τη μορφή που ζήτησε ο υπουργός και συνεχίζονται οι συσκέψεις στο ΥΠΑΑΤ.
Εντύπωση όμως προκαλεί και το γεγονός ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλοι οι τομείς της οικονομίας που «ζούνε» από τον αγροτικό τομέα δεν έβγαλαν κάποια ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών. Δεν είχαμε ανακοίνωση από τις βιομηχανίες αγροτικών εφοδίων, αγροτικών μηχανημάτων, κτηνοτροφικών φαρμάκων κ.α. Αυτό μπορεί να έγινε για δύο λόγους, είτε γιατί έχουν τεράστια κέρδη στη χώρα μας είτε γιατί δεν ήθελαν να «στεναχωρήσουν» τον κ. Μίχαλο. Δεν γνωρίζουν όλοι αυτοί ότι τα χρήματα που θα πάρουν οι αγρότες θα κατευθυνθούν σε αυτούς; Δεν γνωρίζουν τη κρίση του αγροτικού τομέα; Αν όχι τότε σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα οικονομικό πρόβλημα σε αντίθεση με την «κατάντια» της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας.
Οι λύσεις στο αγροτικό πρόβλημα είναι δύσκολες, χρειάζονται όραμα και πολιτική φαντασία. Για αυτό καλό θα είναι και οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων στην πατρίδα μας να αρχίσουν να βάζουν ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα για να ψάχνουν να βρουν λύσεις και προτάσεις. Ούτε με συνθήματα ούτε με διαφημιστικά «τρυκ» λύνονται τα προβλήματα. Έπεσε πολύ γέλιο όταν ακούγαμε βουλευτές να καλούνε τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και να γυρίσουν στα χωριά τους, ώστε να αρχίσει ο διάλογος για τα αγροτικά προβλήματα. Λες και τόσο καιρό δεν είχαν χρόνο να επισκεφτούν τους αγρότες αυτοί οι βουλευτές για να κάνουν διάλογο. Αλλά αλήθεια που να βρουν χρόνο όλοι αυτοί οι «μαϊντανοί» των τηλεοπτικών δελτίων να πάνε στα χωριά. Ξέρετε τι όμορφα εστιατόρια έχει η Αθήνα εκεί γύρω από τη Βουλή;
Το επάγγελμα του αγρότη είναι εντελώς απαξιωμένο στην Ελλάδα. Για αυτό φταίνε όλοι, οι καταναλωτές, οι πολιτικοί, οι μεγαλοεκδότες, οι καναλάρχες, οι διαφημιστές, οι επιχειρηματίες. Μην ζητάμε τώρα και να γίνουν ίσα και όμοια η γκλαμουριά του life style με τους κατοίκους της υπαίθρου. Γνωρίζουμε την κάθε λεπτομέρεια της ζωής του κάθε κυρίου ή κυρίας «σταρ» αλλά δεν θέλουμε να γνωρίζουμε γιατί αγοράζουμε ακριβά ένα προϊόν που παράγεται στη χώρα μας. Για τους παθητικούς τηλεθεατές οι αγρότες είναι κάποιοι πλούσιοι που δεν εργάζονται και τρώνε τα λεφτά των φορολογούμενων τέτοια εικόνα έδειχναν μέχρι πρότινος τα Μέσα Ενημέρωσης των Αθηνών. Μόνο όταν κλείσει κάνας δρόμος από τρακτέρ τότε το ΥΠΑΑΤ θα γεμίσει από κάμερες και θα «πλανάται» η αγωνία σε όλους τους πολίτες πότε θα ξανανοίξει και θα φύγουν τα τρακτέρ;

Έγινε η εξειδίκευση των ενισχύσεων από το ΥΠΑΑΤ αλλά έφερε απογοήτευση στους αγρότες

Έγινε η εξειδίκευση των τιμών κατά καλλιέργεια και προϊόν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών. «Ο αγώνας κλιμακώνεται», δήλωσαν οι αγρότες μετά τη σύσκεψη, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής κάλεσε τους αγρότες «να ανοίξουν τους δρόμους». Πάντως «μαζεύτηκαν» τα λάθη στις ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ και έγιναν οι «διορθώσεις» που είχα επισημάνει ώστε να γίνουν όλα νομότυπα. Έτσι δεν αναφέρθηκε πουθενά «η ενίσχυση σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», αλλά έχουμε δύο κατηγορίες αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Αποζημιώσεις για μεγάλο ποσοστό ζημιάς (σημαίνει κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) και μικρότερο ποσοστό ζημιάς (οι υπόλοιποι). Για παράδειγμα στο βαμβάκι που καλλιεργήθηκαν φέτος 2.800.000 στρεμ. και δίνονται 75 εκατ. ευρώ, θα καταβληθούν «μεγάλες αποζημιώσεις» (45) € / στρέμμα σε 250.000 στρέμ., δηλαδή σε 8,9% της συνολικής έκτασης, αν ακολουθήσουμε το μαθηματικό τύπο.

Επίσης δεν έχουμε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, αλλά έκτακτη ενίσχυση που είναι σύμφωνα με το Κανονισμό ενισχύσεις De Minimis για την γεωργία. Ακόμη διευκρινιστικά λέμε οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ ανήκουν στη κατηγορία των «μεγάλων ζημιών».
Όπως έγινε γνωστό, αναλυτικά θα δοθούν:
ΒΑΜΒΑΚΙ Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Σαράντα πέντε (45) € / στρέμμα Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Είκοσι πέντε (25) € / στρέμμα ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Είκοσι πέντε (25) € / στρέμμα Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Είκοσι (20) €/ στρέμμα Σε όλους τους καλλιεργητές αραβόσιτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 5,5 €/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%। ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Δέκα (10) € / στρέμμα Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Επτά (7) € / στρέμμα Στους καλλιεργητές σκληρού σίτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 3,0 €/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%. ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΤΑΡΙ Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Δώδεκα (12) € / στρέμμα Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Οκτώ (8) € / στρέμμα Στους καλλιεργητές μαλακού σίτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 2,5 €/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού των περιοχών όπου διαπιστώνεται μείωση της παραγωγής, από την Ειδική Επιτροπή Πανεπιστημιακών, θα γνωστοποιηθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. το ύψος της αποζημίωσης για την περίπτωση του μεγάλου ποσοστού ζημίας και την περίπτωση του μικρότερου ποσοστού ζημίας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της 22/01. ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ – ΚΑΠΝΟΣ –ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ – ΠΑΤΑΤΑ Επιταχύνονται αποφασιστικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες στον ΕΛ.Γ.Α. ώστε πολύ σύντομα να καταβληθούν στους δικαιούχους αγρότες, με πίστωση των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών τους, τα αναλογούντα στον καθένα ποσά αποζημιώσεων κατά προϊόν.

«Επικοινωνιακά» δεν λύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες


«Ασφαλισμένοι, θεωρούνται τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν την κυριότητα ή εκμετάλλευση γεωργικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα», λέει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικού τομέα του ΕΛΓΑ, Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας Αριθ। 15711 /30.9.98 (ΦΕΚ. 1079 /Β΄/14.10.98). Αυτό σημαίνει ότι η «επικοινωνιακή» εκστρατεία για να ενισχυθούν από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ κυρίως οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με σκοπό να μεγαλώσουν τα ποσά, δεν θα μπορεί να συμβεί, γιατί θα έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν οι υπόλοιποι. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρώτα πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός. Για αυτό και το υπουργείο δεν μπορεί επίσημα να βγάλει κάποια ανακοίνωση, στην οποία θα διαχωρίζει τις ενισχύσεις σε αγρότες που είναι κατά κύριο επάγγελμα και σε άλλους που δεν είναι.

Επίσης δεν μπορεί να δώσει ενισχύσεις ο ΕΛΓΑ σε καλαμπόκι και σιτάρι, αφού δεν έχουν δηλωθεί οι ζημιές στην παραγωγή। Ακόμη οι ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και οι κτηνοτρόφοι, που με αίτημά τους έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή εισφορών στον ΕΛΓΑ, δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε αυτοί τις ενισχύσεις του «πακέτου». Τέλος ο ΕΛΓΑ πρέπει να κάνει εξατομίκευση των ζημιών ανά παραγωγό για να δώσει τα χρήματα, αλλα τα χωράφια έχουν θεριστεί και δεν μπορεί να καταμετρηθούν οι ζημιές, εκτός αν αποφασίσει να δοθούν κατ΄ εξαίρεση. Αλλά ποιος θα δεχτεί να βάλει την υπογραφή του σε χορήγηση χρημάτων στον αέρα και χωρίς σύννομες διαδικασίες, γνωρίζοντας ότι όσοι δεν εισπράξουν θα έχουν κάθε νομικό δικαίωμα να ζητήσουν τη βοήθεια της δικαιοσύνης; Όσο για την επαναδραστηριοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ), που ο ίδιος ο κ. Χατζηγάκης είχε ιδρύσει προ 16ετίας «είναι μια αποτυχημένη συνταγή, αφού έγινε και κανένα θετικό δεν έφερε», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Βάγιος Γκανής, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών. Είχαμε γράψει πολλές φορές στον ΑγροΤύπο να φοβούνται οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ τους εκάστοτε επικοινωνιολόγους που χρησιμοποιούν, γιατί μπορεί να τους οδηγήσουν σε σοβαρά πολιτικά σφάλματα. Τώρα προσπαθούν να τα μαζέψουν. Τότε δεν μας άκουσαν τώρα θα το πληρώσουν.
Συζητήσεις θα έχει τη Δευτέρα (26/1) το απόγευμα το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ πάνω από τα 500 εκατ. του πακέτου. Την Κυριακή (27/1), ο κ. Χατζηγάκης, μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών από έξι μπλόκα (Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Προμαχώνα, Τεμπών, Μικροθήβες) τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει παζάρια δεν δίνει ούτε ευρώ παραπάνω, ενώ αναφερόμενος στα ποσά της στρεμματικής ενίσχυσης, διευκρινίζοντας ότι θα ανακοινωθεί στο συντονιστικό όργανο ο τρόπος καταβολής των χρημάτων, καθώς και το ακριβές ποσόν που θα δοθεί ανά αγροτικό προϊόν. Από την πλευρά τους οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι «το πακέτο μέτρων στήριξης δεν εξειδικεύτηκε ανά καλλιέργεια παραμένουμε στον αγώνα ζητάμε τα κονδύλια να κατευθυνθούν στους πραγματικούς αγρότες».

Όχι στο πακέτο οι αγρότες, διάλογο ζητά ο υπουργός

Απέρριψαν οι αγρότες το «πακέτο» που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης। «Ζητάμε Εθνική στρατηγική στον αγροτικό τομέα και γραπτή δέσμευση από κυβέρνηση ότι θα καλέσει όλα τα κόμματα στη Βουλή για αγροτικό, με συμμετοχή του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών», είπε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος ΟΠΑΚ Αμφίκλειας, Λεωνίδας Χρας. Την ίδια στιγμή άδειασμα και «πόρτα εξόδου» έδειξε στο πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χατζηγάκης. Αιτία είναι η δήλωση του προέδρου του ΕΛΓΑ στη πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους των Θεσσαλών αγροτών ότι ο Οργανισμός είναι δύσκολο να βρει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και χρειάζεται «μακροχρόνιες διαδικασίες». Αντίθετα ο υπουργός υποστηρίζει ότι υπάρχει μηχανισμός που έχει καταγράψει τους «πραγματικούς» αγρότες.

Πληροφορίες μου λένε ότι ήδη τη θέση του προέδρου θα πάρει πρώην βουλευτής υπεύθυνος για αγροτικά θέματα στο κόμμα της ΝΔ। Ο υπουργός δείχνει να θέλει να κρατήσει «καθαρό» προφίλ και ξεχωρίζει τη θέση του από τους προκατόχους του υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης του κυβερνώντος κόμματος. Δίνει μεγάλη σημασία στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που θα πάρουν την επιστροφή φόρου πετρελαίου. Επίσης οι βαμβακοπαραγωγοί κατά κύριο επάγγελμα θα πάρουν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομική βοήθειας. Παράλληλα, εξήγγειλε την επαναδραστηριοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ), που ο ίδιος είχε ιδρύσει προ 16ετίας, στο πλαίσιο του οποίου, όπως είπε, θα γίνει ένας ευρύς διάλογος για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας.Υπεγράφη η διυπουργική απόφαση για την δανειοδότηση του ΕΛΓΑ με τα 425εκατ. ευρώ, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, και από τη Δευτέρα ξεκινούν οι διαδικασίες για την ταχύτερη πληρωμή των αγροτών, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη. Στο μεταξύ, άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού με τον εκπρόσωπο των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, Βαγγέλη Μπούτα. Ο τελευταίος δήλωσε ότι οι αγρότες δεν έλαβαν απάντηση στα αιτήματά τους. Όπως είπε ο κ. Μπούτας, ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει το πακέτο των 500 εκατ. και να προχωρήσει σε λύσεις υπέρ των αγροτών. Οι αγρότες που εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος των όσων ανακοινώθηκαν αποτελεί χρήματα που πρέπει να τους αποδοθούν έτσι κι αλλιώς από τον ΕΛΓΑ ,ως αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή, αλλά και δεν καλύπτουν ούτε το ένα τέταρτο από αυτά που διεκδικούν, απαντούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και νέα μπλόκα, ενώ ακόμη και οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές απαντούν αρνητικά από το μπλόκο των Τεμπών. Συγκεκριμένα, οι αγρότες ζητούν: - Τη διοχέτευση του πακέτου μόνο στους κατ' επάγγελμα αγρότες, με την παράλληλη δημιουργία μητρώου αγροτών - Χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση του πακέτου Χατζηγάκη - Προγραμματισμό για την ΚΑΠ - Κατανομή ποσού ανά προϊόν (τι ποσά θα πάνε και σε ποια προϊόντα) - Επιστροφή ΦΠΑ 15% για όλα τα προϊόντα - Χρονοδιάγραμμα για τα αρδευτικά έργα.

Το πακέτο στήριξης του αγροτικού εισοδήματος

Το πακέτο μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε τη Πέμπτη (22/1/2009) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης। «Τα μέτρα αυτά αποτελούν προϊόν γόνιμου και ειλικρινούς διαλόγου με εκπροσώπους των αγροτών», όπως υπογράμμισε ο υπουργός. Με τις ενισχύσεις αυτές, δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατότητα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, των ανελαστικών υποχρεώσεών μας τήρησης των προβλεπομένων στην κοινοτική νομοθεσία και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του νέου προϋπολογισμού.

Αναλυτικά, μέσω του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους συνολικού ύψους 425 εκατ. ευρώ ως εξής: - Στους βαμβακοπαραγωγούς θα καταβληθούν 75 εκατ. ευρώ για ζημιές από φυσικές καταστροφές - Στους καλλιεργητές σίτου και αραβόσιτου θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ. - Στους ελαιοπαραγωγούς και σε περιοχές που παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της παραγωγής θα καταβληθούν άμεσα 50 εκατ. ευρώ για την αναπλήρωση της αποζημιώσεως ανά στρέμμα που θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων. - Στους καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων (κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς, μηλιάς), καθώς και στους καλλιεργητές σπαραγγιών, πατάτας και καπνών, θα καταβληθούν αποζημιώσεις λόγω καταστροφών ύψους 100 εκατ. ευρώ. - Κάλυψη λοιπών κινδύνων από τον ΕΛΓΑ για αγροτικά προϊόντα και για την κτηνοτροφία 100 εκατ. ευρώ. Έκτακτη ενίσχυση : Στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων, θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση με ταμειακή διευκόλυνση μέσω ΑΤΕ, ύψους 75 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί φέτος στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι σε σχέση με πέρσι θα πάρουν αυξημένες επιστροφές κατά περίπου 40%.

Χωρίς αποτέλεσμα αλλά με «πατρική» στοργή η συνάντηση Θεσσαλών με Χατζηγάκη

Λύσεις εδώ και τώρα ζητάνε οι αγρότες, κυβερνητικές υποσχέσεις ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το πακέτο των μέτρων ενίσχυσής τους। Η κυβέρνηση είναι ένας καλός πατέρας που θέλει να μοιράσει σε όλα τα παιδιά του ισόποσα τη βοήθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει παράπονο σε κανένα. Αυτά δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των αγροτών από τα μπλόκα στα Τέμπη και τις Μικροθήβες την Τετάρτη (21/1), που κράτησε πάνω από 3 ώρες. Τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηγάκης δεσμεύτηκε για άμεση λύση των «πιεστικών προβλημάτων» που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, μέσα όμως στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της κοινοτικής νομοθεσίας.

Θα βοηθήσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είπε ο υπουργός, αλλά και αυτοί πρέπει να «ρίξουν νερό στο κρασί τους» γιατί υπάρχει στενότητα του προϋπολογισμού και περιορισμοί από την ΕΕ। Έκανε μάλιστα λόγο για μέτρα που θα αφορούν τον τομέα του ελαιολάδου - βρώσιμης ελιάς, του βάμβακος, των δημητριακών, καθώς και το πρόβλημα της ακαρπίας για την οποία πέρασε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, ενώ μίλησε και για πάγωμα χρεών για ένα έτος.Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών είναι αγανακτισμένοι και οργισμένοι, τώρα ζητάνε να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομίας και τον Πρωθυπουργό και δήλωσαν ότι «ο αγώνας συνεχίζεται και η συνάντηση με τον κ. Χατζηγάκη ήταν αδιέξοδη».
Οι αγρότες ζητάνε άμεση επίλυση των προβλημάτων, με ενισχύσεις στα δημητριακά στο καλαμπόκι και στο βαμβάκι. Θέλουν να μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους χρήματα τώρα και θέλουν να υπάρχει προοπτική στο επάγγελμά τους για να μείνουν στα χωριά τους. «Αν ο πρωθυπουργός πει ότι είπε ο υπουργός κ. Χατζηγάκης τότε θα έχουμε απόκριες στα μπλόκα», δήλωσε από τη πλευρά του ο Κοκκινούλης.
Από τη πλευρά του το Μαξίμου θέλει από τη μια να εκτονωθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά από την άλλη μελετά σοβαρά και την πιθανότητα να βοηθήσει οικονομικά τους αγρότες αυτή τη περίοδο. Μετά το «φιάσκο» με τα 28 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες, αλλά δεν πέρασαν στην αγορά αντιθέτως έμειναν στις τσέπες των τραπεζιτών(!) γνωρίζει ότι αν πάρουν χρήματα τώρα οι αγρότες αυτά θα περάσουν άμεσα τους επόμενους μήνες στην αγορά και θα δημιουργηθεί «κλίμα» ευνοϊκό για τις δημοσκοπήσεις.
Πάντως την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες των εκπροσώπων των αγροτών για τη δημιουργία Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, που θα επικοινωνεί με τον υπουργό και θα αναλάβει να αξιολογήσει όλα τα ενδιάμεσα στοιχεία που θα προκύψουν και ουσιαστικά θα είναι αυτό το οποίο θα συντονίζει τις επόμενες κινήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα.

15 Ιαν 2009

Αν υπάρξει μαζική παρουσία τρακτέρ στους δρόμους τότε μπορεί να έχουμε «καταιγίδα»

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο αγροτικός κόσμος, ενόψει της προγραμματισμένης εξόδου των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους την ερχόμενη εβδομάδα। Οι αγρότες δείχνουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για εντυπωσιακή συμμετοχή. Πάντως δεν είναι απίθανο να υπάρξει μια «γαλαζοκόκκινη» παρουσία τρακτέρ, έστω και σε διαφορετικά σημεία της εθνικής. Αυτό φέρνει «πονοκέφαλο» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού αν υπάρξει μαζική παρουσία αγροτών, τότε θα «περάσει» στον απλό πολίτη η ουσία του προβλήματος και ο νέος υπουργός θα πρέπει να δεσμευθεί για λύσεις και χρονοδιαγράμματα. Όλο και περισσότεροι αγρότες καταλαβαίνουν ότι ο διάλογος χρησιμοποιείται από την κάθε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ως πρόσχημα, για να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει τη λήψη μέτρων που θα τους στηρίξουν οικονομικά, για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους

Η πολιτική «πίστωσης χρόνου» δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τώρα το ΥΠΑΑΤ κινείται σε δύο κατευθύνσεις, η πρώτη είναι πως θα ικανοποιήσει έστω και μερικώς τα αγροτικά αιτήματα σε μια προσπάθεια κατευνασμού και η δεύτερη πως θα «εκμεταλλευτεί» επικοινωνιακά μια συνάντηση του υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη με τους αγρότες στη Λάρισα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον ενωτικό αγώνα στη συνέντευξη τύπου των μελών της κοινής συντονιστικής επιτροπής των αγροτών, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τερψιθέας Λάρισας, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις προς τους «κόκκινους» αγροτοσυνδικαλιστές, με σύνθημα «όλοι μαζί για να ξαναζήσουμε μέρες του '95 και του ‘97». Με στόχο τον τελικό συντονισμό των κινητοποιήσεων της 20ης Ιανουαρίου και προκειμένου να εκλέξουν νέα Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, «γαλάζιοι» και νέοι αγρότες συνεδριάζουν στη Λαμία, μια ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου και ώρα 12.00. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συνάντηση των εκπροσώπων των Συντονιστικών Επιτροπών, μετά τις δύο που προηγήθηκαν σε θεσσαλικό έδαφος, στις 12 Ιανουαρίου στον Πλατύκαμπο και στις 4 του μηνός στο Ευύδριο Φαρσάλων. Την ίδια ημέρα τα «κόκκινα» τρακτέρ της ΠΑΣΥ θα κατέβουν στην εθνική. Σε σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη (14/1) στην Καρδίτσα προανήγγειλαν συγκέντρωση για την ερχόμενη Δευτέρα (19/1), στις 11 το πρωί, στο Δέλτα της Ιτέας και κάθοδο στη συνέχεια στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, εκεί όπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε στηθεί το «γαλαζοκόκκινο» στρατηγείο των μεγάλων κινητοποιήσεων του Κάμπου. Στο συγκεκριμένο μπλόκο αναμένεται να συνδράμουν και τρακτέρ από τη Λάρισα (σήμερα θα συνεδριάσει η Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ. για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις) και πιθανότατα από Τρίκαλα (το μπλόκο της Φαρκαδόνας) και Μαγνησία (Στεφανοβίκειο).