27 Οκτ 2009

Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι στο κλείσιμο του σταθμού συγκέντρωσης γάλακτος της ΔΩΔΩΝΗΣ στο Καστρί Πρέβεζας

Αναστατωμένη είναι η κοινωνία του Φαναρίου Πρέβεζας από την απόφαση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» να βάλει «λουκέτο» στον σταθμό πρόψυξης γάλακτος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστριού. Ο σταθμός, που είναι η μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος της Ηπείρου, λειτουργεί επί 35 χρόνια και τώρα μεταφέρεται στην Γκρίκα Θεσπρωτίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι των 50 Δημοτικών Διαμερισμάτων της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας να μην έχουν ουσιαστικά τρόπο να διαθέσουν το γάλα τους.

Όλα ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο, με τις πρώτες αναφορές για μεταφορά του σταθμού πρόψυξης στην Θεσπρωτία. Τότε οι παραγωγοί έλαβαν καθησυχαστικές απαντήσεις. Όμως ο γενικός διευθυντής της βιομηχανίας, με σχετική επιστολή ειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι ο σταθμός θα παύσει να λειτουργεί λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας και από 2/11/2009 θα πρέπει να παρουσιαστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Γκρίκα Παραμυθιάς. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θεωρούν σαν πρόσχημα την έλλειψη άδειας λειτουργίας που επικαλείται η εταιρεία και θεωρούν ότι ήταν μέλημα του Δ.Σ. της επιχείρησης να γίνει ο εκσυγχρονισμός και η αναγκαία αναβάθμιση του σταθμού που λειτουργεί 35 ολόκληρα χρόνια. Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί για περίπου 5 μήνες το χρόνο αναγκάζονταν να μεταφέρουν οι ίδιοι το γάλα τους στον σταθμό. Τώρα με την κατάργησή του υποχρεώνονται να μεταφέρουν το γάλα σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οικονομική επιβάρυνση ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων κίνδυνος αλλοίωσης του γάλακτος και αδυναμία από κάποιους να το μεταφέρουν.
Από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της η εταιρία διευκρινίζει τα εξής:
Η εταιρία λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική κατανομή του εισκομιζόμενου γάλακτος και αξιοποιώντας τις δυνατότητες, που δίνει η λειτουργία της Εγνατίας οδού, προχώρησε στη δημιουργία σταθμού συγκέντρωσης γάλακτος στη ΒΙΠΕ Παραμυθιάς, υλοποιώντας σχεδιασμό από το 2001 σύμφωνα με τον οποίο προβλέπονταν να λειτουργήσει ο νέος σταθμός με την ολοκλήρωση του τμήματος Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων. Στο σταθμό αυτό θα προσκομίζεται το γάλα από τον Νομό Θεσπρωτίας, που μέχρι σήμερα προσκομιζόταν στο σταθμό στο Καστρί στο νομό Πρεβέζης, γεγονός, που θα περιορίσει σημαντικά τις διανυόμενες αποστάσεις και θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της Α' ύλης και τη μείωση του κόστους συλλογής. Επιπρόσθετα, τονίζει η εταιρία, θα υπάρξει θετική επίδραση στο περιβάλλον και στη διαβίωση των κατοίκων του οικιστικού ιστού της περιοχής Φαναρίου από την διακοπή της λειτουργίας του υπάρχοντος σταθμού, ο οποίος δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις για να λάβει άδεια λειτουργίας και αριθμού έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2006. Όλοι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νέο σταθμό, όπου θα δημιουργηθούν και ορισμένες νέες θέσεις εργασίας. Είναι προφανές ότι με τη λειτουργία του νέου σταθμού δημιουργούνται ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και συγκεκριμένα για τους παραγωγούς, τους εργαζομένους, τους κατοίκους της περιοχής και φυσικά για την εταιρία και τους καταναλωτές των προϊόντων ΔΩΔΩΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: