29 Οκτ 2009

Τελικά δεν θα ξέρουμε τι τρώμε

Λίγες ημέρες μετά την συμφωνία Αιγύπτου με Ε.Ε. νέα συμφωνία έρχεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στους ευρωπαίου παραγωγούς φρούτων και λαχανικών.
Την 20 Οκτωβρίου συνάφθηκε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ που επιτρέπει τη μεγαλύτερη «φιλελευθεροποίηση» του εμπορίου στα γεωργικά προϊόντα μεταξύ των δύο χωρών. Τελικά δεν θα ξέρουμε αν αυτό που τρώμε θα είναι από την Αμαλιάδα ή τα kiputz της Γαλιλαίας.
Όπως δήλωσε ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, «οι επιπτώσεις της συμφωνίας αυτής θα είναι, κατά την γνώμη μας, πάρα πολύ αρνητικές για τον τομέα οπωροκηπευτικών της Κοινότητος επειδή προβλέπονται εκτενείς παραχωρήσεις στα φρούτα και τα λαχανικά τα εισαγόμενα στην Ε.Ε. από το Ισραήλ. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις θα προστεθούν σε αυτές της πρόσφατης συμφωνίας της ΕΕ με την Αίγυπτο, με την οποία παραχωρήθηκαν επίσης παρόμοια προνόμια».
Η συμφωνία προβλέπει τη συνολική φιλελευθεροποίηση για τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων που προέρχονται από Ισραήλ, εκτός από μερικά προϊόντα, μεταξύ αυτών και του τομέα των φρούτων και λαχανικών, όπως είναι: πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκύθια, πορτοκάλια, κλημεντίνες, σταφύλια Για αυτά τα φρούτα και λαχανικά διατηρείται κάποιος βαθμός προστασίας. Συμφωνήθηκαν δηλαδή παραχωρήσεις, μέσω της επέκτασης των ημερομηνιών ή και των ποσοστώσεων που καθορίζονται στη συμφωνία. Στην περίπτωση των πατατών που είχαν μια προτίμηση 33.963 τόνων για την περίοδο μεταξύ του 1 του Ιανουαρίου και 30 του Ιουνίου διαγράφονται οι ποσοστώσεις και θα είναι χωρίς πληρωμή των τελωνειακών δασμών. Στην περίπτωση των ντοματών Cherry προβλέπεται ποσόστωση 28.000 τόνων, που θα είναι χωρίς δασμούς. Άλλα προϊόντα για τα οποία προβλέπεται ποσόστωση χωρίς πληρωμή τελωνειακών δασμών είναι η ντομάτα (5.000 τόνοι) και τα αγγούρια (1.000 τόνοι). Για τις πιπεριές και για 17.248 τόνους που προβλέπεται να είναι ελεύθερες πληρωμής δασμών, ενώ μια μείωση των δασμών κατά 40% προβλέπεται για τις υπόλοιπες ποσότητες. Το ίδιο συμβαίνει για τις εισαγωγές των πορτοκαλιών, των κλημεντινών, των πεπονιών και των φραουλών . Γι αυτά τα τέσσερα φρούτα, προβλέπονται μειώσεις δασμών Στην περίπτωση των πορτοκαλιών θα πρέπει να σεβαστούν μόνο την τιμή εισόδου. Στην περίπτωση των κολοκυθιών η ελευθερία της εισαγωγής για όλα τα ισραηλινά προϊόντα ισχύει μεταξύ 1 Δεκεμβρίου και τέλους Φεβρουαρίου. Στα επιτραπέζια σταφύλια η ελεύθερη εισαγωγή αναφέρεται στην περίοδο μεταξύ 1 Απριλίου και 31 Ιουλίου. Η συμφωνία Ε.Ε. - Ισραήλ καθιερώνει επίσης τις παραχωρήσεις και στις εισαγωγές των δρεπτών ανθέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: