27 Μαΐ 2009

Ιδιωτική αποθεματοποίηση για εξάμηνη περίοδο προτείνει η ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε κατ’ αρχήν αποδεκτό το ισπανικό αίτημα για την ενεργοποίηση του κοινοτικού μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο ελαιόλαδο και προτείνει στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή λιπαρών ουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αποθεματοποίηση να ισχύσει για 110।000 τόνους ελαιολάδου εμπορίας 2008/09. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχει να κάνει με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το παρθένο και θα αφορά μια εξάμηνη περίοδο (180 ημέρες) παραμονής του προϊόντος στις δεξαμενές της αποθεματοποίησης, αρχής γενομένης από τον μήνα Ιούνιο.

Η κοινοτική ενίσχυση για την ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιολάδου θα καθοριστεί μέσω προσφορών, που θα υποβάλουν οι αποθεματοποιητές του προϊόντος, ενώ η καταβολή της θα γίνεται μετά το τέλος της αποθηκευτικής περιόδου। Το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου πιστεύεται ότι θα συμβάλει στη συγκράτηση της διαρκούς πτώσης των τιμών παραγωγού, που σε ορισμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κοινότητας έπεσαν μέχρι το 1,77 ευρώ το κιλό (1779 ευρώ ανά τόνο) για το έξτρα παρθένο και το 1,71 ευρώ το κιλό (1710 ευρώ ανά τόνο) για το παρθένο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διευκρίνισε ποιες ποσότητες από τους προτεινόμενους προς αποθεματοποίηση 110.000 τόνους αφορούν την Ισπανία και ποιες τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες μέλη.


Οι Ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa και Cogeca, χαιρετίζουν την απόφαση της Commission να ενεργοποιήσει το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, αν και τονίζουν ότι «ο χαρακτήρας της ιδιωτικής αποθεματοποίησης είναι μεταβατικός και δεν επαρκεί ώστε να εγγυηθεί αξιοπρεπές εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς»।

Ειδικότερα οι δύο οργανώσεις προτείνουν να εφαρμοστεί όπως το 2001, δηλαδή, να καλύπτει περίοδο ενός έτους και όχι 180 ημερών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τακτικές αναθεωρήσεις της κατάστασης κάθε δίμηνο, ώστε να υπάρξει ευελιξία για τους συμμετέχοντες στο εν λόγω μέτρο. Επίσης, ζητούν αναθεώρηση των τιμών ενεργοποίησης της αποθεματοποίησης, καθώς παραμένουν ίδιες εδώ και δέκα χρόνια. Ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων κ. Pekka Pesonen, ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο είναι πολύ καιρό κάτω από το επίπεδο ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, όπως προβλέπεται στην κοινή οργάνωση αγοράς του προϊόντος. Εάν αναλογιστείτε πως αυτές οι τιμές δεν έχουν αναθεωρηθεί εδώ και δέκα χρόνια θα καταλάβετε πως σύντομα η κατάσταση θα αποβεί καταστροφική για την ελαιοπαραγωγή. Γι αυτό ζητάμε και την αναθεώρηση των τιμών ενεργοποίησης του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: