5 Μαΐ 2009

Περίεργη....... συνέντευξη

«Υπήρξαν πέντε φορτία από τη χώρα μας που είχαν πρόβλημα με τα υπολείμματα και από εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα», είπε ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κιλτίδης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο ΥπΑΑΤ, τη Δευτέρα (4/5), απαντώντας σε ερώτηση μου και ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων (παραγωγών και εξαγωγέων) «ώστε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει από τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, για την υπολειμματικότητα των φυτοφαρμάκων». Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι τέλος του έτους εναρμονίζεται ο ευρωπαϊκός κατάλογος φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΕΕ.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ। Θ। Μαρκόπουλος, απαντώντας στην ερώτησή μου, προανήγγειλε συνάντηση με την Κομισιόν για να βρεθεί τρόπος «υπεύθυνης ενημέρωσης του καταναλωτή, από τα παιχνίδια που παίζουν οι αλυσίδες των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, αλλάζοντας τα όρια MLRs που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Παράλληλα ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πιο υπεύθυνη πολιτική σε σχέση με τα MLRs και τα ευρωπαϊκή τρόφιμα είναι τα ασφαλέστερα στην παγκόσμια αγορά.
«Κατεβάλλαμε τιτάνια προσπάθεια, μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα της ρωσικής κυβέρνησης και να δεχτούν οι ρωσικές αρχές τα έξι ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήριά μας. Η αποδοχή κατ αρχάς έχει γίνει έτσι αποφασίσαμε και ήρθε εξαμελής αντιπροσωπεία από τη Ρωσία, που θα επισκεφτεί την ελληνική επικράτεια και ειδικότερα τα εργαστήρια και τους εξαγωγικούς φορείς της χώρα μας. Με την επόμενη επίσκεψή μου στη Μόσχα θα συναντηθώ με τους εκεί υπευθύνους και θα υπογραφεί η τελική συμφωνία, που θα λύσει σε διαδικαστικό επίπεδο το πρόβλημα, ώστε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις του μνημονίου της Ε.Ε. με την Ρωσία», είπε ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης σχετικά με την προσπάθεια της χώρας μας να αποδεχτούν οι Ρώσοι τα έξι ιδιωτικά εργαστήρια για τις φυτοϋγειονομικές αναλύσεις.
Ωστόσο πριν από λίγο καιρό, υποστήριζε ότι το θέμα είχε λυθεί και έχει τη θετική γραπτή απάντηση από τους αρμόδιους φορείς της ρωσικής κυβέρνησης για τα έξι εργαστήρια ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Αυτό είχε ανακοινώσει άλλωστε και στην Βουλή ο βουλευτής Ημαθίας της Ν.Δ. Ηλίας Φωτιάδης. Συγκεκριμένα ο κ. Φωτιάδης είχε πει ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης του γνωστοποίησε ότι έχει πλέον στα χέρια του την επίσημη γραπτή απάντηση από τους αρμόδιους φορείς της Ρωσικής Κυβέρνησης, για τη διαπίστευση και έξι ιδιωτικών εργαστηρίων στην Ελλάδα, τα οποία προστίθενται στα τρία κρατικά. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του βουλευτή που εξεδόθη στις 22 Απριλίου 2009, έχει ως εξής: «Οριστικό και αίσιο τέλος λαμβάνει το φλέγον για τον αγροτικό κόσμο ζήτημα της διαπίστευσης από τη Ρωσία και ιδιωτικών εργαστηρίων για τον έλεγχο των υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα. Την θετική αυτή εξέλιξη γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης στον Βουλευτή του Ν. Ημαθίας και Αναπλ. Γεν. Γραμμ. της ΚΟ της ΝΔ κ. Ηλία Φωτιάδη σε σημερινή τους επικοινωνία, ενημερώνοντας τον ότι έχει πλέον στα χέρια του την επίσημη γραπτή απάντηση από τους αρμόδιους φορείς της Ρωσικής Κυβέρνησης, για τη διαπίστευση και έξι ιδιωτικών εργαστηρίων στην Ελλάδα, τα οποία προστίθενται στα τρία κρατικά. Η εξέλιξη αυτή, σφραγίζει την πλέον γόνιμη λύση στο μείζον θέμα της προώθησης των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων προς τις αγορές της Ρωσίας». Παράλληλα ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης, στην ίδια συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε «βαθιά πληγή» για τη χώρα μας τους ελέγχους τροφίμων και υποστήριξε ότι έχει στείλει μνημόνιο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα μέσα Απριλίου, για την εναρμόνιση της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες της ασφάλειας τροφίμων, που αφορούν τη φυτοπροστασία και την κτηνοτροφία. Χαρακτήρισε ακόμη ως χρυσή ευκαιρία που ο ΕΦΕΤ ανήκει στο ΥπΑΑΤ. Ο ΕΦΕΤ με τη νέα του μορφή θα αποτελέσει την δικλείδα ασφαλείας στους οριζόντιους ελέγχους, για την διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και την προστασία του καταναλωτή. «Δεν πρόκειται για ένα ακόμη οργανισμό του Υπουργείου αλλά μια νέα δομή στους ελέγχους», δήλωσε.
«Η Ε.Ε. θέλει την καθετοποίηση των ελέγχων στα τρόφιμα και την αύξηση του προσωπικού των ελεκτικών μηχανισμών. Εντός ολίγων ημερών θα υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον «εγκεκριμένο κτηνίατρο». Τα χρήματα έχουν δεσμευθεί για να διατεθούν σε αυτή τη προσπάθεια ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων», είπε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε σε ένα έτος τα ελληνικά σφαγεία να λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Τέλος όσον αφορά τη γρίπη ο υφυπουργός ανέφερε ότι «πολύ ορθή αποδεικνύεται η στάση που κρατήσαμε στην εμφάνιση της νέας γρίπης. Μετά τη σύσκεψη που είχαμε στο ΥπΑΑΤ τονίσαμε ότι για τη νέα γρίπη πρέπει να απενοχοποιηθεί η ελληνική χοιροτροφία και τελικά δικαιωθήκαμε. Είπαμε ότι λανθασμένα αποκαλείται γρίπη των χοίρων αφού πρόκειται για μια νέα γρίπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: