19 Μαρ 2008

Προβλήματα προκαλεί η έλλειψη …μελισσών

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας στη χώρα μας η παραγωγή μελιού το 2007 ήταν μειωμένη κατά 70% και οι απώλειες μελισσών πανελλαδικά κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στο 50%. Πάντως τα προβλήματα στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερα και επικρατεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός για την υγεία των μελισσών.

Η ανησυχία αυτή εξαπλώνεται πέραν των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών τροφίμων όπως η Häagen-Dazs, που βλέπουν ορατή την απειλή «έλλειψης» της πρώτης ύλης. Οι καρποί, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί που προσδίδουν γεύση σε περίπου 28 ποικιλίες παγωτών της Häagen-Dazs, εξαρτώνται από τα κιτρινόμαυρα έντομα για την επικονίαση. Η εταιρεία, ιδιοκτησία της ελβετικής Nestlé, χρησιμοποιεί 450 τόνους αμύγδαλου - αξίας 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως - στα προϊόντα της. Αυτή την εποχή στις ΗΠΑ τα ροζ και τα λευκά άνθη στις αμυγδαλιές βρίσκονται σε έκρηξη αυτή την περίοδο, τα οποία τελικά θα μετατραπούν σε τόνους ξηρών καρπών με προορισμό τα εδέσματα, τα γλυκά και τα παγωτά.

Αυτά θα συμβούν μόνο στην περίπτωση που οι μέλισσες «επισκεφτούν» κάθε ανθό. Όμως, την προηγούμενη χρονιά οι Αμερικανοί μελισσοκόμοι έχασαν το 30% των περίπου 2,5 εκατομμυρίων αποικιών λόγω ασθενειών, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Η μείωση του πληθυσμού των αποικιών συνδέεται με την πρόσφατη αύξηση ασθενειών και παρασίτων, η οποία οδηγεί τις μέλισσες να εγκαταλείψουν τις κυψέλες τους. Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τα αίτια της «κατάρρευσης» των αποικιών.

«Η Häagen-Dazs έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με στόχο να μαζέψει 250 χιλιάδες δολάρια, που θα δοθούν στην έρευνα, για να βρεθεί τι αρρωσταίνει τις μέλισσες», ανέφερε στην IHT, η Katty Pien, σύμβουλος της εταιρείας στις ΗΠΑ. «Θέλουμε να αποτρέψουμε μια κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις προϊόντων της εταιρείας που συνδέονται με τις μέλισσες θα δοθούν στους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και της Καλιφόρνια. Προς το παρόν η εταιρεία δεν σχεδιάζει τη διακοπή της παραγωγής των ποικιλιών της, αλλά ούτε την αύξηση των τιμών των προϊόντων της. «Αλλά», τόνισε ότι «θα εξετάσει εκ νέου το θέμα εάν ο πληθυσμός των μελισσών εξακολουθήσει να επηρεάζει την παραγωγή μελλοντικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: