19 Μαρ 2008

Μαύρα μαντάτα για τα στάρια

Το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας προσανατολίζεται στο να αυξήσει τους δασμούς που έχει επιβάλει από τις 29 Ιανουαρίου, μέχρι και την 1η Ιουνίου, στις εξαγωγές ρωσικών δημητριακών (σιτάρι και κριθάρι). Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός κ. Αλεξέι Γκορντέεφ, έχει εκπονήσει την πρότασή του, που θα υποβάλει τις προσεχείς μέρες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Εμπορίου για τις εξαγωγές δημητριακών. Θυμίζουμε στις 29 Ιανουαρίου 2008, η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση από 10% στο 40% των εξαγωγικών δασμών στο σιτάρι και το κριθάρι (μια αύξηση από 22 στα 105 ευρώ ανά τόνο), σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εξαγωγές ρωσικών δημητριακών και να διατηρηθεί η αυτάρκεια στην εσωτερική αγορά. Πάντως φαίνεται ότι θα επιβληθεί και προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών της Ρωσίας προς χώρες της Ρωσικής Κοινοπολιτείας προκειμένου να ανακοπεί η ροή προς αυτές τις χώρες. Τα σιτηρά από το Καζακστάν φτάνουν με δυσκολία στα εξαγωγικά λιμάνια, ενώ φαίνεται ότι και οι άδειες εξαγωγής σιταριού από την Ουκρανία θα καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων. Επίσης η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε νέα μέτρα που θα καθυστερήσουν περαιτέρω τις εξαγωγές σιτηρών.

Την επόμενη δεκαετία, αν δε γίνει σήμερα πλήρης αξιολόγηση της επίδρασης από την ανάπτυξη και παραγωγή των βιοκαυσίμων, θα δούμε τις τιμές των τροφίμων να εκτοξεύονται, από την έλλειψη πρώτων υλών, λόγω της μεταστροφής των αγροτών στην καλλιέργεια των πιο αποδοτικών ενεργειακών φυτών, για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας βιοκαυσίμων. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη (FAO) και τον ΟΟΣΑ υπολογίζεται ότι κατά την επόμενη δεκαετία θα διπλασιασθεί περίπου η ποσότητα ζαχαρότευτλων, αραβοσίτου και ελαιόσπορου που θα καλλιεργείται για να τροφοδοτεί με καύσιμα τα αυτοκίνητα.

Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές τροφίμων θα σημάνουν υψηλότερο κόστος και χαμηλότερα εισοδήματα και για τους κτηνοτρόφους, που χρησιμοποιούν τα αγροτικά προϊόντα ως ζωοτροφές, κάτι που επίσης θα περάσει στην τροφική αλυσίδα, με αύξηση των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων. Τα πουλερικά είναι παραδείγματος χάριν ήδη ακριβότερα λόγω της υψηλότερης τιμής του καλαμποκιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: