19 Μαρ 2008

«Φύλαξη» των συνόρων από παράνομες εισαγωγές φυτοφαρμάκων

Παράνομα, μη εγκεκριμένα ή παραποιημένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εξαιρετικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, εισάγονται λαθραία στην Ελλάδα από Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, αλλά και Κίνα. Πρόσφατα κατάσχεσαν στον Έβρο 100 κιλά παραποιημένων προϊόντων από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, οι τελωνειακές αρχές των Κήπων Έβρου εντόπισαν εκατό κιλά «μαϊμού» φυτοφάρμακα, σε εβδομήντα πέντε φιάλες του ενός λίτρου, οι οποίες έφεραν ετικέτες γνωστών εταιρειών, αλλά στην πραγματικότητα περιείχαν παραποιημένα προϊόντα. Οι λαθρέμποροι τις είχαν τοποθετήσει σε ειδικές κρύπτες στην καμπίνα του Τούρκου οδηγού. Μάλιστα ο οδηγός ανακρινόμενος ισχυρίστηκε ότι σκόπευε να τα παραδώσει σε κάποιον, καθ’ οδόν προς την Ξάνθη.

Τα παράνομα, μη εγκεκριμένα ή παραποιημένα γεωργικά φάρμακα που εισάγονται και κυκλοφορούν λαθραία στη Ελλάδα κυρίως από Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, αλλά και Κίνα, χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με καταγγελίες γεωπόνων. Δέλεαρ για τους αγρότες, ώστε να τα προμηθευτούν -είτε μέσω εμπόρων που λαθραία και παράνομα τα διακινούν στην Ελλάδα είτε πηγαίνοντας οι ίδιοι στις γείτονες χώρες όπου τα προμηθεύονται νομίμως σύμφωνα με το εκεί νομικό πλαίσιο- είναι η κατά 30% χαμηλότερη τιμή από τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν νόμιμα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα παράνομα φυτοφάρμακα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς ο αγρότης δεν γνωρίζει ουσιαστικά τι ψεκάζει στο χωράφι του, ενώ και ο γεωπόνος δεν μπορεί να δώσει συμβουλές και οδηγίες χρήσης στον παραγωγό, αφού τα λαθραία φυτοφάρμακα φέρουν ετικέτες ξενόγλωσσες ή απλώς παραποιημένες. Αν όμως γίνει ένας «τυχαίος» έλεγχος των προϊόντων μας που πάνε στο εξωτερικό και βρεθούν υπολείμματα, τότε δυσφημούνται όλα τα ελληνικά προϊόντα.

Αυτό θα είναι καταστροφικό, αφού έχουμε ήδη «χάσει» τις πιο απαιτητικές αγορές, όπως το Μόναχο, που θεωρείται πύλη προς τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης στην Ευρώπη. Οι παράνομες εισαγωγές στη χώρα μας διακρίνονται κυρίως στις κατηγορίες: Παράνομες εισαγωγές ζιζανιοκτόνων από την Ιταλία, που χρησιμοποιούνται στις ρυζοκαλλιέργειες κυρίως στη πεδιάδα του Νομού Θεσσαλονίκης. Παράνομες εισαγωγές προϊόντων από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και ιδιαίτερα προϊόντων που έχουν αποσυρθεί από την Ε.Ε. ή ακόμα και πλαστών.

Παράνομες εισαγωγές μη εγκεκριμένων προϊόντων στην Ελλάδα από την Κίνα. Μάλιστα, η Ελλάδα θεωρείται η πρώτη πύλη για την είσοδο αυτών των προϊόντων στην Ε.Ε. Πάντως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπολογίζεται ότι 5% - 7% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι παράνομα, ενώ εκτιμάται ότι από το εμπόριο παράνομων και πλαστών προϊόντων οι απώλειες από φορολογικά έσοδα είναι της τάξης των 21 - 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: