21 Ιαν 2008

Ο φετινός τρύγος φέρνει μικρή παραγωγή

Αισθητά μειωμένη η παραγωγή (από 30 - 50% σε κάποιες περιοχές) του φετινού τρύγου στη χώρα μας. Όπως φαίνεται οι φετινές δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη χώρα μας επηρέασαν τον όγκο της παραγωγής, κάτι που σίγουρα «ευχαρίστησε» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θυμίζουμε ότι η Επίτροπος, Μάριαν Φίσερ Μπόελ, αρμόδια για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σήμερα δαπανούμε τεράστια ποσά -πάνω από το 1/3 του προϋπολογισμού μας- για να απαλλαγούμε από τα πλεονάσματα οίνου», με αφορμή την παρουσίαση της νέας πρότασης για την αναθεώρηση της ΚΟΑ Οίνου, το Καλοκαίρι του 2007. Τα προβλήματα, που προκλήθηκαν λόγω του φετινού καύσωνα, αντιμετωπίστηκαν με πρώιμο τρυγητό, για να αποφευχθεί η περαιτέρω αφυδάτωση του σταφυλιού. Πάντως όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΟ), η ποιότητα του σταφυλιού εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις βελτιωμένη σε μεγάλο βαθμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα για τον αμπελουργό. Αν τα χρήματα που θα βάλει στην τσέπη του ο παραγωγός δεν τον «ικανοποιήσουν», τότε του είναι αδιάφορη η «καλή ποιότητα». Φανταστείτε για παράδειγμα ένας πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι πουλιόταν στην ίδια τιμή με ένα γκράφιτι σε ένα κομμάτι ξύλου, τότε ο μεγάλος ζωγράφος δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον να φτιάξει άλλο πίνακα. Το παράδειγμα δεν είναι άσχετο, γιατί θεωρώ ότι ένας παραγωγός για να ασχοληθεί με την αμπελουργία, που είναι κάτι πολύ δύσκολο και απαιτητικό, πρέπει να έχει «καλλιτεχνική» σκέψη.

Στοιχεία για τον φετινό τρύγο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΔΟΑΟ, στην Κρήτη η παραγωγή αναμένεται κατά 50 - 60% μικρότερη από πέρυσι σε όλα τα σταφύλια, εξαιτίας του παγετού αλλά και του καύσωνα που ακολούθησε. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές κατά τη διάρκεια του τρύγου, ο οποίος ήταν πρώιμος, με ηλιοφάνεια χωρίς βροχές. Τα σταφύλια είναι καλής ποιότητας, υψηλόβαθμα, με χαμηλή ολική οξύτητα και υψηλό ph. Ο χρωματικός χαρακτήρας, ιδιαίτερα στα ερυθρά κρασιά, είναι αρκετά καλός. Στη Σητεία η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι καλή, με υψηλές οξύτητες (6,8 - 6,7) για τις ερυθρές ποικιλίες και από 6,1 - 6,8 για τις λευκές όπως το Ασσύρτικο.

Στα νησιά του Αιγαίου, η φετινή παραγωγή ξεπέρασε τις προσδοκίες των παραγωγών που είχαν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Στη Σαντορίνη ο όγκος παραγωγής είναι μειωμένος (κατά 30 - 40%) σε σχέση με πέρσι (2.000 - 2.500 χιλιάδες τόνοι) η ποιότητα όμως είναι πολύ καλή διαψεύδοντας τους φόβους των παραγωγών μετά τις βροχές του Μαΐου και τον παρατεταμένο καύσωνα. Η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών είναι καλή ενώ ως νέο χαρακτηριστικό της φετινής εσοδείας εμφανίζονται οι χαμηλές οξύτητες.
Στη Σάμο, η μείωση της παραγωγής κυμαίνεται από 15-20% ενώ και εδώ τα σταφύλια είναι υγιή και καλής ποιότητας.
Στη Λήμνο η παραγωγή εμφανίζεται ελαφρά αυξημένη σε σχέση με εκείνη του 2006 (2.652 τόνοι περίπου), αλλά λόγω καύσωνα μικρότερη από την αναμενόμενη. Αναμένονται εξαιρετικά γλυκά κρασιά ενώ τα λευκά θα είναι υψηλόβαθμα και καλής ποιότητας.

Στο Ιόνιο, και πιο συγκεκριμένα στη Λευκάδα ο τρύγος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ωστόσο και εδώ ο όγκος παραγωγής αναμένεται μικρότερος κατά 40-50% , λόγω καύσωνα και ξηρασίας. Στην Κεφαλλονιά, η μείωση παραγωγής αφορά κατά 2% στη Ρομπόλα και 36% στη Ρομπόλα βιολογικής καλλιέργειας. Η ποιότητα όμως του καρπού εμφανίζεται βελτιωμένη κατά πολύ. Η απώλειες ωστόσο στον όγκο παραγωγής έχουν οδηγήσει αρκετούς παραγωγούς να καταθέσουν αιτήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αποζημιώσεις και στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών.

Εικόνα μείωσης της παραγωγής έως και 50% έχουμε και από την Πελοπόννησο.
Στην Πάτρα η παραγωγή εκτιμάται μειωμένη κατά 10%. Η ισχυρή χαλαζόπτωση στις αρχές Ιουνίου δημιούργησε αρκετά προβλήματα τα οποία επέτειναν οι καύσωνες που επακολούθησαν.
Στην περιοχή της Αιγιαλείας διαπιστώνεται πτώση της ποσότητας κατά 30 - 40% εξαιτίας των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών, ανομβρία τον χειμώνα και ξηρό και ζεστό καλοκαίρι. Ικανοποιητική αναμένεται η ποιότητα των λευκών κρασιών και για τα ερυθρά είναι χαρακτηριστικές εφέτος οι πολύ έντονες χρωματικές αποχρώσεις. Είναι γνωστό ότι η ζώνη της Αιγιαλείας αντιμετώπισε επιπλέον προβλήματα λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που είχαν σαν αποτέλεσμα την ολική ή μερική καταστροφή του 1/3 από τα 10.000 στρέμματα οινοποιήσιμων αμπελιών της περιοχής.
Στη Νεμέα η ποιότητα είναι εξαιρετική, με καλές ωριμότητες ενώ σημειώνεται ότι οι χρωματικές εντάσεις είναι από τις καλύτερες που έχουν δοθεί ποτέ.
Στην Ηλεία, όπου το ποσοστό μείωσης της παραγωγής φτάνει στο 50%, η ποιότητα χαρακτηρίζεται άριστη. Η μεγάλη πρωίμιση λόγω του καύσωνα και το στρες που προκλήθηκε στα αμπέλια αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία με τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των αμπελώνων και πρώιμο τρυγητό.

Ικανοποιητική είναι και η εικόνα από τον Τύρναβο σε σχέση με την ποιότητα που αναφέρεται ως πάρα πολύ καλή, παρά τη μείωση (έως 50%) που παρατηρείται και εδώ, με διάφορες διακυμάνσεις ανάλογα με τις ποικιλίες εκτός από τις ξενικές.

Στη Στερεά Ελλάδα ο καύσωνας οδήγησε σε μια πρώιμη χρονιά, με μείωση της παραγωγής κυρίως για τις ερυθρές ποικιλίες και μικρότερη για τις λευκές. Στην περιοχή δεν αντιμετωπίστηκαν προβλήματα ασθενειών. Η ποιότητα των κρασιών αναμένεται πολύ καλή για τα λευκά ενώ περιμένουμε κόκκινα κρασιά πολύ πλούσια σε τανίνες, με καλές οξύτητες και υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς.

Στα Ιωάννινα, και συγκεκριμένα στο Μέτσοβο, σημειώνεται μια πτώση παραγωγής κατά 30%. Ο τρύγος είναι πρώιμος κατά δέκα ημέρες όμως η ποιότητα αναμένεται να είναι πολύ καλή.
Στη Ζίτσα, η διαδικασία του τρύγου εξελίχθηκε ομαλά. Η φετινή σοδειά, αν και εδώ μειωμένη κατά 40%, είναι ποιοτικά εξαιρετική λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που οδήγησαν σε καλή ωρίμανση. Κάποια προβλήματα παρουσιάστηκαν με τα νεαρά αμπέλια, τα παλαιά όμως ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά και έδωσαν πολύ καλό και υγιή καρπό.

Στη Ραψάνη (Θεσσαλία) η εσοδεία αναμένεται μειωμένη κατά 40%. Οι βροχοπτώσεις στην περίοδο της καρπόδεσης οδήγησαν σε μικρή παραγωγή που συρρικνώθηκε παραπάνω λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών που ακολούθησαν. Οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου αναζωογόνησαν τα κλήματα επιτρέποντας στα σταφύλια να φθάσουν σε πλήρη ωρίμανση. Ο ΟΠΑΠ ΡΑΨΑΝΗ του 2007 θα είναι σκουρόχρωμος, υψηλόβαθμος με δυνατότητα μακροχρόνιας παλαίωσης.

Στη Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένα στο Αμύνταιο η εσοδεία του 2007 αναμένεται να είναι εξαιρετικά πρώιμη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Οι καιρικές συνθήκες κρίνονται ως τώρα οι ιδανικότερες για την παραγωγή σταφυλιών που θα δώσουν οίνους υψηλής ποιότητας καθώς η χρονιά χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ξηρική. Οι αποδόσεις των αμπελώνων δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 800 Kg /στρέμμα για όλες τις ποικιλίες (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah, Ξινόμαυρο). Ο δυναμικός αλκοολικός τίτλος των ξενικών ποικιλιών αναμένεται να κυμανθεί στα 13 - 14 % vol με οξύτητες 6,0 - 7,0, ενώ στο Ξινόμαυρο αναμένεται να είναι 12-13% vol με οξύτητες 6,0-8,0.

Στο Βαένι στη Νάουσα η μείωση της παραγωγής κυμαίνεται από 10-15% λόγω καύσωνα και το τρύγος ήταν πρώιμος κατά ένα δεκαήμερο. Η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι πολύ καλή.

Στη Δράμα, κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς υπήρξε ο πρώιμος τρύγος των λευκών σταφυλιών καθώς και των πρώτων ερυθρών (merlot) κατά μια βδομάδα περίπου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αρωματική φρεσκάδα και η οξύτητα των λευκών κρασιών. Τα merlot αντίθετα ήθελαν υπομονή ώστε να επιτευχθεί η ζητούμενη φαινολική ωριμότητα έστω και αν αυτό σήμαινε περισσότερα σάκχαρα. Την δεύτερη βδομάδα του Σεπτέμβρη, δύο αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις και η αισθητή μείωση της θερμοκρασίας που ακολούθησε, «έσπρωξαν» τον τρυγητό των cabernets κοντά στις συνηθισμένες του ημερομηνίες. Οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες από πέρσι με αποτέλεσμα τα ερυθρά κρασιά του 2007 να αναμένονται (ο τρύγος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί) στιβαρά, ογκώδη και με σχετικά υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς.

Στη Χαλκιδική κατά την περίοδο της ανθοφορίας σημειώθηκαν βροχοπτώσεις με ασυνήθιστη έντονη διάρκεια και ένταση, εμποδίζοντας την καρπόδεση. Οι τρεις καύσωνες που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση της σοδειάς, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης που προκάλεσαν στα σταφύλια. Η μείωση παραγωγής εδώ είναι της τάξεως του -30%. Ο τρυγητός άρχισε πρωϊμότερα από κάθε άλλη χρονιά δίνοντας έντονα χρώματα στις ερυθρές ποικιλίες.

Στο Αγιο Όρος η απόδοση αναμένεται μικρότερη κατά 50% . Μετά από μια υγρή άνοιξη και μια ικανοποιητική καρπόδεση όλα φαινόταν ευνοϊκά για τον Αμπελώνα του Αγίου Όρους. Όμως οι τρεις παρατεταμένοι καύσωνες του καλοκαιριού, οδήγησαν σε πολύ μικρές παραγωγές καθώς τα αμπέλια καλλιεργούνται ξηρικά. Οι αγιορείτικοι οίνοι αναμένονται υψηλόβαθμοι με έντονο χρώμα και χαμηλές οξύτητες.

Στη Θράκη (Μαρώνεια) το ξεκίνημα της χρονιάς ήταν ιδανικό. Στην Μαρώνεια συνεχίστηκε ο ευνοϊκός καιρός μέχρι και τα μέση Ιουνίου. Το καλοκαίρι είχαμε δυο καύσωνες των οποίων το αποτέλεσμα μετριάστηκε από την γειτνίαση με τον υδάτινο όγκο του Θρακικού Πελάγους. Ο τρυγητός ξεκίνησε στα μέσα του Αυγούστου. Το Μαυρούδι και το Syrah είχαν μειωμένη παραγωγή κατά 20%.

Στην Αττική και στην περιοχή των Σπάτων ο καύσωνας οδήγησε σε πρώιμη χρονιά και σε μειωμένη παραγωγή Σαββατιανού χαμηλής οξύτητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: