16 Ιαν 2008

Aνάγκη για ζωοτροφές υπάρχει στις πυρόπληκτες περιοχές

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των πυρόπληκτων περιοχών, αφού τα «ζωντανά» τους πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με ζωοτροφές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Χιλιάδες αιγοπρόβατα ταλαιπωρημένα από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία αν δεν παρθούν γρήγορα αποφάσεις. Τα χρήματα υπάρχουν, πολλοί συμπατριώτες μας έδωσαν από το υστέρημά τους για να βοηθήσουν. Αυτό που μένει είναι σήμερα και όχι αύριο, να μοιραστούν χρήματα, για να αγοράσουν τις απαραίτητες ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι, ώστε να ταΐσουν τους επόμενους μήνες τα ζώα τους.

Και επειδή οι τιμές στην παγκόσμια αγορά ζωοτροφών «τραβάν» την ανηφόρα, καλό είναι να γίνουν προσεκτικές κινήσεις και να «χτυπηθούν» φαινόμενα κερδοσκοπίας, μαύρης αγοράς και τεχνητής έλλειψης, που πιθανόν να εμφανιστούν, γιατί, όπως λέει και ο λαός μας, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Η επιτροπή, που συνεδρίασε πριν τις εκλογές στην Τρίπολη και από τότε "ξεχάστηκε", μιλά για ένα σύνολο περίπου 400.000 ζωντανών αιγοπροβάτων στις καμένες περιοχές, που, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα πρέπει να τρέφονται με ζωοτροφές τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Αυτό σημαίνει πως -με τις τρέχουσες τιμές- οι κτηνοτρόφοι για να συντηρήσουν τα κοπάδια τους χρειάζονται ένα ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ.

«Η συγκεκριμένη επιτροπή για να κάνει αποτελεσματικά την δουλειά της πρέπει να είναι ολιγομελής και ευέλικτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Π. Πεβερέτος. Αν και η καταγραφή έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν λίγα πρόβατα, τα οποία είναι δύσκολο να καταμετρηθούν, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν εισέπρατταν κάποια ενίσχυση και δεν έχουν δηλωθεί. Την ίδια στιγμή πρέπει να «βρεθούν» οι περιοχές, στις οποίες θα μπορούν να βοσκήσουν τα αιγοπρόβατα όταν βγει χορτάρι και να ενημερωθούν έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι ποιες είναι αυτές. Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο για να ζήσει ένα ζώο θέλει το λιγότερο 1,5 κιλό τροφής την μέρα. Από τις ζωοτροφές το 60% πρέπει να είναι χονδροειδή (τριφύλι, σανό, άχυρα κ.α.) και 40% μίγματα (κριθάρια, καλαμπόκια κ.α.). Τα μεγαλόσωμα ζώα όπως και αυτά που εγκυμονούνε χρειάζονται περισσότερη τροφή.

Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει από την ΠΑΣΕΓΕΣ και έχουν συμπεριληφθεί σε επιστολή που εστάλη προς το ΥΠΑΑΤ, λένε ότι οι πυρόπληκτες περιοχές θα χρειαστούν το επόμενο χρονικό διάστημα περίπου 38.000 τόνους μίγματα και 54.500 τόνους ξηρής χορτονομής. Τα μεγέθη είναι μεγάλα και θα χρειαστεί από το κράτος πρόσθετη οικονομική ενίσχυση λόγω και των υψηλών τιμών που έχουν το τελευταίο διάστημα οι ζωοτροφές στην παγκόσμια αγορά.

«Ξέρουμε που υπάρχουν τα ζώα», τονίζει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, προσθέτοντας ότι πέραν της δωρεάν βοήθειας, πρέπει να δοθεί και κάποιο ποσό από το ταμείο αλληλεγγύης άμεσα. Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και μέσω των Ενώσεων να μοιραστούν στους κτηνοτρόφους, με προγραμματισμό μήνα. Δεν μπορεί να πηγαίνει καθημερινά ο κτηνοτρόφος για να παίρνει την ζωοτροφή που χρειάζεται. Πρέπει να γίνει σωστή και δίκαιη κατανομή των χρημάτων και να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι των περιοχών που δοκιμάστηκαν. Τέλος πρέπει να μοιραστούν δίκαια και τα ζωντανά αιγοπρόβατα που έδωσαν κτηνοτρόφοι από όλοι την Ελλάδα. Υπήρξε, όπως πολλές φορές συμβαίνει στην πατρίδα μας, συγκινητική αλληλεγγύη από τους κτηνοτρόφους και μαζεύτηκαν αρκετά ζώα (μόνο από την Κρήτη 1.000 πρόβατα), που πρέπει να μοιραστούν δίκαια εκεί που χρειάζεται, ώστε να «ξαναγεννηθεί» από τις στάχτες της η κτηνοτροφία στις καμένες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: